KKTC Barış ve Özgürlük Bayramı, coşkuyla kutlandı | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
KKTC Barış ve Özgürlük Bayramı, coşkuyla kutlandı


Kıbrıs Barış Harekatı’nın 45’inci yıl dönümü ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Barış ve Özgürlük Bayramı, Mersin’de düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.

 

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 45'inci yıl dönümü ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Barış ve Özgürlük Bayramı, Mersin'de düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.

KKTC Mersin Başkonsolosu tarafından Mersin Orduevi'nde düzenlenen resepsiyona, KKTC Mersin Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Mersin Valisi Ali İhsan Su ve Eşi Zeliha Su, Büyükşehir Genel Sekreti Hasan Gökbel, Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz ve Eşi, Aydıncık Kaymakamı Mehmet Erhan Türker, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, MEM Müdürü Adem Koca, MUMF İcra Kurulu Başkanı Selma Merze Yağcı, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Kemal Cındız, TEMAD Mersin Şube Başkanı Halil Kur, TURAB Genel Başkanı Canan Sunay, Kıbrıs TMT Mücahitleri, iş, sanat ve siyaset dünyasının davetlileri katıldı.

KKTC Mersin Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu,"20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 45. Yıldönümü’nü Kıbrıs Barış Harekatı’nın başlangıç noktası olan Mersin’de bir kez daha kutlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını ifade ederek ‘’Bundan tam kırk beş yıl önce Yunan cuntası Kıbrıs adasını Yunanistan’a bağlamak ve Enosis hayallerini gerçekleştirmek amacıyla 15 Temmuz 1974 tarihinde harekete geçmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Yunan darbesi karşısında 1960 Garanti Anlaşması’nın 4. Maddesine dayanarak etkin ve fiili garantörlük hakkını kullanarak 20 Temmuz 1974 yılında gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekâtıyla Kıbrıs Türk halkı özgürlüğüne kavuşmuş, Adada barış ve huzur ortamı sağlanmıştır.’’ şeklinde konuştu.

İnanıroğlu, konuşmasının devamında ‘’1960 yılında kurulan Ortaklık Cumhuriyeti’nden dışlanan Kıbrıs Türk halkı 1963-1974 yılları arasında Rumların uyguladığı her türlü baskı ve saldırıya karşı direnmiş ve Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle haklı mücadelesini sürdürmüştür. Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Kıbrıs Türk halkı önce Kıbrıs Türk Federe Devleti’ni, daha sonra ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Bu süre içerisinde Kıbrıs Türk tarafı geçmişte yaşanan acı olayların bir daha yaşanmayacağı, siyasi eşitliğe dayalı, iki toplumlu, iki kesimli federal bir çözüme ulaşılması için Rum tarafıyla Birleşmiş Milletler nezdinde yürütülen müzakerelere iyi niyetle devam etmiştir. Ancak Temmuz 2017’de İsviçre’nin Crans Montana kasabasında gerçekleştirilen Kıbrıs Konferansı’nda gelinen son aşamada Rum tarafının “sıfır asker sıfır garantörlük”te ısrar etmesi nedeniyle görüşmeler bir sonuca varılmadan sona ermiştir. Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin garantörlüğünden vazgeçmesi asla düşünülemez. Bugün halen aynı zihniyette olan ve biz Kıbrıslı Türklerle yönetim dahil olmak üzere doğal zenginliği de paylaşmak istemeyen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile müzakerelere yeniden başlanması mümkün değildir. Doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklara ilişkin ülkemiz ve Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının ihlal edilmesine yönelik girişimleri kesinlikle kabul edilemezdir. Bundan tam 35 yıl önce kurulan demokratik, laik ve çağdaş kurumlarıyla kökleşen bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimiz, Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ile günden güne daha da gelişmekte ve güçlenmektedir.

Kıbrıs Türk Halkının bugünlere ulaşmasında ve halkımızın huzur ve güven içerisinde geleceğe umutla bakmasında en büyük desteği aldığımız tek güvencemiz Anavatan Türkiye’ye şükranlarımı sunarım. Bu duygu ve düşüncelerle vatanımız uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman Mücahitlerimiz ve Gazilerimizi şükran ve minnetle anıyor, gerek Mersin gerekse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan tüm yurttaşlarımızın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramını kutluyorum." dedi.

Mersin Valisi Ali İhsan Su törende yaptığı konuşmasında Yavru Vatan Kıbrıs’ın dün olduğu gibi bugün de yanlarında olduklarını belirterek, Türk Ordusu'nun 45 yıl önce Adadaki Türklerin özgürlük ve barışı sağlamak için Kıbrıs Barış Harekatını gerçekleştirdiğini belirterek Barış Harekatında yaşamını kaybeden kahraman şehitlerimizi minnetle,hasretle, saygıyla anarak, Kıbrıs'tan gelen Mücahitlere, gazilerimize  ve ailelerine sağlık ve mutluluklar diledi.

KKTC Başkonsolosu İnanıroğlu, Vali Su'ya bir çini vazo takdim etti ve katkılarından dolayı Vali Su'ya teşekkür etti.
Resepsiyonda Kıbrıs İskele Halk Oyunları topluluğu gösterilerde bulundu. Resepsiyona katılan konuklara Mersin Kent Orkestrası bir birinden güzel Kıbrıs Şarkıları seslendirdi, özellikle İzmir Marşı katılanların oluşturduğu koro eşliğiyle seslendirildi, bayraklar ellerde büyük coşku yaşandı.

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA