BAŞKAN ENGİN GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
BAŞKAN ENGİN GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI


Mersinli gazeteciler ile bir araya gelen MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, ülke ve kent gündemi ile bölgesel yatırımlar hakkında değerlendirmelerde bulunarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Mersinli gazeteciler ile bir araya gelen MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, ülke ve kent gündemi ile bölgesel yatırımlar hakkında değerlendirmelerde bulunarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ülke ve kent gündemi hakkında değerlendirmelerde bulunmak ve gazeteciler ile bayramlaşma amacıyla Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Mersinli basın mensupları ile bir araya geldi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kaya Tepe ve Yönetim Kurulu Üyelerinin de katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, geçtiğimiz günlerde Mut ilçesindeki kazada hayatını kaybeden şehit askerlere rahmet dileyerek konuşmasına başladı.

Açılış konuşmasından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Engin, “Pandemi küresel bir sorundu. Ülkemiz maske, dezenfektan ve diğer sağlık ürünleri üretiminde başarılı olarak süreci iyi yönetti. Bütün dünya ile birlikte durağan bir dönem yaşadık. Umarız ki ülke olarak, iş insanlarımızla birlikte bu süreci atlatırız, yakın zamanda yatırım ve üretimler daha da hızlanır” dedi.

Gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtlayan Başkan Engin’in konuşmasından satır başları şu şekilde:

“POLİPROPİLEN TESİSİ, ADANA YUMURTALIK ENDÜSTRİYEL SERBEST BÖLGEYE YAPILSIN”

10’uncu Kalkınma Planında Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanın yeri Mersin’dir deniliyordu. Ancak 11’inci Kalkınma Planında ne yazık ki Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanın Doğu Akdeniz’e yapılacağı yazıldı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sayın Lütfi Elvan’ın da girişimleri sonucu; tekrar Mersin’de yapılacağı belirtildi. Ana Konteyner Limanının Mersin’de yapılacağına dair 1/100 binlik planlarda işaretleme yapılmıştı ancak son plan değişikliklerinde o bölge endüstriyel bölge olarak işaretlendi. Toros Gübrenin yanındaki 500 dönümlük alan Mersin Serbest Bölgesinin genişleme alanıydı. Polipropilen Tesisinin bu alana yapılmasını istemiyoruz. Biz sanayi tesislerine karşı değiliz fakat insan sağlığı için endişe verecek tesislerin yerleşim yerlerine yakın olmaması gerekiyor. Adana Yumurtalık endüstriyel serbest bölgeye yapılması en doğru olandır.

OSB ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Otoban-Organize Sanayi Bölgesi bağlantı yolu biraz uzun sürdü. Sorduğumuzda; kısıtlı ödenek kaynaklı gecikmeler olduğu bilgisi verildi. Ama diğer yerlerdeki Karayolları projeleri devam ediyor. Bölgemizdeki diğer projelerden ödenek aktarımı yapılarak proje hızlandırılabilir. Buranın bir çevre yolu niteliği kazanması için alın gişelerinin buraya alınmasını istiyoruz. Diğer illerimizde benzer uygulamalar mevcut. Yerleşim alanlarından çalışma alanlarını giderken bir ücret ödemeden hızlı ulaşım sağlamak için serbest bölge kavşağındaki alın gişeleri buraya alınmalı. Eski bakanımız ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı sayın Lütfi Elvan da bu konuda girişimlerde bulundu.  Umarız ki bu talebimiz bir an önce mevcut ihaleye dahil edilir. 20 dakikada gidilmesi gereken sanayi yolu 1 saat sürüyor.  Bunun da sebebi Mersin'in Doğu yönünden tek girişinin olmasıdır. İkinci Çevre yolunun Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ne kadar uzatılması ile trafik ve ulaşım rahatlayacaktır.

PROJELERİ TEK TEK DEĞİL DE BİR BÜTÜN OLARAK, MERSİN ADINA SAHİPLENMELİYİZ

Mersin'e sahip çıkma ve Mersin için lobi oluşturmada kent olarak zayıfız. Oda v STK’lar ile sık sık bir araya geliyoruz. Gönüllülük esasına dayanan uzlaşı ve diyaloglar sağlamaktayız. Ancak yeteri kadar etki sağlayacak bir lobi oluşturamadık. Ankara'da Mersin'i, Mersin projelerini takip edecek bir ayağımızın olmasını çok istiyoruz; fakat bunu bir türlü oluşturamadık.  Yan yana gelirken bunu yapmayı konuşuyoruz, ancak bir türlü pratiğe geçiremiyoruz. En büyük eksiğimiz bu.  Bir STK'nın dile getirdiği projeyi ne yazık ki diğer çoğu STK üstlenmiyor. Projeyi dillendiren STK'nın sahiplenmesini bekliyorlar. Bölge ve kentimiz için doğru olan projeleri hepimiz bütüncül olarak sahiplenmeliyiz. Projeleri tek tek değil de bir bütün olarak, Mersin adına sahiplenmeliyiz. İşbirliği içerisinde olursak birçok şeyi başaracağımıza inanıyorum.

“MERSİN-ARSLANKÖY-AYRANCI YOLUNUN YAPILMASINI ÖNEMSİYORUZ”

Mersin-Arslanköy-Ayrancı yolunun yapılmasını önemsiyoruz. Toroslar'ın tepesinde Yörüklerin sıklıkla yaşadığı bir Plato. Cehennem Deresi başlangıç noktasının olduğu, Yörüklerin yaylak alanı, Yıldız dağının zirve bölgesi, bir de Tahtacı yörüklerinin kutsal saydığı Bulgar Bozoğlan Dede dedikleri inanç merkezi bu yol üzerinde yer almaktadır. Yörükler burada peynir başta olmak üzere birçok süt ürünü üretiyor. Ürünlerin en kısa zamanda pazarlara ulaşması için bu yol önemlidir. Bahsettiğimiz yol açık kullanılabilen bir yol,  birkaç menfez ve sathi kaplama ile düşük maliyetli bitecek bir yol. Bu konuda bölge halkı ve muhtarlarımızla görüşmeler yaptık; bu yolun bir an önce yapılması kendileri için önem arz etmektedir. Umarız Hükümetimiz, Valimiz, Büyükşehir Belediyemiz veya Karayolları Bölge müdürlüğümüz bu yol ile ilgili bir an önce çalışmalar başlatır; İç Anadolu’ya giden en kestirme yola kavuşmuş oluruz.

Pandemi döneminde İş dünyasının birçok talebi oldu. Devletimiz kısa çalışma ödeneği, personel destekleri ve yeni kaynaklar konusunda iş dünyasına yardımcı oldu. Mersin iş dünyası ve üreticileri pandemi döneminde üretime hiç ara vermediler. Sanırım bu konuda Türkiye'nin en şanslı kentiyiz. Limanıyla, tarımsal üretimiyle, lojistiğiyle, turizmiyle, sanayi alanları ile Mersin öncü kent.

PAMUKLUK BARAJI SULAMA; ENERJİ VE İÇME SUYU AÇISINDAN ÖNEMLİ

Tarsus akarsuları, tarım alanları, inanç merkezleri, sanayi alanları ve turizm bölgeleri ile Çukurova'nın önemli bir bölgesidir. Havaalanı, Tarsus Kıyı Kesimi Turizm alanı, Karboğazı Kış Sporları Bölgesi, Pamukluk Barajı, Lojistik merkezi, Ashab-ı Kehf ve birçok tarihi inanç merkezi ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Pamukluk Barajı'nın gerek sulama gerekse içme suyu açısından çok önemli olduğunu belirterek barajın yapılacağı alana incelemelerde bulunduk. Barajın gövdesi tamamen bitmiş, yüzey betonlarının dökülmediğini gördük. Çok az bir ödenekle su toplama seviyesine gelecektir. Yeniden ihale yapılacağını duyduk, dileriz ki ödenekler verilir ve bu barajımızda su tutulmaya başlanır. Mersin'e milyonlarca metreküp su verecek kapasiteye sahip bu baraj içme suyu, sulama ve enerji açısından önemli. Özellikle otobanın üstünde yer alan kıraç tarım alanlarına hayat verecektir. Stratejik öneme sahip bu barajın bir an önce yapılmasını istiyoruz.

TARSUS KIYI KESİMİNDE YATIRIMLAR BAŞLAMALI

Tarsus kıyı kesimi 14 kilometrelik bir sahil şeridine sahip arka planı ormanlarla kaplı bakir alan. 6 firmaya tahsisleri yapıldı ve Sayın Cumhurbaşkanımız seçim öncesi temelini attı. Biz de Mersin olarak sevindik. Bu projenin Cumhurbaşkanımızın girişimleri ile bir an önce başlamasını ve tahsis sahiplerinin gelmesini bekliyoruz. Arzu ederiz ki Cumhurbaşkanımız bu konuda Mersin'in sesini duyar. Tahsis sahipleri daha önce yolun olmadığını söylediler, otoban kalitesinde yollar yapıldı. Kanalizasyon, içme suyu hattı tamamlandı, arıtma sistemi yapıldı. Taşkın koruma setleri yapıldı. 6’ıncı bölge teşviki de verildi; artık hiç bir eksik kalmadı.

 

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA