MERYAD’DA COŞKUN DOĞMUŞ DÖNEMİ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MERYAD’DA COŞKUN DOĞMUŞ DÖNEMİ


Mersin Yatırım, Dış Ticaret ve Markalaşma Derneği (MERYAD) Başkanı Ferudun Gündüz, Divan Otel’de düzenlenen törenle görevini Coşkun Doğmuş’a devretti.

 

Mersin Yatırım, Dış Ticaret ve Markalaşma Derneği (MERYAD) Başkanı Ferudun Gündüz, Divan Otel’de düzenlenen törenle görevini Coşkun Doğmuş’a devretti.

Devir teslim töreninde konuşan Ferudun Gündüz “Mersin, evde kalmış kız gibi. Çok uzun değil verimli başkanlığa ihtiyaç var.” Coşkun Doğmuş, “. Vaatler geç de olsa icraata dönüşme aşamasına gelmeye başladı” dedi.

2012 yılına TURİYAD adı altına örgütlendikten sonra 4 yıllık faaliyetin ardından adımını MERYAD olarak değiştirdiklerini belirterek açılış konuşmasını gerçekleştiren Ferudun Gündüz, “4 yıllık bu dönem bizim açımızdan oldukça önemliydi. Türkiye’nin Iral ile ilişkilerinin çok sağlıklı bir şekilde yürütüldüğü, ihracatın 12 milyar dolara dayandığı önemli bir dönemdi. Biz de o dönemde buradaki iş insanları olarak bir araya gelerek Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir aktör olarak nasıl bir gelişme gösteririz diyerek Irak’a bir dizi ziyaret gerçekleştirdik. Irak’tan gelen heyetlerle yaptığımız görüşmelerde önemli adımlar attık” dedi.

Irak ile aramızdaki ilişkilerin olumsuz yönde gelişmesi, ticaret ve ekonomiden daha ziyade bir savaş ortamının gündeme gelmesi, Amerika’nın Irak’a haksız müdahalesi sonucu ortaya çıkan kargaşa sonrasında silahların konuştuğu yerde ticaret ve ekonomiyi konuşmanın oldukça zor olduğunu savunan Gündüz, “Barış olduktan sonra bir şeyler yapılabileceğini düşündük. Ancak bu kez emperyalizmin Suriye ve İran ile ilgili hedefleri ortaya çıktı. Türkiye ile ilgili kaotik hedefler var. Ne yazık ki bu talihsiz coğrafyada iş insanlarının pek şansı kalmıyor. Biz de bu çerçeveden hareketle bir dönüşüm hareketi başlattık. 30 Nisan 2016 tarihinde Mersin’de lokal çalışmalara önem vermek adına Mersin Yatırım, Dış Ticaret ve Markalaşma Derneğini (MERYAD) kurmaya karar verdik” şeklinde konuştu.

Mersin Evde kalmış Bir Kız Gibi!

MERYAD olarak üç noktadan hareket ettiklerini de kaydeden Ferudun Gündüz, “Mersin daha fazla yatırım çekmesi gereken bir kent. Mersin’in bulunduğu jeopolitik durum çok önemli. Doğu Akdeniz’in çok önemli bir liman kenti. Diğer yandan Orta Doğu, Orta Asya ve Uzak Doğuya giden bir transit geçiş noktası. Bütün bu özellikleri dikkate aldığımızda Mersin kentinin ticarette çok daha önemli rolü olması lazım. Uluslararası ve ulusal sermayeyi çekmesi lazım. Ancak Mersin’in bazı konularda eksikliği olduğunu gördük. Mersin, kendini yeterince anlatamayan, tanıtamayan ketti. Düşünün. Evde çok güzel bir kızınız var. Evlilik çağı geldi ama onu dışarıya iyi sunamazsanız, insanların görmesini sağlamazsanız o kız evde kalır. Mersin de evde kalmış bir kız gibiydi. Mersini nasıl tanıtabileceğimizi düşünürken MERYAD’ın içinde olduğu Mersin Ekonomi Platformu Mersin’i tanıtmak için bir takım çalışmalara başladı. Bunun adına da Marka Kent mersin çalışması dedik. Temel amaç Mersin’in daha fazla yatırımcı çekmesi için pozitif değerlerin öne çıkarılmasıydı. Biş ciddi bir bütçe gerektiren uzun soluklu bir iştir. O anlamda 2 önemli çalıştay gerçekleştirdik. Mersin’e sadece yabancı yatırımcı çekmek de yetmiyor. Türkiye’nin kendisin de uluslar arası piyasadaki derecelendirme kuruluşları nezdindeki notunun da iyi olması gerek. Mersin’i çok iyi duruma getirseniz bile uluslar arası yatırımcı buraya geleceği zaman Türkiye’nin notuna bakıyor. Türkiye’nin notu kötü ise Mersin’in notunun iyi olması işe yaramıyor. Hükümete de bu konuda büyük görev düşüyor. Türkiye’nin daha iyi yönetilmesi durumunda Mersin’de yapacağımız hamle ve atakların da işe yarayacağını söyleyebiliriz” dedi.

İnsanların Endüstri 4.0’ı Ve Yapay Zekayı Kavraması Lazım

İnovasyona önem verilmesi gerktiğinin altını da çizen Gündüz, “Türkiye’nin toplam yıllık ihracatını alıp nüfusuna böldüğünüzde kişi başına düşen 2 bin doların altında bir ihracat rakamı var. Bu Türkiye için çok düşük bir rakam. Türkiye katma değeri bir üretim gerçekleştiremiyor. İnovasyona önem vermiyor. Daha çok hammadde ihraç ediyor. Gıda teknolojisine ihtiyaç var. Zaman zaman yaptığımız çalışma ve panellerde kamuoyu oluşturmaya çalıştık. Endüstri 4.0 paneli gerçekleştirdik. Bunu da Mersin’de ilk olarak MERYAD olarak biz yaptık. İnsanların endüstri 4.0’ı ve yapay zekayı kavraması lazım. Gelecek olan robotik yöntemlerle ilgili bilgi sahibi olması lazım. Bu konuda başta MERYAD olmak üzere herkese büyük görevler düşüyor” dedi.

Gündüz konuşmasının son bölümünde “Derneğimizin üç temel amacı oluştu. Bunlardan biri Mersin’e ulusal ve uluslar arası fazla yatırımcı çekmek. Bunun için markalaşmaya ihtiyaç var. İkinci olarak daha fazla turistin gelmesi lazım. Kendinizi tanıttığınız zaman yatırımcı ile birlikte turistte geliyor. İktisadi gelişmeyi sosyal, kültürel ve sanatsal gelişmeyle birlikte düşünmek gerekir. Bu konuda STÖ’lere büyük görevler düşmektedir.

Bu bir bayrak yarışı! Birileri görevi devrediyor, birileri alıyor. Hiçbir başkan vazgeçilmez değil. Mersin’de maalesef bu konuda kötü örnekler var. Bazı kuruluşlarda 10 yıl, 15 yıl, 20 yıl koltuğa yapışan insanlar var. Kimse diğerinden çok üstün değil. Bir sivil toplum örgütünde en fazla 2 dönem başkanlık yapmak gerekir. Yetenekli bir başkan hedeflerini 2 dönemde gerçekleştirir. Çok uzun başkanlığa değil verimli başkanlığa ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Vaatler Geç De Olsa İcraata Dönüşme Aşamasına Gelmeye Başladı

Yeni dönemde Ferudun Güdüz’den görevi devralan MERYAD Yönetim Kurulunun çiçeği burnunda başkanı Coşku Doğmuş ise konuşmasında “Mersin yatırımla bazında son 20 yılın 15-16 yılını hep vaatler dönemiyle geçirdi. Son birkaç yıldır bu vaatlerin yatırıma dönüştüğünü görmek Mersin adına bizleri mutlu ediyor. Eskiden turizm bölgesi için yatırımcı bulunamıyordu. Zorla verilmeye çalışılıyordu. Şimdi oradan yer almak için bazı turizmcilerin araya birilerini koymaya çalıştığını görmekteyiz. Havaalanı projesi belli bir aşamaya geldi. Serbest bölge ile otoban bağlantısı çalışmaları başladı. Belki seçim yatırımı denilebilir ama güzel şeyler yapılıyor. Vaatler geç de olsa icraata dönüşme aşamasına gelmeye başladı. Yerel bazda da bu yönde gelişmeler var. Ama asıl ihtiyacımız olan üretime dayalı yatırımlarda Mersin olarak organize olamıyoruz. Bu konu Türkiye genelinde de böyle. Üretime dayalı yatırımı geliştirmediğimiz, cari açık devam ettiği sürece dış borçlarımız da artacaktır. Bizim Mersin için istediğimiz yama şeklinde OSB’ler değil, daha dinamik, yeni tüzel kişiliklerle OSB’ler oluşturulmasıdır. Konya’da 20’nin üzerinde OSB var. Hepsinin yönetim şekli ayrı ve tüm dünyaya makine üreten bir il konumunda. Biz sanayi devrimini kaçırırsak önümüzdeki dönemde birçok konuda geri kalmış olacağız. O nedenle yatırıma dayalı bir büyümeyi hedeflemediğimiz sürece önümüzdeki dönemde bir çok konuda yaşamaya devam edeceğiz. Mersin’de bundan sonra hem yatırım hem de yatırımdan ürettiğimiz malı ihracata dönüştürme bizlerin hedefi olacaktır” ifadelerini kullandı.

Devir teslim töreni plaket töreni ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA