İHRACATTA YENİ BİR DÖNEM AÇILIYOR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
İHRACATTA YENİ BİR DÖNEM AÇILIYOR


Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) Genel Kurulu kapsamında gerçekleşen DTÖ Anlaşmasının Ekonomi ve Dış Ticaretimize Etkileri Panelinin “Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması: Ülkemiz İçin Sağladığı Fırsatlar” konulu 1. Oturumu UND Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şener moderatörlüğünde gerçekle

 

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) Genel Kurulu kapsamında gerçekleşen DTÖ Anlaşmasının Ekonomi ve Dış Ticaretimize Etkileri Panelinin “Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması: Ülkemiz İçin Sağladığı Fırsatlar” konulu 1. Oturumu UND Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şener moderatörlüğünde, TİM Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen, GTB, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bülent Orhan Türel, UDHB Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı O. Hakan Özdemir ve Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdür Yardımcısı Hasan Yalçın katılımıyla gerçekleştirildi.

Panelde, bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile:Dünya ticaretinin yıllık 750 milyar dolar ile 1 trilyon dolar artması,2015-2030 yılları arasında dünya ihracat hacminin yılda %2,7 ve gayrisafi yurtiçi hasılanın ise %0,5 oranında artması, ortalama ihracat süresinin yaklaşık 2 gün ve ortalama ithalat süresinin ise 1,5 gün azalması beklendiği bildirildi.

Ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik olarak küresel düzeyde yapılan en önemli ve en geniş katılımlı ticaret anlaşması olarak görülen Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın, Dünya Ticaret Örgütü’nün 1995 yılında kurulmasından bu yana kabul edilen ilk uluslararası anlaşma olma özelliğine sahip olduğu belirtilen panelde konuşan TİM Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen“Bu anlaşma ile gümrük işlemleri sonradan kontrol yöntemine tabi olacak. Yetkilendirilmiş yükümlüler belirlenecek ve DTÖ kurallarına tabi olarak ticari kolaylıklardan yararlanacaklar. Bilindiği üzere İhracatçıların karşılaştıkları sorunların başında gümrük ve lojistik maliyetleri gelmektedir. İhracatçılarımız, uzun süren ve maliyetleri artıran gereksiz prosedür işlemleri ile ticareti zorlaştıran çeşitli tarife dışı engellerle karşılaşmaktadırlar. Ayrıca, bazı ülkelerdeki gümrüklerin ve limanların kapasiteleri ile modernizasyon sorunları nedeniyle de ticaret maliyetleri artmaktadır. Bu anlaşma ile bu sorunlarımız minimize olacak” dedi.

Doing Business (İş Yapma Kolaylığı) 2017 Raporu’nun DIŞ TİCARET başlığında Türkiye, bir önceki yılın revize edilen sıralamasına göre aynı sıralamada yer alarak 190 ülke arasında 79,71 puanla 70. sırada yer aldığını belirten Aymen, “Türkiye’nin gümrükleme ve belge hazırlama süreçleri, süre ve maliyet açısından incelendiğinde özellikle maliyetlerin Avrupa ve Orta Asya ülkeleri ortalamasına göre ciddi oranda yüksek olduğu gözlenmektedir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti “Bu anlaşmanın ihracatçılar için çok önemli bir adım; ihracat ve ithalat işlemlerinin daha kolay, daha hızlı ve daha düşük maliyetle yapılabilecek, bu da ihracat hedeflerimize olumlu yansıyacak, ihracatta yeni bir dönem açılıyor.”

 

 

Etiketler : Uluslararası Nakliyeciler Derneği
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA