MERSİNLİLER ‘EŞİTLİK’ İÇİN YÜRÜYECEK | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MERSİNLİLER ‘EŞİTLİK’ İÇİN YÜRÜYECEK


Mersinli Belediye, Dernek ve Odalar, “Dünyayı eşitlemeye var mısınız?” sloganı ile bir dizi etkinlikler planladı.

 

Mersinli Belediye, Dernek ve Odalar, “Dünyayı eşitlemeye var mısınız?” sloganı ile bir dizi etkinlikler planladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile sınırlı kalmadan bütün yıla yayılması planlanan ekinliklerin ilk etabında çarşamba günü gece yürüyüşü yapılacak ve ardından eşitlik eğitimleri, paneller gibi birçok organizasyon düzenlenecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Toroslar Belediyesi, Mezitli Belediyesi, MESİAD, MERYAD, TURAB, GİŞKA, Mersin GİAD, ÇUGİDER, TISİAD ve MTSO, MTOSB, TÜİOSB, TOBB (İl kadın Girişimciler Kurulu) birlikteliği ile kentte yapılması planlanan etkinlikler Sultaşa Otel’de düzenlenen toplantıda basınla paylaşıldı.

Eşitlik vurgusu yapılan açıklamayı paydaş kurum ve kuruluşlar adına MESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ayla Gündoğdu okudu.

“DÜNYAYI EŞİTLEMEYE VAR MISINIZ? DİYORUZ”

Gündoğdu, “Bir toplumun uygarlık yolunda gösterdiği ilerleme, toplumsal eşitliğe ve cinsiyet eşitliğine verdiği değer ve haklarla doğru orantılıdır. Demokrasi ile yönetilen, içselleştiren ülkelerde yasalar cinsiyetleri eşit görmektedir. Ancak bu eşitliğin uygulamada toplumsal hayatın her alanına ve aşamasına aynı oranda yansıdığını söylemek pek mümkün değildir. Aileden iş dünyasına, sanattan siyasete, eğitimden akademiye kadar her alanda teoride ve uygulamada sağlanacak olan eşit olanaklar, kadının yaşamda daha fazla rol almasına ve ülkelerin kalkınmasına, demokrasinin gelişmesine ve dünyanın daha yaşanabilir bir hale gelmesine katkı sağlayacaktır. Bu nedenle cinsiyetler arasına örülen kalın duvarların kaldırılarak, kadın işi erkek işi ayrımına gidilmeden ve cam tavan engelleri konmadan, şu erkek işi bu kadın işi demeden, dünyayı güzelleştirmek için herkesin birlikte yol alabileceği bir dünya yaratmak için “Dünyayı eşitlemeye var mısınız? diyoruz” dedi.

‘Dünyayı eşitlemek’ için bu yılki 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü kapsamında şu etkinlikler yapılacak:

-Gece yürüyüşü (16.02.2022 saat 19:00. Başlangıç Adnan Menderes Mersin İdman yurdu Meydanı-Bitiş : Özgecan Barış Meydanı)

-Eğitim (17.02.2022 /20.02.2022 saat 10:00-16:00  Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Yenişehir Akademi, Edip Buran Spor Salonu arkası)

-sosyal medya video Yaşamda eşitlikler (01.03.2022)

-panel- sergi- kokteyl (07.03.2022 saat 17:00-20:00) Yenişehir kültür merkezi

-Online eğitim Hayat ve kadın (08.03.2022)

-Kadının statütüsü ve güçlendirme paneli (08.03.2022)

-istikbale hür bakan Mersin’e ilham olan kadınlar (10.03.2022)

1800’LÜ YILLARDA ANADOLU KADIN PROTESTOSU

Kadın hakları ve mücadelesi hakkında bilgiler veren Gündoğdu şu ifadeleri kullandı: “Tüm dünyada kadın hareketinin 8 Mart 1857'de ABD'nin New York kentindeki bir tekstil fabrikasında çıkan yangın ile başladığı kabul edilse de aslında bu kadim topraklarda Anadolu tarihimizde ABD’deki trajik olaydan çok önceleri 1800’lü yılların başlarında Bursa’da başarılı kadın hareketini görmekteyiz. 1801’de bir fermanla tüccarların dışarıdan Bursa'ya getireceği yüklerden 110 kuruş yerine 220 kuruş vergi alınacağını emredilir. Yeni gümrük tarifesi ile tüccarlar Bursa'ya gelmekten vazgeçer. O dönem işsizlikle birlikte çeşitli doğal afetler de meydana gelmiştir. Bursa’daki kadın emekçileri evlerine gelir sağlamaktadır. Kadın emekçilerin tek çaresi, sağlam kalan halı tezgahlarında el emeği, ipek, pamuklu halı dokumalarını tüccarlara iyi fiyata satmak ve evlerine ekmek götürmektir. Vergi artışları ile yabancı tüccarların gelememesi Bursalı kadınların ürettiklerini satamaması nedeni ile büyük kriz yaşanması üzerine binlerce kadın aldıkları karar üzerine protesto gösterileri düzenler ve vergi artışındaki kararı geri çektirmeyi başarırlar.

“KADINLARIN SİYASİ HAKLARINI KAZANMASI 1930’LARDA BAŞLAMIŞTIR”

Cumhuriyetin ilanından sonra kul ve teba’dan, vatandaş ve bireye geçilmesi ile ülkede yaşayanlara temel hak ve yetkileri birer birer yasal düzenlemeler ile verilmeye başlanmıştır.  Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, kadınların siyasi haklarını kazanması 1930’larda başlamıştır. Ülkemizde kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile tanındı. Bunun ilk örneği  1950 yılında Mersin de ilk kadın belediye başkanı olarak seçilen müfide ilhanla başlamıştır.

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA