MERSİN LİMANI, DOĞU AKDENİZ (EMH) TERMİNALİ İLE MEGA GEMİLERİ AĞIRLAMAYA BAŞLIYOR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MERSİN LİMANI, DOĞU AKDENİZ (EMH) TERMİNALİ İLE MEGA GEMİLERİ AĞIRLAMAYA BAŞLIYOR


Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan; Mersin Limanı Genişleme Projesi kapsamında inşa edilen Doğu Akdeniz Terminali’nin (EMH) açılışını gerçekleştirdi 

 

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan; Mersin Limanı Genişleme Projesi kapsamında inşa edilen Doğu Akdeniz Terminali’nin (EMH) açılışını gerçekleştirdi. 

2014 yılının Nisan ayında temeli atılan ve kısa bir süre önce yapımı tamamlanan Doğu Akdeniz Terminali’nde gerçekleşen törene Bakan Lütfi Elvan’ın yanı sıra; Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, vali yardımcıları ve kaymakamlar, Akfen Holding ve MIP Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile PSA Amerika ve Avrupa Bölge CEO’su ve MIP Yönetim Kurulu Üyesi David Yang ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, terminalin tanıtım videosunun izlenilmesiyle devam etti.

Törende yaptığı konuşmasına bu açılış gününü hem Mersin, hem de Türkiye için son derece anlamlı ve önemli bulduğunu belirterek başlayan Bakan Lütfi Elvan, Mersin Limanı’nın kapasitesinin artmasının hem Mersin’in hem de Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

Bakan Lütfi Elvan: “Mersin Limanı İçin 2023 Hedefimiz Yılda 7.5 milyon TEU Konteynerdir”

Konuşmasının devamında Mersin Limanı’nın Ortadoğu-Kafkaslar-Avrupa ana deniz ticaret hattının çok önemli transfer merkezlerinden biri konumunda olduğunu ifade eden Bakan Elvan, “Mersin Limanı şu an reel bazda yılda 1.5 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine ulaşmıştır. Liman için 2023 hedefimiz 7.5 milyon TEU konteyner,  2035 yılındaki hedefimiz ise 14 milyon TEU konteyner elleçlemesine ulaşmaktır. Bu hedefi gerçekleştirmek için hem limanımızı güçlendireceğiz, hem de bu limanımıza kardeş bir liman daha yapılmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Konuşmasında Türkiye’ye gelen her yeni yatırımcının mevcut yatırımlarının yanında yeni yatırımlar da gerçekleştirdiğinin altını çizen Bakan Elvan, Türkiye’nin yatırımcılar için küresel düzeyde önemli bir cazibe merkezi konumuna geldiğini belirtti.

Özellikle son dönemde ülkemize yönelik bir algı operasyonu başlatıldığını da sözlerine ekleyen Bakan Lütfi Elvan,  makroekonomik göstergelere bakıldığında Türkiye’nin 2013,2014 ve 2015 yıllarına göre çok farklı bir durumda olmadığını, aksine cari açıkta bir düşüş yaşandığını ve bütçe açığımızda da önemli bir farklılığın söz konusu olmadığının üzerinde durdu.

Bakan Elvan: “ Dünyanın Dört Bir Yanına İhracat Yapan, Her Geçen Gün Daha da Büyüyen ve Güçlenen Firmalarımıza Çok Güveniyoruz”

Bakan Elvan sözlerine, “Ülkemizde yatırım yaparak istihdam sağlayan yerli ve yabancı tüm firmalarımızın destekçisiyiz, olmaya da devam edeceğiz. Dünyanın dört bir yanına ihracat yapan, her geçen gün daha da büyüyen ve güçlenen firmalarımıza çok güveniyoruz. Bakınız dünyanın dört bir yanından gelen firmalar ülkemizde yatırım yapıyorlar. Bu süreçte hem onlar hem de biz kazanıyoruz, istihdam sağlıyoruz” şeklinde devam etti.

Limana ilave yatırım yapılmadan önce sadece 6 bin 500 konteyner kapasiteli ve draftı 13,5 metre olan gemilerin yanaşabildiğini, fakat bundan sonra draftı 17 metre uzunluğunda 18 bin konteyner kapasiteli dünyanın en büyük mega gemilerinin yanaşabileceğini belirten Bakan Elvan; “Mersin Limanı her geçen gün güçlenmeye devam eden, hem ithalat-ihracat hem de transit ticaret için önemli bir merkezdir. Bu limanın işletme hakkını kamudan özel sektöre devretmek istediğimizde çok büyük tepkiler aldık. Bugün baktığımızda ise kamunun liman işletmeciliği ile özel sektörün liman işletmeciliği arasındaki farkı açık bir şekilde görüyoruz. Bu özelleştirmeden devletimizin ve vatandaşımızın herhangi bir zararı olmadı, aksine kazancı oldu. Daha fazla insan istihdam edildi, limanın kapasitesi daha da arttırılarak daha fazla üretim, ihracat ve ithalat gerçekleştirildi. PSA, AKFEN Holding ve MIP’ ye bugüne kadar gerçekleştirdikleri başarılı çalışmalar nedeniyle teşekkür ediyor ve başarılarının devamını bekliyoruz” dedi.

Konuşmasının sonunda Halep’te yaşanan insanlık dramına da değinen Bakan Elvan; bu drama sessiz kalan gelişmiş ülkeleri eleştirerek; “Biz bugüne kadar sahip çıktığımız bu mazlum kardeşlerimize bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Vali Özdemir Çakacak ise konuşmasında, günümüzde ülkelerin kalkınma yarışında öne çıkmalarını sağlayan en belirleyici faktörün kamu, yerel yönetim, özel sektör ve sivil toplumun el birliği içerisinde hareket etmeleri olduğuna işaret ederek; bu bağlamda Devletimizin ve Hükümetimizin özel sektör ile işbirliği içerisinde, ülke genelinde devasa projeleri birer birer hayata geçirdiğini ifade etti.

Bu yatırım hamlesinden ilimizin de önemli ölçüde pay alabilmesi amacıyla tarımdan sanayiye, turizmden ticarete, eğitimden sağlığa kadar tüm sektörlerde büyük yatırımlarla buluştuğuna dikkat çeken Vali Özdemir Çakacak; lojistik sektörünün gelişiminde en önemli husus olan ulaşım çeşitliliğinin sağlanması ve kalitesinin arttırılması konusunda da çok önemli yatırımların ilimize kazandırıldığını belirtti.

Vali Çakacak: “Devletimizin Özel Sektörümüz ile Sergilediği İşbirliğinin Çok Güzel Örneklerinden Biri de İlimizde Bulunan Mersin Limanı’dır”

Devlet-özel sektör işbirliğinin çok güzel örneklerinden birinin de Mersin Limanı olduğunun altını çizen Vali Çakacak; limanın ulaşım ağına hız ve kalite katacak olan kara, hava ve demiryolu yatırımlarının süratle hayata geçirildiğini belirterek; hayata geçirilen tüm bu yatırımların ilimizin lojistik sektörünün gelişimine ve ticaret hacminin büyümesine hız kattığını vurguladı. Vali Özdemir Çakacak, söz konusu yatırımların Mersin’in dünyayla olan bağlarını daha da güçlendireceğini ifade ederek Mersin Limanı’nın ülkemizin önde gelen ticaret üslerinden biri olma konumunu daha da pekiştireceğini söyledi.

Konuşmasının devamında, ulaşım ve iletişim teknolojilerinin günümüzde vardığı boyuta değinen Vali Çakacak, söz konusu teknolojilerin liman kentlerinin gelişimine yeni fırsatlar sunduğunu belirterek, “Lojistik sektörünün her geçen gün geliştiği günümüz dünyasında, bu sektörden daha fazla pay almak ancak yüksek kapasiteli gemilerin yanaşmasına ve hızlı bir şekilde yükleme ve boşaltma yapmaya imkan sağlayacak limanların varlığı ile mümkündür. Bu noktada ülkemizin 2’inci ve dünyanın en büyük ilk 100 limanı arasında 91’inci sırada bulunan Mersin Limanı, bugün tamamlanan yatırım ile birlikte bu konumunu daha da yükseltecek ve lojistik sektöründe ilimizin ve ülkemizin küresel rekabet gücüne güç katacaktır” ifadelerini kullandı.

Vali Çakacak: “Bu Yatırım ile Birlikte Mersin Limanı; İlimiz ve Bölgemiz Ekonomisinin Gelişmesinde Lokomotif Rolü Üstlenecektir”

Vali Özdemir Çakacak, 650 milyon TL harcanarak tamamlanan bu yatırım ile Mersin Limanı’ndaki yıllık elleçlenen yük kapasitesinin yüzde 44 oranında artmasıyla 2,6 milyon TEU’ya çıkacağının bilgisini vererek devam ettiği konuşmasında, “Bu yatırım ile birlikte 400 metre uzunluğundaki mega gemilerin dahi yanaşabileceği bir şekilde genişleyen Mersin Limanı; ilimiz ve bölgemiz ekonomisinin gelişmesinde lokomotif rolü üstlenecektir” dedi.

Konuşmasının sonunda Mersin’in sahip olduğu fiziki ve beşeri kaynaklarını AR-GE temelli inovatif proje ve programlar ile bütünleştirerek küresel rekabette öne çıkan bir dünya kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurgulayan Vali Çakacak,  “Bu süreçte Mersinimize değer katacak, sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunacak her türlü faaliyet ve projeye kentin tüm dinamikleri olarak el birliği içerisinde destek sağlamaya devam etme kararlılığındayız. Rıhtım Genişleme Projesinin, limanımıza, ilimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Akfen Holding ve MIP Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile PSA Amerika ve Avrupa Bölge CEO’su David Yang’ın da birer konuşma yaptığı açılış töreni; Bakan Lütfi Elvan, Vali Özdemir Çakacak ve beraberindekilerin butonlara basmasıyla birlikte yeni hizmete giren terminalde sembolik bir operasyon gerçekleştirilmesiyle sona erdi.

Programın ardından Bakan Elvan beraberinde Vali Çakacak ile birlikte Mersinli iş insanlarının sorun ve taleplerini dile getirdiği toplantıya katıldı. 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA