Topkaya: “Biz Devletle Vatandaş Arasındaki Köprüyüz” | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
Topkaya: “Biz Devletle Vatandaş Arasındaki Köprüyüz”


Türkiye’de sosyal yardımlar eşit yurttaşlık hakkı olarak kabul edilmekte ve tüm yurttaşların bu yardımlardan eşit olarak yararlanması amaçlanmaktadır. Uygulanan sosyal yardımların en önemli amacı ise vatandaşın temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaktır. Peki, Sosyal Yardımlar Mersin’de nasıl uygulanıyor ?

 

Türkiye’de sosyal yardımlar eşit yurttaşlık hakkı olarak kabul edilmekte ve tüm yurttaşların bu yardımlardan eşit olarak yararlanması amaçlanmaktadır. Uygulanan sosyal yardımların en önemli amacı ise vatandaşın temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaktır. Peki, Sosyal Yardımlar Mersin’de nasıl uygulanıyor ?

Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Veysel Topkaya, sosyal hizmetlerin amacının dezavantajları ortadan kaldırmak olduğunu belirterek “İkinci önceliğimizse Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının refah seviyelerini yükseltmektir. Biz devletin,  dezavantajları ortadan kaldıran eli olmayı hedefliyoruz. Devletin merhametli elini uzattığı kadına, çocuğa, engelliye ve yaşlıya umut olmayı hedefliyoruz. Genel olarak çalışmalarımız ise madde bağımlılığından tutalım, yaşlı bakımına kadar geniş bir yelpazeye sahip.” dedi.

Madde bağımlılığı ile ilk aşamada bağımlılık eğitimleri aracılığıyla mücadele ettiklerini belirten Topkaya, bağımlı olma ihtimali taşıyan vatandaşların yanında bağımlı bireylerin ailelerini de eğittiklerini ve bağımlı vatandaşlara tıbbi destekler verdiklerini söyledi.

Topkaya: “Sorunun Kaynağına Odaklanıyoruz”

İstismara uğramış çocukları koruma alrına aldıklarını söyleyen Topkaya, “Hatta bu durumlar ortaya çıkmadan tespit ediyor, olay vuku bulmadan engelliyoruz. Bu sene içinde ihmal ve istismara uğrama ihtimali olan 11 çocuğumuzu tespit ederek, koruma altına aldık. Devletin şevkat ve merhamet eli çocuklarımızın her zaman üzerinde.” diye konuştu.

İhmal ve istismara uğrama riski bulunan çocuklar üzerine yoğun bir mesai harcadıklarını söyleyen Topkaya, “Bahsettiğim her açıdan istismar ve ihmal. Ekonomik ve psikolojik gibi birçok istismar türü var. Ailenin çocuğu baskı altına alması ve çalıştırması da dahil. Bunların tespitinde ise en büyük desteği rehber öğretmenlerimizden aldık. Nasıl çözeriz diye düşündük, çocukların ailelerine ziyaretler gerçekleştirdik. Hepsi ile bire bir görüştük, bu çocukların yaşayabileceği olumsuzlukları ortadan kaldırdık. Devletin şevkat elini ulaştırdık. Yine bu taramalarda 16 korumaya ihtiyacı olan çocuk tespit ettik. Bu çocukları koruma altına aldık. Aile çocuğun eğitimi ile de ilgilenmiyorsa koruma altına alıyoruz. Çocuğu öncelikle eğitim hayatının içerisine karıştırıyor, okuyamamasının sebebi ailenin ekonomik durumu ise aileye maddi yardımlarda bulunuyoruz ve çocuğu tekrar ailenin yanına gönderiyoruz. Sorunun kaynağına odaklanıyoruz. Çocuk fiziksel bir şiddet görüyor ise çocuğu aileden tamamen alıyoruz. Bunun yanında emniyet ve Cumhuriyet savcılığı ile iletişime geçiyoruz. ” dedi.

Topkaya: “Devlet Her Zaman Vatandaşın Yanında”

Sosyal medyadan gelen ihbarları titizlikle kontrol ettiklerini ve her mecradan vatandaşın kendilerini ulaşabileceğini söyleyen Topkaya, “Birçok vatandaşımız bizimle iletişime geçmiyor. Kim bana yardım eder gibi bir algı oluşmuş, buçok yanlış. Devletin şevkatli eli sana yardım eder kardeşim. Mesela geçen sene Mersin’de 5 bin çocuğumuzu ekonomik set modeli dediğimiz bir modelle destekledik. Sadece bu çocuklarımıza 31 milyon liralık ekonomik yardımda bulunduk. Bunun yanında eğitim programlarımız var. Köy köy geziyoruz. Muhtarlarımızın iş birliğiyle şiddetten korunmadan, istismarı önlemeye kadar birçok eğitim veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

2018 yılından itibaren Mersin’in birçok ilçesinde müdürlükler oluşturduklarına vurgu yapan Topkaya, kurulan ilçe müdürlükleri vasıtasıyla yardımlara ve ihbarlara ulaşımın hızlandığını söyleyerek, “Tek gayemiz vatandaşa hızlı ve kaliteli hizmet götürmektir.” dedi.

Topkaya: “Yetiştirme Yurtlarını Ortadan Kaldırdık”

2017 yılından itibaren Mersin’de yetiştirme yurdu sistemini kapattıklarını ve çocuk evleri modeline geçiş yaptıklarını söyleyen Topkaya, şöyle konuştu: “Koğuş tipi bakım ortadan kalktı. Artık çocuklarımız aile sıcaklığını bulabilecekleri çocuk evlerinde kalıyorlar.  Daire kiralıyoruz. Çocuklarımız dairenin büyüklüğüne göre en fazla 4-5 çocuk olacak şekilde bu evlerde kalıyorlar. 7 gün 24 saat bu çocuklarımıza ebeveynlik görevi gören personellerimiz var.  Bu görevlilerin yanında ayrıca iki eve bir olmak üzere öğretmen tahsis ediyoruz. Bu öğretmenler çocukların derslerinden dışlarıdaki sosyal yaşamlarına kadar her şeyle ilgileniyorlar. Bu sistemin en iyi yanı ise çocuklarımıza özgüven ve sorumluluk bilinci yükleniyor. 0-6 yaş arası çocuklarımızı ise site tarzı sevgi evlerinde tutuyoruz. Şuan Mersin’de iki adet sevgi evi aktif olarak çalışmakta.”

Önceki yıllarda 18 yaşına gelen çocukların yetiştirme yurtlarında çıkartıldığı söyleyen Topkaya, bu sistemi kaldırdıklarını ve çocukların kendi ayakları üzerinde durabilecek seviyeye gelene kadar kurum korumasında tutulduklarını da söyledi.

Mersin’de koruyucu aile sistemini de hayata geçirdiklerini söyleyen Topkaya, “Çocuklarımızı evlatlıkta olduğu gibi tamamen vermiyoruz. Fakat devlet destekli bir şekilde çocuklarımızı sıcak bir  aile ortamına kavuşturuyoruz. Tabiki bu koruyucu ailelerle de belli aralıklarla görüşmeler gerçekleştirerek çocuğun gelişimine bakıyoruz. Çocukta gelişim yoksa aileden çocuğu alıyoruz. Ailenin çocuğa karşı bütün masraflarını da karşılıyoruz. Aileden tek istediğimiz ise çocuğa karşı sevgi ve şevkat göstermeleri. Bu uygulamanın suistimal edilmesine karşı da birçok önlem alarak, sıkı denetimler gerçekleştiriyoruz. Şuan Mersin’de 188 çocuğumuz koruyucu ailenin yanında.” ifadelerinde bulundu.

Topkaya: “Mersin’de 15 Bin Engellimizi Destekliyoruz”

Mersin’de ailesinin yanında destek verilen 15 bin küsür engelli olduğunu söyleyen Topkaya,  ailesinin yanında kalan engellilere ihtiyaçlarını karşılayacak ücretler verdiklerini ve bu ücretin 253 milyon TL’yi geçtiğini belirtti.

Ailenin bakamayacağı boyuttaki engelliler için de Mersin’de iki adet engelli bakım merkezi olduğunu söyleyen Topkaya, Bunlar tam kapasite dolu. Mersin’in sekiz tane özel engelli bakım merkezi de var. Biz ihtiyaç varsa masraflar devlete ait bir şekilde bu vatandaşlarımızı özel bakım merkezlerine de yerleştiriyoruz. Oralarda da yer yoksa biz bu vatandaşlarımızı başka şehirlerdeki merkezlere naklediyoruz. Yine bu hizmetin aynısı yaşlılarımız için de uyguluyoruz. Bu vatandaşlarımızdan da hiçbir şey talep etmiyoruz. Hatta şehir dışına gönderdiğimiz vatandaşlarımızı kurum araçları ile gönderiyoruz. Biletini al kendin git devri kapandı.” dedi.

Topkaya: “Vatandaşla İyi İletişim Birinci Önceliğimiz”

Personelin vatandaşlara karşı olan iletişimi ile özel olarak ilgilendiklerini söyleyen Topkaya, personellere hizmete başlamadan önce birçok eğitim verdiklerine vurgu yaparak, “Personelimizin vatandaşlara karşı kötü muamelesi en başta aldığı eğitimlerden dolayı olamaz. Fakat arada çıkmıyor mu? Çıkıyor. Bu noktada vatandaş bize çeşitli yollardan ulaşmalı ve şikayetini iletmeli. Bununla beraber anında bir müfettiş görevlendirilir ve soruşturma başlar. Eğer personelimiz suçlu ise de uzaklaştırmadan tutalım yer değişikliğine kadar birçok ceza uygulanır.” diye konuştu.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA