BAŞKAN ENGİN: “ÖNLEMLER PAKETİ GENİŞLETİLMELİ” | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
BAŞKAN ENGİN: “ÖNLEMLER PAKETİ GENİŞLETİLMELİ”


Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan “Ekonomi İstikrar Kalkanı” önlemler paketinin yerinde kararlar içerdiğini ancak genişletilmesi gerektiğini söyledi.

 

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan “Ekonomi İstikrar Kalkanı” önlemler paketinin yerinde kararlar içerdiğini ancak genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Tüm dünyayı tehdit eden koronavirüsle birlikte gıdanın ve tarımın öneminin bir kez daha anlaşıldığını vurgulayan Başkan Engin, “Bu dönemde tarımın kesintisiz gıda temini için ayakta kalması gerekmektedir. Çiftçi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili çiftçiyi rahatlatacak bir adım atılmadığı için binlerce çiftçi icralık olmuş durumdadır. İcralık olan çiftçi de hiçbir şekilde kredi kullanamadığı için şu anda gübre dahi alamayacak hale gelmiştir. Çiftçilerin kamu, özel bankalar ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları yapılandırılmalı, 2020 yılı için faiz alınmamalıdır. Borç ötelemesi, düşük faizli kredi yanında, çiftçi borçlarının silinmesi de gündeme gelmelidir. Kredi Garanti Fonu (KGF) kredileri tarım işletmelerini de kapsamalıdır. Çiftçilerin BAĞKUR ve SSK borçları, 2020 yılı hasat sezonu sonuna ertelenmelidir” dedi.

“KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARA YÖNELİK TEDBİR KARARLARI ALINMALI”

Koronavirüs salgının ekonomik krizinden etkilenen işverenler ve sayıları her geçen gün artan işsizlere yönelik alınan tedbirlerin artırılması gerektiğine işaret eden Başkan Engin, şunları kaydetti: “Başvuruları alınmaya başlanan kısa çalışma ödeneğinin hızlı bir şekilde devreye alınması gerekmektedir. Kamu bankaları ve katılım finans kuruluşları tarafından başlatılan tüm sektörler ve firmalar için hazine destekli Kamu Garanti Fonu (KGF) kefaletli  işe devam desteği ile birlikte istihdamın korunması amaçlanmaktadır. Fakat işe devam desteği KGF kefaletli olmasına rağmen, bankalar limit yok gerekçesiyle kredi kullandırmakta isteksiz davranmaktadır. Bu konu acilen çözülmelidir. Bazı bankalar fırsatçılık yaparak, KGF kredileri için dahi yüksek komisyon miktarları istemektedir. Bazı bankalar ise halen Genel Müdürlükten talimat gelmediğini öne sürerek işlem yapmamaktadır. İşletmeler çalışmalı, üretim yapılarak istihdam sürmelidir. Ciddi bir küresel krize doğru gidiyoruz, işsiz sayısı daha da artacak. Bu nedenle mevcut işsizlere ve işsiz kalacaklara yönelik farklı tedbir kararları da alınmalıdır. Yaşanmakta olan süreç nedeniyle işini süresiz olarak kaybedecek çalışanların sorunlarını hafifleten, İşsizlik Fonundan gerçekleştirilen ödeme şartlarını esneten ve/veya ödeme sürelerini arttıran tedbirler uygulanmalıdır. Özellikle hizmet sektöründe yevmiye hesabı sigortasız kayıt dışı çalıştırılan dar gelirli insanların ihtiyaçları büyük önem taşımaktadır. Bu kesimlere de dönük bir tedbir kararı beklenmektedir. Ayrıca işverene kira yardımı yapılmalı, 3 ay boyunca; tüm meskenlerde ve işletmelerde (tarım ve sanayi dahil) hali hazırda ödenmemiş borç dahi olsa elektrik, doğalgaz ve su kesilmemelidir.”

“ERTELEME DEĞİL, ÖTELEME”

Salgın hastalık nedeniyle tüm dünyada üretimin durma noktasına geldiğini ifade eden Hasan Engin, “Üretimin durması, alımların azalması karşısında satış olmadığı gibi geçmişte satılan ürünlerin tahsilatı da yapılamamaktadır. Sınır kapılarında yaşanan sorunlar nedeniyle ihracat sekteye uğramış, ihracatçıların malları ellerinde kalmıştır. Ülkemizde esnaf ve sanayicilerin büyük çoğunluğunun bankalara kredi borcu bulunmaktadır. Nakit akışında problem yaşandığı için kredi borçlarının ödenmesi pek mümkün görünmemektedir. Merkez ve kamu bankaları tarafından alınan erteleme kararı yerine banka kredileri güncel makul faiz oranlarıyla en az 6 ay ötelenmelidir. Erteleme değil öteleme en gerçekçi çözümdür” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA