Mezitli Kent Konseyi Ülkenin En Önemli Sorunlarından Birini Ele Aldı | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
Mezitli Kent Konseyi Ülkenin En Önemli Sorunlarından Birini Ele Aldı


Türkiye ve Mersin’de yaşayan Suriyelilerin durumunun ele alındığı Türkiye ve Mersin’de Suriyeliler Çalıştayı yapıldı

 

Türkiye ve Mersin'de yaşayan Suriyelilerin durumunun ele alındığı Türkiye ve Mersin'de Suriyeliler Çalıştayı yapıldı.

Mezitli Belediyesi ve Mezitli Kent Konseyinin ortaklaşa düzenlediği, Türkiye ve Mersin'de Suriyeliler Çalıştayı, Mersin Üniversitesi Profesör Dr Uğur Oral Kültür Merkezi A Salonunda gerçekleşti. Çalıştaya konuşmacı olarak katılan öğretim üyeleri gün boyunca Suriyelilerin, Türkiye, Mersin ve Mezitli'de uyum, eğitim, barınma, sağlık gibi konularıyla ilgili sunum yaptılar.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da çalıştaya katıldı. Başkan Tarhan çalıştaydaki konuşmasında: "Mezitli Kent Konseyimizi önemsediğimiz için başkanlıklarını öğretim üyelerinin yürütmesinin daha iyi olacağı kanısındayız. Erkan Aktaş hocamızda bu işi gayet iyi yürütüyor. Kent Konseyinin çalışmalarından gayet memnunuz. Bugün de kentimizde ve ülkemizde çokça tartışılan, hatta yurt dışında da uzantısı olan Suriyeliler olgusu üzerine, öğretim üyesi arkadaşlarımız sunum yapacaklar." dedi.

Başkan Tarhan Suriyelilerin konumunun belirsizliğini korumasının da kentin gelişmesini etkilediğini söyledi. Başkan Tarhan "Hukuki olarak nedir Suriyelilerin durumu; sığınmacı, mülteci gibi kavramlar var, ancak Suriyeliler hiçbirine girmiyor. Bir kere sorun burada başlıyor, bu durumun ne olduğu bilinmiyor. İkincisi Suriyelilerle ilgili sayısal veriler devletin hiçbir kurumunda yok. Mezitli'de 25 bin, 50 bin kadar oldukları söyleniyor. Mezitlinin nüfusu 172 bin kadar. Eğer böyleyse çok büyük bir rakam. Türkiye nüfusunun %3-3,5 kadarının Suriyeli olduğu söyleniyor ama bu rakamların tamamını bilemiyoruz. Merkezi hükümetin yerleşik halkla bağı kuramadığı bilgisi de var. Yalnızca akademik platformlarda düşünce aktarılıyor. Vatandaşla, Suriyeliler arasında sıcak ilişki tam olarak kurulamadı. Türkiye'ye, Suriye'den gelen çok farklı kesimler var. Mersin'de de durum aynı. Heterojen bir yapıya sahip bu oran. Bu heterojen yapıdan bir tanesi farklı ekonomik yapıya sahip olmaları gelen Suriyelilerin. Onlarda bu ekonomik düzeylerine göre farklı yerleşim alanları seçiyorlar. Mezitli'ye yerleşenlerin büyük oranı ekonomik yönü iyi olanlar, ama elbette bazı olumsuzluklar var. Ülkemizde olumsuzluk yok mu, elbette var. Ancak bu olumsuzluklara biraz daha eklenmiş oldu. Ancak bizi ziyaret eden Mersin Üniversitesinden Suriyeli öğrencilerimiz oldu, bu olumsuzlukların iyileşmesi için onlardan da katkı bekliyoruz. Gençlerimizle birlikte bu sorunları aşmamız gerekiyor. Tek gördüğüm ciddi çalışma üniversitelerin yaptığı çalışma. Gelişmiş demokrasilerde yabancılarla ilgili konu hep önemli olmuştur. Biz Türkiye'de ilk kez karşılaşıyoruz böyle bir olguyla. Almanya'da, Fransa'da yabancılarla ilgili çok önemli çalışmalar var. Onların bu olguya bakışı ile bizim bakışımız çok farklı. Biz bir hizmet yaptığımızda 'Suriyelilere hizmet mi yapıyorsunuz?' diyenler oluyor. Toplumda ayrışmayı körüklemek isteyenler de var. Bu tür toplantılar bana göre çok önemli. Özellikle üniversitedeki gençlerimizin, belediyelerle, kent konseyleriyle, farklı devlet kurumlarıyla ilişki içerisinde, çeşitli zeminlerde bir arada olmaları gerekiyor." dedi.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   





  FLAŞ HABER





 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA