AKDENİZ BELEDİYESİ, TARİHİ BİR MERSİN EVİ’Nİ DAHA KENTE KAZANDIRDI | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
AKDENİZ BELEDİYESİ, TARİHİ BİR MERSİN EVİ’Nİ DAHA KENTE KAZANDIRDI


Akdeniz Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, kent merkezi içinde kalan Mesudiye Mahallesi’nde bulunan ve yok olmaya yüz tutan Tarihi Mersin Evleri’nden birisini baştanbaşa restore ederek Mersin’e kazandırdı

 

Akdeniz Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, kent merkezi içinde kalan Mesudiye Mahallesi'nde bulunan ve yok olmaya yüz tutan Tarihi Mersin Evleri'nden birisini baştanbaşa restore ederek Mersin'e kazandırdı.

Adeta küllerinden yeniden doğan tarihi yapı, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'ne tahsis edildi.

Akdeniz Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, sahipsizlik nedeniyle yok olma riskiyle yüz yüze olan tarihi bir yapıyı daha Mersin'e ve Mersinlilere kazandırdı. Mesudiye Mahallesi 5111 ila 5113 nolu sokaklar arasında, (Defterdarlık binası doğusunda) bulunan, bakımsızlık yüzünden harabeye dönen tarihi Mersin Evi, Akdeniz Belediyesi tarafından kamulaştırılarak ve yenileme öncesi hazırlanan restorasyon projesi raporu dikkate alınıp, imkânlar ölçüsünde orijinalliğine sadık kalınarak baştanbaşa yenilendi. Restorasyon çalışmaları sonrasında ayrıca, binanın çevre koruma duvarı, bahçesi, yeşil alanı, zemini ve giriş yolu, kamelya ve bankı, aydınlatma ve altyapısı da yeni baştan yapıldı.

Küllerinden doğan yapı, mahalle sakinlerinin büyük beğenisini topladı

Restorasyon çalışmasında, kentteki tarihi yapıların yenilenmesi amacıyla belediyelerden alınan ve Valilik bünyesinde toplanan fondan gelen katkı payı da kullanıldı. Mersin'e yeniden kazandırılan tarihi yapı içinde, Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü hizmet vermeye başladı. Adeta yıkılmak üzere olan tarihi yapının restorasyonu, özellikle civarda yaşayan mahalle sakinlerinin büyük beğeni ve takdirini topladı. Mesudiye mahallesinde yaşayan yurttaşlar, tarihi binadaki yenileme çalışması sonucu sokağın çehresinin değiştiğini ifade ederek, Akdeniz Belediyesi'ne teşekkürlerini dile getirdiler.

'Binanın yapım yılı net olarak bilinmiyor'

Yapım yılı net olarak bilinmeyen, 19'uncu yüzyıl sonlarında veya 20'nci yüzyıl başlarında yapıldığı düşünülen 110 metrekare oturum alanına sahip yapı, Akdeniz Belediyesi'nin kamulaştırması ile özel mülkiyetten çıkarılarak kamu malına dönüştürüldü. Ardından da restorasyon çalışması başlatılan tarihi yapı, harabe görüntüsünden kurtarılarak geleceğe taşındı, Mersin'e ve Mersinlilere kazandırıldı. Aynı bölgede Mersin'in geçmişini yansıtan diğer yapıların, zamanın getirdiği yıkım ve şehrin gelişimini sonucu yok olması göz önüne alındığında, bu yapının günümüze dek ayakta kalması büyük bir şans.

Tarihi yapı, kesme taş duvarlardan taşıyıcıya sahip

Doğu yönünden girişi olan orta sofalı ve 4 odaya sahip olan tarihi yapı, 11,28 metre ile 9,84 metrelik cephelere sahip dörtgen tabanlı kâgir bir bina. Dört cephesi de ayrık nizamda olup, dört yöne de bakan yapısal açıklıkları mevcut. Tarihi yapı, binaya sonradan eklenen üst kat sayılmaz ise, tek katlı, kesme taş duvarlardan taşıyıcıya sahip bir bina. Ahşap çatı ve pencerelere sahip yapıda, taş pencere söveleri, taç şeklinde lentolar, cephede dörtgen sütuncalar, yatayda kat-saçak hatılı konumunda taş kabartmalar, genel olarak yerel yapısal özellikleri arasında görülüyor.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA