Vali Pehlivan: Uyuşturucu ile etkin mücadele yürütülüyor | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
Vali Pehlivan: Uyuşturucu ile etkin mücadele yürütülüyor


Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, kentte önemli mücadele konularından birinin de uyuşturucu olduğunu vurgulayarak, "2024 yılının ilk 5 ayında yapılan 2 bin 905 operasyonda yakalanan 3 bin 274 şahıstan 314’ü tutuklanmıştır" dedi.

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, kentte önemli mücadele konularından birinin de uyuşturucu olduğunu vurgulayarak, "2024 yılının ilk 5 ayında yapılan 2 bin 905 operasyonda yakalanan 3 bin 274 şahıstan 314’ü tutuklanmıştır" dedi.

Vali Pehlivan, Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek ile yaptığı toplantıda, kentte yürütülmekte olan güvenlik ve asayiş hizmetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Mersin’de İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı’nın, 7 gün 24 saat esaslı çalışma anlayışıyla güvenlik ve asayiş hizmetlerini yerine getirdiğini söyleyen Vali Pehlivan, bu 3 kurumun bünyesinde toplam 11 bin 48 personelin görev yaptığı bilgisini verdi.

"Faili meçhul olayların aydınlatma oranı yüzde 94"

Konuşmasında, 2024 yılının ilk 5 ayında meydana gelen asayiş rakamlarına değinen Vali Pehlivan, yılın ilk 5 ayında toplam 38 bin 166 asayiş olayı meydana gelirken, bu olayların yüzde 93,5’inin aydınlatıldığın kaydetti. Vali Pehlivan, asayiş olaylarında yakalanan 25 bin 928 şahıstan bin 959’unun tutuklandığını, tutuklanma oranında yüzde 36 nispetinde artış yaşandığını söyledi. Faili meçhul olarak kayıtlara geçen asayiş olaylarında ise 2024 yılının ilk 5 ayında 2 bin 884 olay gerçekleştiğini, faili meçhul olaylarda yüzde 39 nispetinde azalış yaşandığını belirten Vali Pehlivan, 2024 yılında faili meçhul olarak kayıtlara geçen olayların aydınlatma oranının ise yüzde 94 olduğunu ifade etti.

"Hırsızlık olaylarında yüzde 40 azalış yaşandı"

Hırsızlık olaylarının, önemli mücadele alanlarından biri olduğunu vurgulayan Vali Pehlivan, "İlk 5 ay içerisinde 2 bin 407 olay gerçekleşmiş olup, ilimiz genelinde yüzde 40 nispetinde azalış yaşanmıştır. 2024 yılında meydana gelen olayların aydınlatma oranı yüzde 71’e yükselmiştir. Olayların yüzdesinde ve sayısında azalış meydana gelmesi diğer başlıklarda olduğu gibi bu alanda ortaya konulan mücadelenin neticesini göstermektedir" diye konuştu.

Vali Pehlivan, aranan şahıslara karşı yürütülen çalışmalarda ise 2024 yılının ilk 5 ayı içerisinde toplam 10 bin 593 şahsın yakalandığını, yakalama oranında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 nispetinde artış elde edildiğini söyledi.

Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele çalışmaları kapmasında da 2024 yılının ilk 5 ayında 512 operasyon gerçekleştirildiğini, bu operasyonlarda yakalanan 662 şahıstan 118’inin tutuklandığını kaydeden Vali Pehlivan, yapılan operasyon sayılarında yüzde 13 artış elde edilirken, yakalanan şahıslarda yüzde 38 azalış, tutuklama oranından ise yüzde 9 azalış yaşandığını belirtti.

"Uyuşturucu ile etkin mücadele yürütülüyor"

Önemli mücadele konularından birinin de uyuşturucu olduğunu vurgulayan Vali Pehlivan, "2024 yılının ilk 5 ayında yapılan 2 bin 905 operasyonda yakalanan 3 bin 274 şahıstan 314’ü tutuklanmıştır. Çalışma sayılarında yüzde 26 artış, yakalanan şahıslarda yüzde 20 artış, tutuklama oranı bir önceki yılın oranıyla kıyasladığımızda yüzde 275 artış sağlanmış ve olayların tamamı aydınlatılmıştır. Uyuşturucu ile mücadelede güvenlik birimlerimiz bir yandan çalışmalarını her geçen gün daha etkin bir şekilde ortaya koyarken bir yandan da toplumumuzun ve ailelerimizin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi büyük önem arz ediyor. Bu konuda İçişleri Bakanlığımızın yurt genelinde hayata geçirdiği ve uygulamakta olduğumuz bazı projeler var. Bunlar içerisindeki ve dijital bir uygulama olan ‘Uyuma’ uygulaması cep telefonları vasıtasıyla kullanılan bir uygulamadır. Bir diğer uygulama da ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ uygulamasıdır. Bu kapsamda, 2024 yılının ilk 5 ayında 17 bin 329 eğitim verilmiş durumdadır. Verilen bu eğitimleri bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda verilen eğitim ve ulaşılan vatandaş sayısında yüzde 124 artış gerçekleştiğini görmekteyiz" şeklinde konuştu.

Göçmen kaçakçılığı konusunda da özellikle organizatörlere ulaşılması hususunun büyük önem arz ettiğini belirten Vali Pehlivan, 2024 yılının ilk 5 ayında göçmen kaçakçılığı organizatörlüğü yapan 51 kişinin yakalandığını, yakalanan organizatör sayılarında bir önceki yıla göre yüzde 55 nispetinde artış yaşandığını söyledi.

Terörle mücadele çalışmalarında ise 2024 yılının ilk 5 ayında yapılan 161 operasyonda yakalanan 235 şahıstan 105’inin tutuklandığı bilgisini veren Vali Pehlivan, operasyon sayılarında yüzde 210 artış, yakalanan şahıslarda yüzde 67 artış, tutuklama oranında ise yüzde 59 artış yaşandığını belirtti.

Vali Pehlivan, siber suçlarla mücadele çalışmalarında 2024 yılının ilk 5 ayında yapılan bin 730 çalışmada yakalanan 536 şahıstan 78’inin tutuklandığını, çalışma sayılarında yüzde 1 azalış, yakalanan şahıslarda yüzde 374 artış, tutuklama oranında ise yüzde 117 artış yaşandığını ifade etti.

Trafik denetimleri

Yakından takip ettikleri hayati öneme haiz alanlardan birisinin de trafik konusu olduğuna değinen Vali Pehlivan, bu konuyla ilgili olarak ise şu açıklamayı yaptı; "2024 yılının ilk 5 ayında trafik denetlemeleri konusunda çok önemli bir artış sağlandı. Bu bağlamda 1 milyon 283 bin 486 araç kontrol edilmiş olup bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda denetleme sayılarında yüzde 63 artış olduğunu görmekteyiz.

Trafik konusu malumunuz çok önemlidir. Yakında Kurban Bayramı tatili başlayacak. Her bayram öncesi ilave tedbirler alıyoruz. Bu bayramla ilgili de tedbirlerimizi şimdiden planlamış durumdayız. Trafik konusu hepimiz için hayati öneme haiz konulardan birisidir. Bu konuda, trafikte seyrederken kurallara harfiyen uyalım, özellikle bayram tatilleri gibi trafiğin daha da yoğunlaştığı dönemlerde hassasiyetimizi çok daha fazla arttırmamız gerektiğini bir kere daha ifade etmek istiyorum. Trafik denetlemeleri kapsamında okul servis araçları elbette ki ayrı bir öneme haizdir. 2024 yılının ilk 5 ayında 14 bin 216 okul servis aracı kontrol edilmiş olup okul servisi kontrol sayılarında yüzde 48 artış gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak cezai işlem uygulanan okul servis aracı 2024 yılının ilk 5 ayında 558 olup, bir önceki yılın aynı dönemine göre okul servisi ceza sayılarında yüzde 274 artış gerçekleşmiştir. Ticari taksilere yönelik de denetlemeler devam ediyor. 2024 yılının ilk 5 ayında 17 bin 8 ticari taksi kontrol edilmiş olup, bir önceki yılla kıyasladığımızda taksi kontrol sayılarında yüzde 99 artış gerçekleşmiştir. Bu denetlemeler sonucunda trafikten men edilmesi tespit edilen araç sayılarında 2024 yılının ilk 5 ayında 9 bin 51 araç men edilmek durumunda kalındı ve bir önceki yılla kıyasladığımızda yüzde 74 artış gerçekleşmiştir."

"3 bin 579 kişinin sürücü belgesine el konuldu"

Bütün vatandaşların trafik kurallarına riayet etmesini arzuladıklarını söyleyen Vali Pehlivan, "Ne yazık ki ihlallerle karşılaşıyoruz. İhlal demek de karşılığında müeyyide uygulanmasını zorunlu kılıyor ve cezalar kesilmek durumunda kalınıyor. Aslında hem kuralların ihlal edilmesini hem de ceza kesilmesini hiç istemeyiz. Ancak ihlal ve kusur varsa sonu maalesef ölüm veya yaralanma ile neticelenebilen bu konuda ilgili birimlerimiz cezai işlemleri gerçekleştiriyor. 2024 yılının ilk 5 ayında uygulanan ceza miktarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 357 nispetinde artış gerçekleşmiştir. Bu oran denetlemelerin de daha da yoğunlaştığını gösteriyor ama maalesef ihlallerin de olduğunu ve bunların tespit edildiğini de gösteriyor. O yüzden sıklıkla her vesile ile önce kendi canımızı düşünerek beraberinde ailemizin, sevdiklerimizin ve toplumun can güvenliğini düşünerek kurallara uyma konusunda çok daha fazla dikkatli olmamız gerektiğini söylüyoruz. Trafik kurallarına uymayan şahısların sürücü belgelerinin geçici olarak alınmasına yönelik olarak 2024 yılının ilk 5 ayında 3 bin 579 kişinin sürücü belgesi alınmış olup bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artış olduğunu görüyoruz. 2024 yılının ilk 5 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 nispetinde arttığını ve bu kazalarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın olduğunu, bununla birlikte ölümlü kazaların yüzde 20 nispetinde azalış olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.

Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ekiplerince, Akdeniz’de huzur ve güvenliğin sağlanması için yürütülen çalışmalar kapsamında, 2024 yılının ilk 5 ayında görev icra saatinin 7 bin 54 saat olarak gerçekleştiğini ve yüzde 42 artış gerçekleştirildiğini söyledi. Bu kapsamda 2024 yılının ilk 5 ayında 2 bin 222 geminin kontrol edildiğini, gemi/tekne kontrol sayılarında yüzde 35 nispetinde artış olduğunu dile getiren Vali Pehlivan, "Denizde yapılan kaçak avlanmalara yönelik yapılan balıkçılık denetim faaliyetlerine ilişkin 2023 yılının ilk 5 ayında bin 230 denetim, 2024 yılının ilk 5 ayında bin 835 denetim gerçekleşmiş olup yüzde 49 nispetinde artış gerçekleşmiştir. Yasa dışı su ürünleri avcılığı yaptığı tespit edilen 30 deniz aracına yasal işlem uygulanmış olup yüzde 19 azalış gerçekleşmiştir. 2024 yılının ilk 5 ayında 6 deniz aracı da çeşitli sebeplerden dolayı, özellikle denizlerimize yönelik uyulması gereken çevre kurallarına aykırı hareket etmelerinden dolayı Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilmiştir. 30 deniz aracına idari para cezası uygulanmış olup ceza miktarında yüzde 103 artış gerçekleşmiştir.

"Huzurlu ve güvenli bir ilimiz var"

"Çok şükür huzurlu ve güvenli bir ülkemiz, huzurlu ve güvenli bir ilimiz var" diyen Vali Pehlivan, şöyle devam etti; "Bu huzurun daim kılınması tabi ki başta sorumlu birimler olmak üzere hepimizin görevi ve sorumluluğudur. Bunu bozmaya yeltenenlere, hangi suç başlığında olursa olsun emniyet birimlerimiz göz açtırmadı, açtırmıyor, bundan sonra da açtırmayacak. Toplumumuzun huzurunu hangi gerekçe ile hangi suç grubu olursa olsun bozmaya çalışanlara güvenlik birimlerimiz geçit vermedi, vermiyor ve bundan sonra da geçit vermeyecek."

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   





  FLAŞ HABER





 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA