Atıklar, toprak iyileştirici kompost ürüne dönüşüyor | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
Atıklar, toprak iyileştirici kompost ürüne dönüşüyor


Mersin Büyükşehir Belediyesi, hizmet ve faaliyetlerinden kaynaklanan organik atıkları kompost üretim tesislerinde toprak iyileştirici kompost ürünlere dönüştürüyor.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, hizmet ve faaliyetlerinden kaynaklanan organik atıkları kompost üretim tesislerinde toprak iyileştirici kompost ürünlere dönüştürüyor. Atıklardan dönüşen ürünler, hem belediyeye ait fidanlık ve refüj gibi mekanlarda kullanılacak, hem de tarımsal üretim yapan vatandaşlara dağıtılacak.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığınca hayata geçirilen projeyle, belediyenin hizmetleri sırasında ortaya çıkan organik atıklardan, Kompost Üretim Tesisi’nde işlenerek elde edilen kompost ürünler yeniden hizmet alanlarında kullanılıyor. İlk etapta başta belediyeye ait fidanlık alanları, refüjler gibi mekanlarda kullanılması amaçlanan kompost ürünler, zamanla tarımsal üretim yapan vatandaşlara da dağıtılacak.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığında Çevre Mühendisi olarak görev yapan Dr. Zeki Altun, Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Katı Atık Geri Kazanım Tesisi içerisinde faaliyetlerine geçen yıl aralık ayında başlayan Kompost Üretim Tesisi’nde sosyal ve çevreci bir yaklaşımla üretim gerçekleştirdiklerini söyledi. Altun, projenin geliştirme ve akademik aşamasında Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesinden üretim anlamında destek alındığını kaydetti.

Asıl amacımız, kompost ürünleri belediyemize ait fidanlık alanları ve refüjlerde kullanmak"

Tesiste, Mersin Büyükşehir Belediyesinin hizmet ve faaliyetlerinden kaynaklanan ve tamamıyla ayrı toplanan organik atıklardan toprak iyileştirici malzeme olarak adlandırılan kompost elde etiklerini belirten Altun, "Merkez halimizden toplanan ömrünü tamamlamış organik yapıdaki sebze ve meyveler, Park Bahçe Daire Başkanlığımız tarafından budama sonrası elde edilen atıklar, mezbaha tesislerimizden çıkan işkembe içi atıklar, ayrıca marangozhanemizden çıkan odun talaşları ve belediyemiz iştiraki olan Denizkızı AŞ’ye bağlı 4 ayrı kafeden çay ve kahve posalarını yığın haline getirerek kompost üretmekteyiz. Buradaki asıl amacımız, sıfır atık felsefesiyle beraber organik yapıdaki malzemeleri ayrı toplamak ve üretilen kompost ürünleri de başta belediyemize ait fidanlık alanları ve refüjlerde kullanmak. Aynı zamanda tarımsal üretim yapan vatandaşlarımıza da destek olmayı amaçlıyoruz" dedi.

Atıkların kompost ürüne dönüşmesi 2 ila 3 ay sürüyor

Atıklardan elde ettikleri toprak iyileştirici kompost ürünlerin üretim aşamasından da bahseden Altun, şöyle devam etti: "Toplanan atıklar arasında özellikle park bahçe atıklarımız kalın malzemeler olduğu için öğütülerek inceltiliyor. Bu malzemeleri sırasıyla katman katman olacak şekilde öncelikle park bahçe atıkları, ardından halden gelen yaş sebze meyve atıklarımız, daha sonra mezbaha atıklarımız ve marangoz atıklarımızla beraber 4 kat olarak bir yığın haline getiriliyor. Bu 4 katı da yaklaşık 2-3 kat seviyesinde 1,5 metre yüksekliğine ulaşabilecek düzeyde yığın haline getiriyoruz. Yığın haline geldikten sonra da bu organik yapılar kendi içerisinde biyolojik olarak bozulmakta ve nihai olarak sıcaklığa ve nemliliğe bağlı olarak da 2 ila 3 ay arası gibi zamanda kompost ürünü sıfatını kazanmaktadır. Bunlar tabii ki yığın haline geldikten sonra belirli eleme işlemleri gerçekleştiriliyor. Ve nihai ürün olarak dağıtılmak ve kullanmak üzere hazır hale geliyor."

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   





  FLAŞ HABER





 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA