GÜMÜŞKUM TABİAT PARKI UYGULAMA PLANINA İTİRAZ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
GÜMÜŞKUM TABİAT PARKI UYGULAMA PLANINA İTİRAZ


Mezitli Gümüşkum Tabiat Parkı için hazırlanan uygulama planına itiraz geldi.

 

Mezitli Gümüşkum Tabiat Parkı için hazırlanan uygulama planına itiraz geldi. TMMOB Mimarlar Odası Mersin Şubesi yaptığı basın açıklamasıyla Mersin Mezitli Gümüşkum (100. Yıl) Tabiat Parkı, 1/ 5 bin ve 1/ 1000 ölçekli Nazım İmar Planı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na itiraz edeceklerini açıkladı.

Mimarlar Odası Mersin Şubesi'nde gerçekleştirilen basın açıklamasına Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, Önceki Dönem Başkanı Ömer Sakar, Başkan Yardımcısı Esra Şahin Burat ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Mimarlar Odası Mersin Şubesi adına açıklama yapan Başkan Yardımcısı Esra Şahin Burat, Gümüşkum (100. Yıl) Tabiat Parkı’nın Mersin için doğal hazinelerinden birisi olduğunu belirterek ‘Nesli tehlikede’ statüsünde bulunan Carettacaretta ve Cheloniamydas (kelonyamidas) deniz kaplumbağası türleri binlerce yıldır nesillerini devam ettirmek için bu sahillere gelmektedir. Yumurtalarını bırakmaktadır. Yumurtadan çıkan yavrular bu sahillerden denize ulaşmaktadır. Deniz kaplumbağaları, ‘ekolojikkilittaşı’ olarak tabir edilen, yani doğal dengeyi ayakta tutan türlerdendir. Deniz çayırı ile beslenerek denizlerin oksijen ve besin kaynaklarının tazelenmesini sağlarlar. Denizleri istila eden denizanaları ile beslenerek balık popülasyonlarının artmasına yardımcı olurlar. Kısacası sağlıklı denizlerin deniz kaplumbağasına ihtiyacı vardır. En basit haliyle ifade etmek gerekirse, sağlıklı ve bereketli denizler istiyorsak deniz kaplumbağalarını korumak zorundayız.’’ dedi.

İmar Yönetmeliklerinin amacının; sağlıklı, planlı, güvenli kentleşme ve nitelikli mimari eserler ile yüksek standartlı yapılaşma ve yaşam kalitesi yüksek kentsel yaşam alanları oluşturmak olduğuna dikkat çeken Burat, ‘’Bu anlamda, başta meslek kuruluşları olmak üzere, kentleşme, planlama ve yapılaşma alanında ilgili bütün kesimlerin görüş ve önerilerinin alındığı bir hazırlık süreci olması beklenir. Oysa şu an yürürlükte bulunan Yönetmelik yayımlandığı 2017 yılından beri tam beş defa değişikliğe uğramıştır.’’ şeklinde konuştu.

‘’Yapılaşma koşulları, yeşil alanların korunması ve telif haklarıyla ilgili hukuka aykırılıklar tespit edilmiştir’’

Hukuka aykırı bulunan ve yürütmenin durdurulması kararı verilen düzenlemeler arasında özellikle ruhsat eki projelerdeki emsal ve inşaat alanı hesaplamalarını, kazı izni ve konut kullanımına ile ticaret alanı olarak ayrılan mekansal alanlardaki kullanım kapsamlarını doğrudan ilgilendiren düzenlemeler bulunmakta olduğunu ifade eden Burat,  ‘’Karardaki diğer önemli hususlardan biri de zaten sınırlı yüzölçümüne sahip park alanları, piknik ve eğlence alanları gibi kamusal alanların altında yapılması planlanan otoparklara ilişkin verilen yürütmeyi durdurma kararıdır. Parklar, piknik ve eğlence alanları kentin nefes almasını sağlayan, sosyal ve kültürel açıdan büyük katkılar sağlayan kent bileşenleridir. Bu anlamda altında otopark yapılacak bu alanların üzerinde, mevcut ağaç dokusunun korunmasının mümkün olmayacağı; yeşil alanların orantısız bir şekilde daralması ve asil fonksiyonundan uzaklaşması sonucunu doğuracağı; park, meydan gibi kamusal alanların betonlaştırılmasından kaçınılması gerektiği yargı kararı ile bir kez daha vurgulanmıştır.

Ayrıca yine söz konusu yargı kararıyla telif haklarının devrine ilişkin sözleşme yapılmaması halinde hakların yok sayılmasının önünü açan yönetmelik düzenlemesi, hukuka aykırı bulunarak, yürütmesi durdurulmuştur.’’ dedi.

‘’Yargı kararlarına uyulmalıdır’’

İdarelerin yargı kararlarına uymak zorunda olduklarına vurgu yapan Burat; ‘’Belediyeler kendi düzenleme ve işlemleri ile eşitsiz, haksız rekabete yol açacak uygulamalar yapmamalı; Bakanlık da bunları önleyecek önlemleri almalıdır. Özellikle Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine aykırı düzenlemeler içermemesi gereken Büyükşehir İmar Yönetmeliklerinin benzer düzenlemelerinin de mahkeme kararlarındaki gerekçeler dikkat alınarak bir an önce iptali ve uygulamasının durdurulması gerekmektedir.’’ ifadelerini kullandı.

 

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA