TURAB 14. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
TURAB 14. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI


Türk Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) 14. Kuruluş Yıldönümünü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de katılımı ile kutladı.

 

Türk Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) 14. Kuruluş Yıldönümünü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de katılımı ile kutladı.

Türk Arap İş Adamları Derneği'nin (TURAB) 14. kuruluş yıldönümü Divan Otel'de gerçekleşti. Geceye Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KKTC Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut, Mersin Valisi Ali İhsan Su, KKTC Başkonsolosu Ayşen İnanıroğlu, Sudan Büyükelçisi Dr. Yousif Ahmed Eltayeb El Kordofani, TURAB KKTC Temsilcisi Emekli Büyükelçi Arif Altay, TURAB Lübnan Temsilcisi İmad Ahmad El İssa, TURAB Libya Temsilcisi Mustafa Tarhuni, TURAB Fas Temsilcisi Fatih Yılmaz, TURAB Suriye Temsilcisi Omar Koblawi, TURAB Ankara, İstanbul ve Bursa temsilcileri, Milletvekilleri Hacı Özkan, Ali Cumhur Taşkın, Hüseyin Çamak, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Ahmet Çamsarı, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, STK başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Türk Arap İş Adamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Canan Sunay gecenin açılış konuşmasında, 2003 yılında genel merkezi Mersin'de kurulan TURAB Türk Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği’nin 22 arap ülkesi ve 7 türki cumhuriyetleri olmak üzere 29 ülke el ele sloganıyla Türk-Arap iş dünyası arasında köprü görevi görmek amacıyla kurulduğunu anlattı.


Sunay, konuşmasının devamında ‘’Göreve gelirken coğrafyamızda yaşanan sıkıntılardan dolayı TURAB'ın yönünü Kuzey Afrika ve körfez ülkelerine çevirdik. Bu bağlamda 2016 yılında Cezayir ve Tunus temsilciliklerini kurduk. Yine yurt içinde Ankara, İstanbul, Bursa ve Trabzon temsilciliklerini kurduk. 2016 nisan ayında İzmir'de 3. Türk Arap Gıda Fuarını İzmir şubemizle birlikte gerçekleştirdik MEDİTOUR un çözüm ortağı olarak destek verdik. Ürdün Büyükelçisini Mersin'de ağırladık. Ürdün; Al Akabe kardeş şehir projesi için gerekli girişimlerde bulunduk. Proje halen Dışişleri Bakanlığı’nda onay için beklemektedir. 2017 nisan ayında Tunus temsilciliğimizin Tunus’ta düzenlediği ‘Tabarka Yatırım Ve Ekonomi Fuarı’na üyelerimizle birlikte katılım sağladık. 2017 yılında ise yurt dışında Libya, Lübnan, Kıbrıs, Fas, Suriye ve Sudan temsilciliklerini yurt içinde ise İzmir, Konya ve Urfa, temsilciliklerini kurduk. Bursa'da da şubeleşme süreci başladı. Yine 11-14 ocak 2018 tarihinde kalkınma bakanlığımızın himayelerinde, TURAB ve Çukurova Kalkınma Ajansı işbirliği ile diğer oda, kurum ve kuruluşların ve STK ların destekleriyle ‘1. Türk Arap Ekonomi Zirvesi’ni Mersin'de gerçekleştireceğiz. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek olmanın heyecanı içerisindeyiz. Sayın Kalkınma Bakanımıza hepinizin huzurunda desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. Şimdiden siz değerli konuklarımızı zirvemize davet eder ve 11-14 ocak 2018 tarihinde aramızda görmekten büyük mutluluk duyacağımızı belirtmek isterim.’’ şeklinde konuştu.

“Bakan Elvan ile Bakan Özlü’den Mersin’e 5 Müjde”
 Programda yaptığı konuşmada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte Mersinlilere 5 önemli müjde getirdiklerini dile getiren Bakan Lütfi Elvan, bunlardan birincisinin Mersinimizde kurulacak olan ‘Mega Endüstri Bölgesi’ olduğunu açıkladı. Konu ilgili çalışmalara başlandığının altını çizerek konuşmasını sürdüren Elvan, Mersin’i istihdam yaratan üreten, ihracat yapan bir yapıya kavuşturacaklarını vurguladı.
İkinci önemli müjdenin ise yine Mersinimize kazandırılacak olan ‘Bilim Merkezi ve Sanayi Müzesi’ olduğunu dile getiren Bakan Lütfi Elvan, “ Bilim Merkezi ve Sanayi Müzesi için eski bir fabrikamızı restore edeceğiz.  Türkiye’ de ilk kez aynı anda hem Bilim Merkezi hem Sanayi Müzesi olarak hizmet verecek bir yapıyı Mersinimize kazandıracağız. Sayın Bakanımıza bu desteğinden dolayı teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
 Üçüncü önemli müjde olan Model Fabrikalar ile ilgili olarak da, özellikle iş insanlarımızın rekabet gücünü arttırmaya ve iş gücünün niteliğini daha da yükseltmeye yönelik Model Fabrikalar uygulamasının Ankara ve Bursa’dan sonra üçüncü olarak Mersin’de başlatacaklarını dile getiren Bakan Elvan, dördüncü önemli müjde olarak da ilkini Mersin’de açmayı planladıkları ‘Tasarım ve İnovasyon Merkezleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
 Bakan Elvan, beşinci müjde olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Merkezi ile ilgili olarak da bir branşı Tarsus’ta, diğer bir branşı da ALATA’da olmak üzere mevcut ALATA’yı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Merkezi’ne dönüştüreceklerini kaydederek konuşmasını sürdürdü.

Bakan Elvan; “ Mersin’de İşsizliği Bitiriyoruz ”
 Konuşmasının devamında, Mersin’in işsizlik problemini bitireceklerinin üzerinde duran Bakan Elvan, “ Şu anda yatırımcılarımızın yeni organize sanayi bölgesinden 700 hektar yer tahsisi talebi var. Bu doğrultuda ilk önce 3. OSB ile ilgili çalışmalarımızı bitirdik ve toplam 98 hektarlık alanın tüm işlemlerini tamamladık, 1 Şubat’tan itibaren yatırımcılara tahsisine başlıyoruz. 530 hektarlık bir alanda kurulacak olan Gıda İhtisas OSB ile ilgili ise gerekli çalışmalar yapıldı, yatırım programına alıyoruz ve en kısa zamanda kamulaştırmasını tamamlayıp yatırımcılarımızın hizmetine sunacağız.  Mevcut OSB’mize yönelik ise 50 hektarlık ilave bir alan ekleyeceğiz ve buna paralel 300 hektarlık bir alanı da hizmete açacağız. Bakanımızın onay verdiği Mut OSB ile birlikte 6 OSB daha Mersinimize kazandırılıyor. Bu 6 OSB ile 50 bin kardeşimizi iş ve aş sahibi yapacağız. Bugün baktığımızda Mersin’de yaklaşık 60 bin işsiz vatandaşımız var. Sanayi ağında yaptığımız bu yatırımlarla işsizlik sorununa çözüm buluyoruz.” ifadelerini kullandıktan sonra konuşmasını, Mersin’in limanıyla, otobanıyla, Doğuya ve Batıya olan bağlantılarıyla sahip olduğu potansiyelin, başka hiçbir ilimizle kıyaslanamayacak kadar büyük olduğunu söyleyerek sürdürdü.
 
Konuşmasının devamında, Antalya’nın ulaşım altyapısı açısından çok zengin olmamasına rağmen sahip olduğu uluslararası hava alanından dolayı yılda 8-10 milyon turist ağırladığını belirten Bakan Elvan, Mersin’in karayolu ve demiryolu ulaşım ağı açısından güçlü bir altyapıya sahip olduğunu, hızlı tren hattının ve bölgesel havalimanının da hayata geçirilmesiyle birlikte çok daha iyi bir konuma geleceğini, tüm bu çalışmaların da hep birlikte el ele, omuz omuza iş birliği halinde tamamlanacağını kaydetti. Bakan Lütfi Elvan “ Mersin için çalışmak ve üretmek söz konusu olduğundan her zaman sizinle beraberim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.


Bakan Faruk Özlü de derneğin 14. Kuruluş yıldönümünü kutlayarak başladığı konuşmasında, TURAB’ın yürüttüğü çalışmaların Türk-Arap iş dünyası için hayırlı sonuçlara vesile olması temennilerini iletti. Mersin’in Arap ülkeleri için önemli bir kent olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Özlü konuşmasını, hem devletimizin hem de iş dünyamızın sahip olduğu sektörel deneyim ve çalışmalarına değinerek sürdürdü.

Vali Su; “ Ortak Tarihsel Geçmiş ve Benzer Kültürel Yapılar Ekonomik ve Ticari Bağların Gelişmesi İçin Eşsiz Bir Zemin Oluşturmaktadır ”

Vali Su ise, ortak tarihsel geçmişin ve benzer kültürel yapıların, Ülkemiz ile dost ve kardeş Türkî ve Arap Ülkeleri arasında sarsılmaz bağların oluşmasını sağladığını dile getirerek başladığı konuşmasında, bu güçlü bağların Ülkeler ve milletler arasında dostlukların pekişmesi, dayanışmanın artması, ekonomik ve ticari bağların gelişmesi için eşsiz bir zemin oluşturduğunu ifade etti.

Bu bağlamda, ilimiz merkezli olarak faaliyet gösteren TURAB’ın ve bu çatı altında buluşan işadamlarının gayretlerini oldukça değerli gördüklerini belirten Vali Ali İhsan Su,TURAB’ın önümüzdeki süreçte başarı çıtasını daha da yukarılara taşıyacak yeni çalışmalara imza atacağına olan inancını dile getirerek sözlerini, Türk Arap Ülkeleri İşadamları Derneği’nin 14. kuruluş yıl dönümünü tebrik ederek tamamladı.

Konuşmaların ardından yeni temsilciliklere ve üyelere plaketleri verildi. Gecede sahne alan Ahmet Baran konuklara muhteşem bir konser verdi ve kutlama pastası kesimi ile gece devam etti.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA