MERSİN OTOMOTİVDE BÜYÜMEYİ YAKALAYAMADI


Tarih : 1 Şubat 2016 Pazartesi 14:56

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2015 yılında bir önce ki dönemlere oranla % 40 büyüme gösterdi. Mersin otomotiv pazarı ise % 17 büyüme oranında kaldı

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2015 yılında bir önce ki dönemlere oranla % 40 büyüme gösterdi. Mersin otomotiv pazarı ise % 17 büyüme oranında kaldı.

MODER Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çayan Mersin’in coğrafi konumundan kaynaklı yaşanan sıkıntıların otomotiv sektörünü de etkilediğini belirtti.

MODER Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çayan, 2015 yılı otomotiv sektörü satış rakamları konusunda önemli açıklamalarda bulunurken ‘’Türkiye’de 2015 yılı otomotiv sektörü açısından devam eden bütün karamsarlıklara rağmen % 40’lık büyüme gösterirken Mersin otomotiv sektöründe % 17 büyümeyi yakalayabildik.’’ İfadelerini kullandı.

Çayan, ‘’2015 yılında, totalde 960 bin tane araç satıldı. Bu son yılların rekorudur. Bu sektördeki büyümenin hızı aslında bireysel anlamda direk tüketici bazlı değil de özellikle operasyonel kiralama sektöründe ve filo sektöründe daha fazla büyüme gösterdi. Aslında otomotiv sektöründe iyi bir yıldı fakat kazanç anlamında çok bir şey elde ettiğini düşünmüyorum.’’ Dedi.

Sınırlara Yakın Olmak, Büyümeyi Engelledi

Çayan, büyümenin gerisinde kalmasının tek sebebi sınırlara yakın olmamız olduğuna dikkat çekerken ‘’İran, Irak, Suriye ticaretinin kısmen engellenmiş olması, zaman zaman sınırlarımızın kapanmış olması, lojistik sektörünün şu an çok sıkıntılı olup da ihracat yapılamamasından kaynaklanıyor. Aslında bizim bölgemiz Türkiye genelindeki ekonomik anlamında büyümeye çok hızlı reaksiyon gösteren, krizlerde de çok hızlı negatif reaksiyon gösteren bir bölgedir. O yüzden Mersin, Türkiye’den aldığı pazar payından çok daha az almış oldu. 2016 adına da bu bölgede sınır ticareti açılamazsa sektörün daha da daralacağı varsayılıyor. Türkiye’de üç - beş gün sonranın ekonomik verilerini bilemiyoruz ama şu an ki öngörülerimiz çok iyi değil.’’ Şeklinde konuştu.

Sınır Ticaretleri Düzenlenmeli

Başkan Çayan çözüm üretilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti; ‘’Mersin için bölgedeki sınır ticaretinin acil olarak bir takım anlaşmalarla yürümesini sağlamak gereklidir. Devletin otomotiv sektörü üzerindeki ÖTV baskısı durdurulmalı.

Rusya krizinde ihracatçılara yapılan bir takım destekler farklı ürünlere ve otomotiv sektörüne yayılabilir. Bölge ekonomisini canlandırmak adına bölgesel bazda teşvik çalışmaları yapılması gerekir.

Mersin bölgesinde bekleyen havaalanı, turizm projeleri gibi yatırım projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Bölge ekonomisini iyileştirecek projeler üretilip ticari hayatın canlandırılması ve halkın alım gücünün arttırılması şarttır.’’


Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

imgegazetesi.com © Copyright 2014-2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

 
URA MEDYA