GÜMRÜKLERDE ORDİNO BEDELİ UYGULAMASI SON BULUYOR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
GÜMRÜKLERDE ORDİNO BEDELİ UYGULAMASI SON BULUYOR


Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Türkiye’de nakliye acenteleri tarafından firmalardan gümrük işlemleri sırasında kanun dışı bir şekilde tahsil edildiği belirtilen ve sanayicilere yükü yıllık 700 milyon lirayı bulan ’Ordino’ bedelin

 

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Türkiye'de nakliye acenteleri tarafından firmalardan gümrük işlemleri sırasında kanun dışı bir şekilde tahsil edildiği belirtilen ve sanayicilere yükü yıllık 700 milyon lirayı bulan 'Ordino' bedelinin kaldırıldığını söyledi.
 
Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan resmi yazıyla artık gümrük işlemlerinin herhangi bir aşamasında gümrük müdürlüklerince ordino belgesi aranmayacağını açıkladı. 

Türkiye'de ithal edilen tüm hammadde ve ürünlerin gümrük işlemleri sırasında 'Ordino' veya benzer isimler altında firmalardan kanunda yeri olmayan bir bedel tahsil edildiğini ve bu bedelin yıllık toplam değerinin 700 milyon TL'yi bulduğunu söyleyen Başkan Kılıç, “Ordino alınması işlemi zaman kaybına neden olduğu gibi Ordino düzenleyen firmalara da belge ücreti, özet beyan vb. sonu gelmeyen ibareleri kullanarak faturalar düzenleme fırsatı veriyor ve bu tür birçok ücretin ödenmesini gerekli kılıyordu. İthalatçılar bedelini ödediği kendi malını gümrükten çekebilmek için bu bedeli ödemek zorunda bırakılıyordu” dedi.
 
1 AYLIK YOĞUN ÇALIŞMALAR SONUÇ VERDİ

Sanayicilerin giderek büyüyen bu soruna çözüm bulmak için tüm bakanlıklara firmaların şikâyetlerini ilettiğini ve Ordino Bedelinin kaldırılması yönünde istişarelerde bulunduğunu da söyleyen Başkan Kılıç, “Yaklaşık 1 aylık yoğun çalışmalar sonuç verdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yayınladığı kararla artık gümrük işlemlerinin herhangi bir aşamasında gümrük müdürlüklerince ordino belgesi aranmayacağını açıkladı. Başından beri kanundışı ve keyfi olduğunu vurguladığımız uygulama karşısında haklı haklılığımız ispatladı” diye konuştu.
 
LİMAN İŞLETMELERİNİ DE KAPSAYACAK

Başkan Kılıç konu ile ilgili aynı konu ile ilgili Liman İşletmelerinin de devreye girdiğini sözlerine ekleyerek, “Liman işletmelerinin de acentelerle birlikte hareket ederek ordino bedeli olmadan malları limandan çıkartmama ihtimalini de göz önüne alarak Ulaştırma Bakanlığı ile acenteleri kapsayacak yeni bir yasal düzenleme çalışması yapılıyor. Bu düzenlemeyi de takip ediyor ve hızlandırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA