‘KITALARARASI LOJİSTİK ÜSSÜ TÜRKİYE’ TOPLANTISI MERSİN’DE DÜZENLENDİ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
‘KITALARARASI LOJİSTİK ÜSSÜ TÜRKİYE’ TOPLANTISI MERSİN’DE DÜZENLENDİ


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Lojistik Sektör Kurulu tarafından, MÜSİAD Mersin Şubesi ev sahipliğinde ‘Kıtalararası Lojistik Üssü Türkiye’ temalı istişare toplantısı Mersin’de gerçekleşti.

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Lojistik Sektör Kurulu tarafından, MÜSİAD Mersin Şubesi ev sahipliğinde ‘Kıtalararası Lojistik Üssü Türkiye’ temalı istişare toplantısı Mersin’de gerçekleşti.
 
Divan Otel’de düzenlenen toplantıya, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Mersin Valisi Ali İhsan Su, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Emin Taha, MÜSİAD Mersin Şubesi Başkanı Hakan Kayacı, il protokolü, sivil toplum kuruluşları ile lojistik sektör temsilcileri ve çok sayıda iş insanı katıldı.

Bakan Elvan; “Lojistik Ülkemizin En Önemli ve Geleceği Parlak Sektörlerindendir”
 
Suriye’nin Afrin bölgesinde ülkemizin bekası için mücadele veren kahraman askerlerimize selam gönderilmesinin akabinde okunan Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantının açılışında konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan sözlerine, teması lojistik olan bu toplantının Mersin’de düzenlenmesinin son derece anlamlı ve Mersin’e yakışan bir toplantı olduğunu ifade ederek başladı.
 
İstişare toplantısının hem Hükümete, hem de lojistiğe dönük ileride atılması gereken adımlara ışık tutacağına olan inancını dile getirerek konuşmasını sürdüren Bakan Elvan, lojistik sektörünün ülkemizin en önemli ve geleceği parlak olan sektörlerinin başında geldiğini belirtti. Firmalarımızın verimliliğinin arttırılması, girdi maliyetlerinin azaltılması ve böylece küresel ölçekte daha etkin bir rekabet gücünü elde edebilmesine imkan sağlayan lojistik faaliyetlerin, ekonomik değer zinciri içerisinde hayati bir öneme sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Elvan, önümüzdeki dönemde üretim alanında daha yoğun yaşanması beklenen dönüşümün, tedarik zincirleri üzerinde de önemli etkileri olacağının üzerinde durdu.
 
Geleceğin dünyasında rekabet için önem arz eden üç temel alan olduğunu ifade eden Bakan Lütfi Elvan, bunlardan birincisinin yenilikçi yaklaşım ve yenilikçi bir ürün ortaya konabilmesi, ikincisinin dijital dönüşümün sağlanması, üçüncüsünün ise lojistik maliyetlerinin daha da aşağı çekilerek dünya ölçeğinde firmaların rekabet gücünün daha da arttırılmasının sağlanması olduğuna dikkat çekti.
 
Konuşmasının devamında, Türkiye’de lojistik sektörünün yaklaşık 300 milyar dolarlık bir hacminin olduğunu belirten Bakan Elvan, lojistik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin bunun %50’sini oluşturduğunu, kalan %50’sini ise lojistik faaliyetle uğraşan üreticilerin oluşturduğunu kaydetti.
 
2016 yılında yayınlanan Dünya Bankası Endeksine göre Türkiye’nin 160 ülke arasında 34. sırada yer aldığını da belirten Bakan Lütfi Elvan, ön sıralamada yer almamızın yeterli olmadığını, bu kapsamda gümrük işlerinin etkinliğinin daha da arttırılması, sevkiyatların takibinin ve izlenmesinin de geliştirilmesinin bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

 
Bakan Elvan; “Mersin’i Bölgesel ve Küresel Bir Aktarma Merkezi Haline Getirme Çalışmalarına Yoğun Bir Şekilde Devam Ediyoruz”
 
Konuşmasının devamında, ülkemizin önünde çok önemli bir fırsat penceresi olduğunun üzerinde duran Bakan Elvan, bu pencerenin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, hem Asya’daki deniz bağlantısı olmayan ülkelerin küresel ağlara entegrasyonunu sağlayacak, hem Uzakdoğu’daki üretimi Avrupa’ya daha hızlı bir şekilde ulaştıracak, hem de transit ülke konumundaki Türkiye’yi kritik bir pozisyona getirecek olan bu fırsatların çok iyi değerlendirilmesi amacıyla eski ‘İpek Yolu’nun canlandırılması konusundaki çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
 
‘Bir Kuşak Bir Yol Girişimi’ olarak adlandırılan proje ile güzergâh üzerindeki ülkelerde lojistik maliyetlerin düşürecek, ticaret akışı ve hacminin arttıracak ve yeni pazarlar ortaya çıkaracak önemli adımlar atıldığını vurgulayan Bakan Lütfi Elvan, proje kapsamında Bakü-Tiflis-Kars Projesi’nin devamı niteliğindeki Kars-İstanbul bağlantısının, koridorun en önemli ayağını oluşturduğunu söyleyerek, Marmaray ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşması planlanan güzergâhta projenin Türkiye kesiminin tamamlanacağını ifade etti.
 
Küresel ticaret güzergâhlarında Akdeniz’in üç kıtanın düğüm noktası olduğunu ve çok özel bir öneme sahip olduğunu aktararak konuşmasını sürdüren Bakan Elvan; “Gerek ülkemiz, gerekse de küresel ticaret güzergâhlarının merkezinde bulunan Mersin’in transit yük potansiyelini arttırıp Mersin’i bölgesel ve küresel bir aktarma merkezi haline getirmek amacıyla çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz.” dedi.
İlimizde yapımına devam edilen bir başka önemli yatırım olan Çukurova Bölgesel Havalimanı ile ilgili de çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydeden Bakan Elvan, 2018 yılının ortalarına doğru havalimanının altyapısının, pistinin ve apronlarının bitirilmiş olacağını belirterek, üstyapıya yönelik çalışmaların ise ikinci kez ihaleye çıkılmasının ardından en kısa zamanda bitirileceğinin altını çizdi.
 
Çeşmeli-Taşucu otoyoluyla ilgili de çok hızlı bir sürecin ardından projenin bitirildiğini belirten Bakan Elvan, otoyol ile ilgili ÇED raporunun, Yüksek Planlama Kurulu kararının ve son olarak da Bakanlar Kurulu Kararı’nın alındığını açıkladı ve Bakanlar Kurulu Kararı onaylanır onaylanmaz ihale tarihi alınarak imar planına ilave edilmesinin akabinde Çeşmeli-Taşucu otoyolunun yapımına başlanacağını kaydetti.
 
Konuşmasının devamında yeni organize sanayi bölgesi ve orada inşa edilecek olan ‘Model Fabrika’, ‘İnovasyon Merkezi’ ve sanayiye yönelik müze yapımı ile ilgili bilgiler veren Bakan Elvan, bu yöndeki çalışmaların da yoğun bir şekilde ilerlediğini ve bu yatırımların da takipçisi olduklarını belirtti.
 
Mersin’den Adana’ya ve oradan da Habur Sınır Kapısına kadar uzanan demiryolu hızlı tren hattı çalışmalarına da değinen Bakan Lütfi Elvan, bu hat üzerindeki hızlı tren tünel ve hat çalışmalarının da hızla devam ettiğini ifade ederek, hızlı tren hattını tamamlanmasıyla birlikte Mersin’i, Habur Sınır Kapısına bağlayarak taşıma maliyetlerinin çok daha alt seviyelere inmesini sağlayacaklarını ifade etti.
 
MÜSİAD Genel Başkanı Kaan; “Mersin’i Ülkemizin Önemli Ticaret Merkezlerinden Biri Olarak Görüyoruz”
 
Konuşmasına, Mersin’in verimli toprakları, gelişmiş sanayisi, turizmi, barındırdığı doğal ve yer altı kaynakları ile sahip olduğu Uluslararası Mersin Limanıyla ülkemizin gelişmiş illerinden biri olduğuna dikkat çekerek başlayan MÜSİAD Genel Başkanı Kaan ise ülkemizin önemli ticaret merkezlerinden biri olarak gördüklerini belirttiği Mersin’i, daha da iyi yerlere getirme noktasında çaba göstereceklerini kaydederek sözlerini dünya ticaretinde yaşanan değişim ve dönüşüm faaliyetlerine değinerek sürdürdü.
 
MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Emin Taha ile Mersin Şubesi Başkanı Hakan Kayacı’nın da birer konuşma yaptığı istişare toplantısı, protokol konuşmalarının ardından ‘Kıtalararası Lojistik Üssü Türkiye’ oturumu ile tamamlandı.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA