AĞBAL: DOLAYLI VERGİLERDE REFORM YAPACAĞIZ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
AĞBAL: DOLAYLI VERGİLERDE REFORM YAPACAĞIZ


Maliye Bakanı Ağbal, referandum çalışmaları kapsamında bir dizi toplantıya katılmak üzere Mersin’e geldi.

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal KDV’lerden tüm kesimlerin şikayetçi olduğunu hatırlatarak, “Hem toplayanlar olarak biz memnun değiliz hem de ödeyenler olarak siz. Dolaylı vergilerde reform yapmalıyız. Bunu da KDV ile başlatıyoruz” dedi. İşadamları ile temas halinde yeni çalışmalarına yön vereceklerini bildiren Ağbal, “Orta ya da uzun vadede değil, çok kısa zamanda KD V ve ÖTV’lerle ilgili çalışmamız olacak” ifadesini kullandı.

Maliye Bakanı Ağbal, referandum çalışmaları kapsamında bir dizi toplantıya katılmak üzere Mersin’e geldi. Bakan Ağbal’ın ilk durağı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) oldu. MTSO’da düzenlenen İstihdam ve Üretim Destekleri ile Vergisel Düzenlemeler Toplantısında Mersin iş dünyasının temsilcileriyle buluşan Ağbal, ekonomiden Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemine kadar uzun bir sunum yaptı. MTSO Başkanı Şerafettin Aşut’un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da katıldı.

Bakan Ağbal, işadamlarına hitaben yaptığı konuşmada, cari açık vermeyen, hatta cari fazla verin bir şehirde bulunmaktan memnun olduğunu, Türkiye’nin de bir gün cari fazla veren bir ülke olacağını vurguladı. Ağbal, Mersin’in ekonomisi, girişimci yapısı, kültürel zenginliği ve toleransı esas alan anlayışıyla her bakımdan iftihar ettikleri bir şehir olduğunu ve her yönüyle Türkiye’ye yakıştığını ifade etti.

“Daralma devam ediyor ve uzun yıllar da 2009 öncesi gibi olmayacak”

2009 global krizinin küresel ekonomi için dönüm noktası olduğunu dile getiren Ağbal, 2009 öncesinin dünya ekonomilerinin daha büyük oranlı büyüdüğü, küresel ticaretin arttığı bir dönem olduğuna işaret ederek, “Sonrasında ise kısa sürecek denilen daralma maalesef devam ediyor ve uzun yıllar da küresel ekonominin geleceği hiçbir zaman için 2009 öncesi gibi olmayacak. Bugün geleceği ilişkin beklentiler 2009’dan daha iyi olmadığı çok net. Önümüzdeki birkaç yıla ilişkin olumlu gelişme var. Bu olumlu gelişmenin sebebi de 2016 yılı maalesef tüm dünya ekonomileri için 2009 krizinden sonraki en kötü yıl olması. 2009 sonrası küresel büyümenin en düşük olduğu yıl 2016 oldu. 2017, 2018 ve 2019 yılları küresel ekonomide büyümenin ılımlı şekilde yukarıya geldiği, küresel ticaretin tekrar yukarı doğru artış gösterdiği bir dönem olacağı beklentisi var. Bundan önceki yıllarda da özellikle IMF, Dünya Bankası ileriye dönük hep iyimser tahminlerde bulundular, ancak hep gerçekleşmeler bunun altında oldu. Küresel ekonomide işlerin beklenen ölçüde gitmediğini ifade etmekte yarar var. Fırsatlarımız var, risklerimiz var. Uzun dönemli çok farklı trendler var. Bunların farkında olmalıyız, dünyaya bakışımızı da bu riskler, tehditler, fırsatlar ve genel trendler üzerinden kurmak zorundayız” diye konuştu.

"ABD seçimleri küresel belirsizlikleri başlatan bir seçim oldu”

Kısa dönemde Türkiye için ekonomide bir toparlanma beklendiğini dile getiren Ağbal, hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde ılımlı bir toparlanma olacağının altını çizdi. Son birkaç yıldır Avrupa’nın iyi gittiğini belirten Ağbal, Avrupa Birliği ülkelerinde 2013 sonrasında ekonominin yavaş yavaş toparlandığını, istihdamda artış meydana geldiğini, finansal kırılganlıkların azaldığını ve Türkiye açısından en önemli nokta olan talebin arttığını söyledi. Ağbal, “Bugün Avrupa pazarında artan bir iç talep var. Türkiye olarak bizi olumlu yönde etkileyecek. Yine petrol fiyatları yukarı geldi, bir takım emtiaların fiyatları arttı. Körfez bölgesi olmak üzere petrol, emtia ihraç eden ülkelerdeki ekonomik daralmayı bir miktar aşağı indirdi, toparlanma başladı. Bu da bizim için iyi, çünkü bu ülkelerle Türkiye olarak ticaretimiz var ve fırsat olarak gözüküyor” ifadelerini kullandı.

ABD seçimlerinin küresel belirsizlikleri başlatan bir seçim olduğunu kaydeden Ağbal, şunları söyledi: “Seçim sonuçlarına ilişkin bir beklenti vardı. Tersi bir sonuç oldu. Trump’ın ABD’de iş başına geldikten sonra hızlı bir şekilde kamu harcamalarını arttıracağı, vergileri düşüreceği şeklinde bir beklenti vardı, fakat orada da anlaşılıyor ki, bu ortaya konulan politikaların kısa sürede uygulamaya konulması mümkün gözükmüyor. Bu da bizim için bir belirsizlik unsuru. Bu da küresel ekonomiyi olumsuz yönde etkiliyor. ABD Merkez Bankası, ’Bu sene en az 3 defa faiz arttıracağız’ diyor. Mart’ta faiz artırımı geldi, önümüzde en az 2 tane daha faiz artırımı var. ABD’de faizlerin yukarıya gitmesi, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin hepsini etkiliyor, ister istemez faiz oranlarının yukarıya gitmesine neden oluyor. Bu da bizim açımızdan bir risk unsuru olduğunu söylemek lazım.”

“Dünyanın şu anda karşı karşıya kaldığı en büyük tehdit, özel sektör yatırımlarının aşağı gelmesi”

Dünyada ülkelerin ve özel sektör şirketlerinin borçluluk oranlarının arttığına da dikkat çeken Ağbal, borçlarda genel anlamda yukarı doğru bir gidişat olduğunu, bunun da Türkiye için iyi olmadığını, büyüme oranlarını aşağıya çektiğini ifade etti. Ağbal, “Dünyanın şu anda bana göre karşı karşıya kaldığı en büyük tehdit, özel sektör yatırımlarının aşağı gelmesi. Yani Türkiye’de de benzeri bir trendi görüyoruz. Özel sektör yatırımları artık eskisi gibi hızla artmıyor, yavaşlama eğiliminde. Ama bu hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde böyle. Bu küresel yatırımlardaki azalma bizim için ve bizim gibi bir birçok ülke için risk olarak duruyor” şeklinde konuştu.

Yapısal reformlarda gecikme olduğunu belirten Ağbal, şöyle devam etti: “Gelişmekte olan ülkelerin en büyük sıkıntılarından biri, sorunların halının altına süpürülmesi. Kimse yapısal sorunlara yapısal çözümler üretmiyor. Bugün Avrupa Birliği ülkelerinde gördüğümüz çözülme ya da siyasi çalkantıların arkasında yatan esas sebep, AB ekonomilerinin içine düştüğü yapısal sıkıntılar. Ama bunları çözecek bir siyasi idareyi Avrupa’da göremiyoruz. Bu meselelerin üzerine gidecek güçlü siyasi temsil yok. 2017 Avrupa’da seçimlerin olduğu yıl. Hiçbir hükumet bu yapısal reformları üretecek bir politika üretmiyor. Bu da ekonomiler üzerinde olumsuz etki meydana getiriyor.

Son yıllarda gelişmiş ülkelerde artan korumacılığın da öne çıkan bir olgu olduğunu dile getiren Ağbal, bu korumacılığın Türkiye’yi etkileyeceğini vurguladı. Göç ve mülteci sorunlarının da bugünün sorunu değil, önümüzdeki 10 yıllarca sürecek sorunlar olduğunu kaydeden Ağbal, günümüzde güç dengelerinin Uzakdoğu’ya kaydığını söyleyerek, ülke olarak dış dünyayı değerlendirirken güç merkezlerindeki değişimi takip etmek gerektiğinin altını çizdi.

 

 

Etiketler : MTSO
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA