MERSİN CEMEVİNDE NEVRUZ COŞKUYLA KUTLANDI | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MERSİN CEMEVİNDE NEVRUZ COŞKUYLA KUTLANDI


Mersin Cemevinde Nevruz Coşkuyla Kutlandı.

 

Mersin Cemevinde Nevruz Coşkuyla Kutlandı.

Mersin Cemevi bahçesinde gerçekleşen Nevruz etkinliğinde,  Mersin Valisi Ali İhsan Su, eski Kalkınma Bakanı ve Mersin Ak Parti Miletvekili Lütfü Elvan,  Ak Parti Mersin Milletvekilleri, Ali Cumhur Taşkın, Zeynep Gül Yılmaz, Hacı Özkan, İl Jandarma Komutanı Hasan Basri Uçar, Akdeniz Bölge Garnizonu Komutanı  Albay Oğuz Bavbek, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, CHP Mersin Miletvekileri; Cengiz Gökçel, Alpay Antmen, Ali Mahir Başarır, HDP Mersin Miletvekilleri; Rıdvan Turan, Fatma Kurtulan, HDP Diyarbakır  Miletvekili, Garo Paylan, İyi Parti Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı,Alevi  Bektaşi Federasyonu  Akdeniz Bölge Sorumlusu Ali Özveren, Mesiad Başkanı Hasan Engin, Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz,  Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı  Burhanettin Kocamaz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan   aday adayları  Vahap Seçer,  Hamit Tuna, Ayfer Yılmaz ve Alevi Kurumlarının Şube  Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri , Siyasi parti temsilcileri, Mersin Milletvekilleri, Sendikaların Şube Temsilcileri, Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri ve İnanç önderleri katıldı.

Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede’nin okuduğu Gülbengin ardından   Mersin Valisi  A. İhsan Su, AKD Genel Başkan Yardımcısı Hasan Engin Nevruz ateşi yakıldı.

Çiğdem Akdoğan’ın seslendirdiği deyişlerle kadınlar semah döndü.

Alevi Bektaşi İnanç Kurulu Başkanı ve  Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz,  ‘’Nevruz’un, barış, demokrasi, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularıyla kutlayan tüm halklara mübarek olsun’’ diyerek başladığı konuşmasında ‘’Nevruz, Orta doğuda  binlerce yıldan beri hüküm süren  çeşitli uygarlıkların kültür ve geleneklerinden süzülerek gelmiştir. Hiçbir siyasi, dini ve sosyal faktör, bu geleneğe etki yapmamış ve bu günü unutturamamıştır. Her büyük sancıdan sonra  yeniden direnişi, dirilişi, var oluşu, doğayla dostluğu, dayanışmayı, aşkı, arkadaşlığı, ölümsüz  Özgürlüğü anlatan gündür.’’ İfadelerini kullandı.

Nevruz’un önemine vurgu yapan Kılavuz, konuşmasında şunları söyledi: ‘’Bu gün, Orta Asya’dan Ortadoğu’ya kadar birçok halk, baharın gelişi, karanlıktan kurtuluşun, aydınlık günlerin, yeni bir doğuşun, barış dostluk dayanışma, sevgi ve tüm güzelliklerin  sembolü olarak kutladığı Nevruz’un tarihi insanlığın yaradılışına kadar uzanan çok önemli bir gündür.        

Ağır ve zorlu kış aylarından sonra, toprağın canlanması, bitkilerin yeşermesi, dalların boy vermesi, kuzuların melemesi, dolayısı ile bereketin ve bolluğun başlangıcı bir gündür 21 Mart Sultan’ı Nevruz.

Alevi Pir’leri der ki ‘Dünyanın yaratılış günüdür. Yeni bir gündür, her günden üstündür.’

Eskinin gidişi, yeninin gelişidir, güneşin balık burcundan, koç burcuna girdiği gündür. Şahı Merdan Alinin Kâbe’nin içinde  21 Mart 598 doğduğu gündür.

Şii ve Alevi Kızılbaş topluluklar bu günü büyük bayram kabul ederler.

Böyle  kutsal bir günde Hz.Ali gibi bir serdarın doğması, Alevi inancıyla Sultan Nevruz iç içe emişmiştir.

En kahırlı dönemlerde, Ölüm tarlasının ortasında, ellerinde tırpan ve sevdalı bir yürek gibi çarpan, isimleri gönül defterimize kazılan, Yüce Pir’lerimiz  bu bayramı bize unutturmamışlar.

Toplandıkları dergahlarda nasip, alıp vermişler, çalınan sazlar, söylenen deyişler, okunan mersiyeler Şahı Merdan Ali’yi anlatır.

Pir Hasan Kılavuz’’Bir bahar daha geldi, Nevruz ayındayız. Alevilerin yıllardan beri bekleyen inançsal sorunları, devlette ne karşılık gördü, ne de değişti. Biz devletten alacaklıyız, borcumuzu istiyoruz !

İnançsal yöndeki mağduriyetlerimizin giderilmesi için, Avrupa İnsan Hakları mahkemelerinin kararları 2015 yılından beri, Danıştay kararları 2016 yılından beri uygulanmıyor. Cem evlerinin yasal statüsü yoktur. Cem evlerinin elektrik giderleri, hizmet personeli, gece güvenlik personeli, tadilat ve onarım giderleri, karşılanmıyor. Okullardaki mecburi Din ve Ahlak bilgisi dersleri vasıtası ile Alevi çocukları asimile ediliyor. Hazırlanan müfredat programlarına Alevi kurum temsilcileri ve kanat önderleri Alevi, akademisyenler davet edilmiyor. Alevi köylerine yapılan camiler boş, fakat yapılmalar devam ediyor.

Karaca Ahmet dergahı, Şah Kulu dergahı, Hacı Bek taşı Veli Dergahı, Hubyar Sultan dergahı, Abdal Musa dergahı, Alevi dergahları Alevi kurumlarına  geri verilmelidir.

 Bir Cami’nin yasal statüsü ne ise, hangi haklardan  yararlanıyorsa, Cem evleri içinde onu istiyoruz.

 Diyanet İşleri Başkanlığının yeniden yapılandırılması, istemler tüm Alevi camiasının temel istemleridir

Bu  Nevruz bayramının ülkemizde yaşayan halklar ve inançlar arasında, düşmanlık ve kavgadan uzak, kardeşliğe, dostluğa, birlik ve beraberliğe, vesile olmasını Cenabı Haktan niyaz eder, cümlenize en içten saygılarımı sunarım  .’’

Mersin Valisi  Ali İhsan Su, Nevruz önemi hakkında  konuşma yaptı.

Vali Su, ‘’ Bu güzel günde  Hz Ali efendimizin  doğumu ve Sultan Nevruz etkinliğinde sizlerle beraber olmanın mutluluğunu  ve gurunu yaşıyorum. Nevruz, yeni gün demektir. Tabiatın yeniden canlandığı gündür.  Birlik ve beraberliğimizin sembolüdür. Kaynaşmamızın, paylaşmamızın sembolüdür. Nevruz etkinlikleri Hz Ali efendimizi ve Ehl-i beyti  daha iyi anlamamıza vesile oluyor’’ diye konuştu.

Nevruz kutlamaları Mustafa ve Onur Talipoğlu ve  Arzu’nun seslendirdiği deyişlerle  devam etti.

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA