KUYUMCULAR FİYAT FARKLILIKLARINDAN ŞİKAYETÇİ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
KUYUMCULAR FİYAT FARKLILIKLARINDAN ŞİKAYETÇİ


Sektör temsilcileri, oluşan fiyat farklılıklarının piyasada güveni sarsması nedeniyle bu soruna çözüm arıyor. 

 
Piyasada kuyumcular arasında özellikle tel bilezik olarak adlandırılan bilezik modelleri ve darphanenin bastığı liraların satışında yaşanan fiyat farklılıkları, hem sektörü hem de müşterileri olumsuz etkiliyor. Sektör temsilcileri, oluşan fiyat farklılıklarının piyasada güveni sarsması nedeniyle bu soruna çözüm arıyor. 
 
Kuyumculuk sektörüne ilişkin değerlendirme yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 22 No’lu Finans ve Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Faruk Aktuğ, ilk olarak fiyat istikrarsızlığı nedeniyle yaşanan sorunlara değindi. Sorunun çözümü için sektör temsilcilerinin birlikte hareket edememesinden şikayetçi olan Aktuğ şunları söyledi:
 
“Maalesef özellikle darphane tarafından basılan liralar (çeyrek, yarım, tam altın, vb) ile tel bilezik olarak adlandırılan bilezik modellerinde 1-2 liraya varan fiyat farkları oluşuyor. Belki bir tane almak için çok ciddi araştırma yapılmıyor ama birden fazla alım yapılacağı zaman fiyatlara güven olmadığı için müşteri sürekli bir arayış içine giriyor. Bu durum kuyumcular arasında da tedirginlik oluşturuyor. Sektörde zaten kar marjları oldukça düştü. Buna bir de rekabet adı altında neredeyse maliyetine yapılan satışlar eklenince sıkıntı daha da artıyor.”
 
Sorunun çözümü için Komite olarak sektör temsilcilerini bir araya getirip toplantı düzenlemek istediklerine dikkat çeken Faruk Aktuğ, herkesin bu konudan şikayetçi olmasına rağmen toplantıya tam katılım olmayınca istedikleri sonuçlara ulaşmadıklarını söyledi. Ardından konuyu bölgeye taşıma kararı aldıklarını ve Silifke’den Kahramanmaraş’a kadar tüm sektörü kapsayan geniş katılımlı bir organizasyon düzenlemeye çalıştıklarını ama girişimlerinin yine sonuçsuz kaldığını bildiren Aktuğ, “Amacımız özellikle darphanenin bastığı liralarda tavsiye edilen fiyatlara uyulmasını sağlamaktı. Ama maalesef hiçbir girişimimizden sonuç alamadık. Özellikle işsizliğin üst seviyelere çıktığı böyle bir ortamda gerçekleştirilen yanlış tutumlar sektöre ciddi kayıplar yaşatıyor” değerlendirmesini yaptı. 
 
“Kuyumcu sattığını mala çeviremezse zarar eder”
 
Altın fiyatlarının her geçen gün yükseldiğine dikkat çeken Faruk Aktuğ, bu nedenle şu dönemde elde nakit para bulundurmanın da riskli olduğunu anlattı. “Bir ürünü sattınız aynı gün bu parayı altına çevirmez iki gün sonra alım yaparsanız zarar edersiniz” diyen Aktuğ, çalışma şartlarının oldukça zorlaştığını söyledi. 
 
Bu sıkıntılara bir de ikinci baskı olarak adlandırdıkları darphane dışı basılan sahte liralar sorunu eklendiğini kaydeden Aktuğ, “Piyasada darphane dışı basılan liraların bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu gerçeklerinden ayırt etmek ise kuyumcular için dahi oldukça zor. Müşteri bunu hiç ayırt edemez. Bu nedenle altın almak isteyenlerin mutlaka güvendikleri kuyumcuları tercih etmeleri gerektiğini söylüyoruz” dedi. Kuyumcular olarak bu konuda da girişimlerde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını belirten Aktuğ, son olarak konuyu darphaneye yazılı olarak bildirip yasal önlemler alınması noktasında destek istemelerine rağmen geri dönüş alamadıklarını anlattı.  
 
“Bankalardaki altın hesabı bekleneni vermedi”
 
Bankaların altın hesaplarını da değerlendiren Faruk Aktuğ, bu uygulamadan da istedikleri sonucu alamadıklarını, hatta sektöre, bir sıkıntıyı da bu uygulamanın getirdiğini söyledi. Yalnızca altın hesaplarının değil, piyasalardaki mevcut altın birikimlerini de bankaların toplamaya başladığına işaret eden Aktuğ, “Bizim beklentimiz toplanan bu altınların kuyumculuk sektörüne çevrilerek piyasaların hareketlendirilmesi yönündeydi. Ama olmadı” diye konuştu. Sektörü canlandıracak adımlar atılmadığı gibi özellikle üreticilere verilen altın kredi faizlerinin de oldukça yüksek tutulduğunu kaydeden Aktuğ, şunları söyledi:
“Yüzde 8 civarında faiz talep ediliyor. Bu oranın yüzde 2-3 seviyesinde olması bizleri rahatlatacaktır. Bir de ekonomide yaşanan en küçük bir sıkıntıda bu krediler geri çağırılıyor. Bu durumda ne üreticinin ne de vitrinci kuyumcunun aldığı krediyi anında ödeyebilmesi mümkün değil. Üretici tüm malını bir anda Türkiye geneline satıp parasını toparlayamaz, vitrinci de elindeki malı bir çırpıda satıp parasını ödeyemez. Bu nedenle erken çağrılan krediler bizi sıkıntıya sokar.”
 
Altın ayar kontrolüne de bir düzenleme getirilmesi gerektiğini vurgulayan Aktuğ, firmalar olarak bu konuda sık sık hatalı ayarlarla karşılaştıklarını, bu nedenle de hem kendilerinin hem de müşterilerinin zarara uğradığını söyledi. Aktuğ, bu sorunun çözüme kavuşturulması için Komite olarak girişimlerini sürdürdüklerini ifade etti.
 
“Bize düşen görevler de var”
 
Piyasayı canlandırmak, müşteriyi çekebilmek adına kuyumculara da görevler düştüğünü anlatan Faruk Aktuğ, bu noktada tüm sektör temsilcilerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Önce müşterinin gelmesi için fiziksel yapının değişmesi, dış dekorasyonların caddeye yakışır şekilde yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Aktuğ, gerekirse belediyenin bu konuda bir zorunluluk getirmesini beklediklerini söyledi. Tüm iş yerlerinde tek tip tente kullanımı, tabela kullanımı olması gerektiğini dile getiren Aktuğ, “Hatta belli bir ölçü kıstası getirilmeli, herkes tabelalarında aynı rengi, yazı fontunu kullanmalı. Böylece caddeye görsel bir bütünlük gelecektir ve estetik kazandırılacaktır” diye konuştu. 
 
“Atatürk Caddesi Mersin’in kalbidir”
 
Atatürk Caddesi’nin kent tarihinde çok önemli bir yeri bulunduğunu hatırlatan Faruk Aktuğ, “Atatürk Caddesi, Mersin’in kalbidir” benzetmesi yaptı. Ancak bu kalbin durmak üzere olduğunu ve vakit kaybedilmeden gerekli adımların atılması gerektiğini anlatan Aktuğ, şöyle konuştu: 
“Mersin’e bir yabancı geldiği zaman kuyumculara geliyor, vitrinlere bakıyor ve sonra bize nereleri gezebileceklerini soruyorlar. Biz ise çarşıdan uzaklaştırmak istemiyoruz. Oysa çarşıda istedikleri gibi gezebilecekleri, oturabilecekleri kahve içebilecekleri mekanlar yok. Daha önce de defalarca dile getirdiğimiz gibi sektör olarak bizim beklentimiz Atatürk ve Silifke Caddesi’nin AVM mantığı ile yenden dizayn edilmesi. Trafiğe kapatılmış olan bu caddelerde gerekirse cadde üzerinde 4-5 masalı mini büfeler oluşturulup hareket getirilebilir.”
Ancak önceliğin araç park sorununu çözebilecek katlı otopark inşası ve temiz tuvaletler oluşturulmasına verilmesi gerektiğine değinen Aktuğ, bunların yapılması halinde halkın çarşıyı daha fazla kullanacağına inandığını anlattı. Aktuğ, caddelerin güzelleştirilmesi noktasında kuyumcular olarak Belediye’ye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı. 
Caddenin hareketlenmesi ve cazibesinin artması adına bir de öneri getiren Aktuğ, Silifke Caddesi ile Atatürk Caddesi arasında ring yapan 20 kişilik mini bir tramvay çalıştırılabileceğini söyledi. Bu tramvay ile yaşlıların istedikleri yere daha rahat gidebileceğini, çocukların gezebileceğini kaydeden Aktuğ, böylesi bir çalışmanın ilgi de uyandıracağına inandığını dile getirdi. 
  
 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA