SOLİ POMPEİPOLİS’TE KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
SOLİ POMPEİPOLİS’TE KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI


Mezitli ilçesinde bulunan ve Neolitik, Helenistik ve Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon çalışmaları başladı.

 

Mezitli ilçesinde bulunan ve Neolitik, Helenistik ve Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon çalışmaları başladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında yürütülen çalışmalara, arkeoloji bölümü öğrencileriyle birlikte yaklaşık 100 kişilik bir ekip katılıyor. Şu ana kadar yürütülen çalışmalarda, Sütunlu Caddede Afrodit heykel parçası ve mimari buluntulara rastlanırken, 45 gün boyunca devam edecek olan kazılar, Sütunlu Caddenin, Höyükün ve Roma Hamamının belirli noktalarında sürdürülecek.

Höyükte yapılan çalışmalarda, orada kalan tek Helenistik dönem tabakasında kazı çalışması yapılırken, Arkaik döneme inilmeye çalışılıyor ve Höyükte 1 arkeolog, 1 öğrenci, 7 işçi çalışmalarını sürdürürken, Roma Hamamında ise 1 arkeolog, 2 öğrenci ve 8 işçi çalışıyor.

Büyükşehir Belediyesi destek veriyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Viranşehir Mahallesi’ndeki Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde devam eden kazılara, 2015 yılından bu yana verdiği maddi desteği bu yıl da sürdürdü. Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl vermiş olduğu 300 bin TL’lik maddi destek sayesinde, yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait antik kentin tarihi gün yüzüne çıkacak.

Yerli yabancı çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapan ve Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday olan Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve parasal desteği, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sunmuş olduğu maddi destekler ve Mezitli Belediyesi’nin 1999 yılından bu yana verdiği lojistik destekler ile devam ediyor.

Büyükşehir’in desteğiyle kazılar ivme kazandı

Kazı Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, 1999 yılından bu yana Soli Pompeipolis’teki kazıları sürdürdüklerini belirterek, “Biz 1999’dan 2015’e kadar çok sınırlı bütçelerle bu kazılarımızı yürüttük. Ama 2015 yılından itibaren Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği büyük destekle kazılar bir ivme kazandı ve çok daha geniş alanları açmaya başladık” dedi.

"Mersin’in tarihi açığa çıkıyor"

Sürdürülen çalışmaların restorasyona yönelik olduğunu ifade eden Yağcı, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteği, Mersin’in ortasında kalmış Soli Pompeiopolis Ören Yeri için çok önemli bir destek. Burası zaten protokol yeriydi ve halen de bu konumunu sürdürüyor. Mersin’e gelenlerin ilk karşılaştığı ören yeri Pompeipolis. Mersin’in en gözde yerlerinden birisi, büyük bir limanı var. Dolayısıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi bu destekle Mersin’in tarihinin açığa çıkmasında çok büyük bir katkıda bulunuyor” diye konuştu.

“Mersin’e çok büyük bir turistik değer kazanacak”

Amaçlarının Sütunlu Caddenin temizliğini yapıp, restore etmek ve eski görünümüne kavuşturmak olduğunu dile getiren Yağcı, “Mersin’in kültürel mirası ve çeşitliliği açısından Soli Höyük’te de arkeolojik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2 alanda çalışmalar sürdürüyoruz ve Soli Höyük ile güneyindeki Roma Hamamı anıtsal bir hamam. Her yıl değişik mekânları ortaya çıkıyor. Bu alanı restore edersek Mersin çok büyük bir turistik değer kazanacak. Bu çalışmalar sonucunda amacımız 3 boyutlu planını çıkarmak, bunu kamuoyuyla paylaşmak, en sonunda da restore edip ayağa kaldırmak ve ziyarete açık hale getirmektir. Çalışmalarımız ağustos ayının sonuna kadar sürecek. Yine geçen yıl olduğu gibi yaklaşık bin metrekarelik bir alan temizlemeyi planlıyoruz Sütunlu Caddede. Bir de hamamı mümkün olduğu kadar açığa çıkarma çabası içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Verimli bir kazı dönemi geçirmeyi hedeflediklerini belirten Yağcı, kazı şartlarını kolaylaştırıcı yönde maddi ve lojistik destekler aldıklarını ve bu desteklerin çok işlerine yaradıklarını ifade etti.

"Mersin’in dip tarihi ortaya çıkıyor"

Arkeolog Gözdem Güler de Mersin’in dip tarihini tekrardan Mersin’e kazandırma yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirerek, şu bilgileri verdi; "Kazının bu sene 18. yılındayız. Biz 2015’ten beri Büyükşehir Belediyesi’nden bu desteği alıyoruz. Daha önce çok daha küçük bir ekiptik ve çok daha kısıtlı sürelerle çalışma yapıyorduk. Destek alındıktan sonra daha geniş bir ekip ve daha geniş bir uzman ekip ile buraya gelerek, daha büyük anlamlandırmalar yapıyoruz. Ayrıca çok daha küçük alanlarda ilerleyebilirken, biz burada 40 günde çok daha büyük adımlar atarak caddenin nerdeyse yarısına ulaşmış durumdayız. Sütunlu Caddede 30 öğrenci ve arkeolog, 50 işçi ile çalışıyoruz. Bu bizim için gerçekten büyük bir imkân demek. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.”

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA