E-İMZA TÜRKİYE’Yİ 10 YILDA TASARRUF ŞAMPİYONU YAPTI | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
E-İMZA TÜRKİYE’Yİ 10 YILDA TASARRUF ŞAMPİYONU YAPTI


E-Tuğra EBG A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran: “Türkiye’de kemer sıkma politikalarının uygulandığı dönemlerde bile böylesine bir sonuç alınmadı”

 

EKAP uygulamasıyla, ihale dökümanlarının e-imza kullanılarak indirilmesinin yıllık 80 milyon lira tasarrufu beraberinde getirdiğini belirten E-Tuğra EBG A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, Ekonomi Bakanlığı dahilde işleme rejimi, UYAP, MERNİS, MEBBİS, GTB-İRİS, e-fatura, e-tebligat, e-reçete, EBYS gibi tüm uygulamalar üstüste konduğunda tasarruf miktarının trilyonlarca lirayı aştığını söyledi.

2005 yılında Türkiye’nin yaşamına giren ve ilk olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracatçıların yaptıkları işlemlerde zorunlu hale getirilen elektronik imza (e-imza) sadece zaman, çevre, yer açısından değil harcanan para açısından da Türkiye’yi 10 yılda tasarruf şampiyonu yaptı.

E-Tuğra EBG A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran; Ekonomi Bakanlığı dahilde işleme rejimi, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP), Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS), Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi (GTB-İRİS), e-fatura, e-tebligat, e-reçete, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sayıştay, üniversitelerin yanısıra yerel yönetimler ve pek çok kurum tarafından kullanılan Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) gibi tüm uygulamalar üstüste konduğunda tasarruf miktarının trilyonlarca lirayı aştığını söyledi

70 bin e-imza kullanılan UYAP’tan yılda 450 milyon lira

Türkiye’de ‘kemer sıkma politikaları’nın uygulandığı dönemlerde bile böylesine bir sonuç alınmadığına dikkati çeken E-Tuğra EBG A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran;

“Adalet Bakanlığı’nın sitesinde; UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) Online Takyidat Sisteminin, faaliyete geçtiği 2009 Haziran ayından günümüze kadar yapılan 50 milyon sorgunun personel, kırtasiye, enerji zaman kazancı göz önüne alınmadan sadece 4.5 lira posta gidiş, 4.5 lira posta geliş olmak üzere toplam 9 lira posta masrafı üzerinden yapılan tasarruf hesaplandığında 1 yılda sadece bu kalemden yaklaşık 450 milyon lira tasarruf yapıldığı yer alıyor. Uygulamanın üzerinden 7 yıl geçtiğine göre rakamı 7 ile çarptığımızda 3 milyar 150 milyon lira sadece UYAP’tan tasarruf yapıldığı ortaya çıkıyor. Hâkim, savcı ve diğer personellere bugüne kadar dağıtılan 70 bin e-imza, UYAP’ta aktif olarak kullanılıyor.”

Yılda 80 milyon liralık tasarruf EKAP’tan

Elektronik imza konusunda yine Elektronik Kamu Alımları Platformu’ nun bir açıklaması olduğuna dikkati çeken E-Tuğra EBG A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran; “Açıklamada ihale dokümanlarını EKAP üzerinden e-imza kullanarak indirmesiyle sadece ihale dokümanı temin maliyetlerinde yıllık 80 milyon lira tasarruf sağlandığına yer veriliyor. İhale dokümanlarının basılarak ihalelere katılacak gerçek ve tüzel kişilere satılması yerine e-imza kullanılarak EKAP'tan indirilmesi ile de yılda 7 bin 700 ağacın kesilmesinin önüne geçildiği, yine aynı açıklamada yer alıyor. EKAP, 1 Eylül 2010 tarihinde uygulamaya kondu. 5 yılı aşkın süredir devam eden sistemin bu süre içinde sağladığı nakti tasarruf 400 milyon liranın üzerinde. Kurtulan ağaç sayısı ise 39 bin civarında” dedi.

Henüz yeni olan e-tebligatın getirisi büyük olacak

“Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi bu yılın Nisan ayında uygulamaya konan, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştiriliyor. Henüz çok yeni olmasına rağmen yapılan tebligatlar, kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağlamaya başladı bile” diyen E-Tuğra EBG A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran sözlerini şöyle sürdürdü:

“Posta yolu ile gönderilen tebligatlara 13-14 lira harcanıyordu. 2012 yılında yayınlanan yönetmelikle 2013 yılında uygulamaya başlanan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) yoluyla gönderilen tebligatlarda maliyetler 1-1.5 liraya kadar düşüyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 2014 yılı faaliyet raporunda Kurumdan 5 yılda çıkan toplam evrak sayısının 650 bin adet civarında olduğu görülüyor. Yani harcanan para en az 9 milyon 100 bin. Bu rakama gelen evraklar dahil değil. Uygulamanın başlamasıyla sisteme dahil olacaklar dikkate alındığında yıllık tasarrufun 450-500 milyon lirayı bulması bekleniyor.”

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), 2015 yılında üniversitelerinde hayata geçirdiği ve 311 bin öğrencinin yararlandığı elektronik kayıt sayesinde 100 milyon lira civarında tasarruf sağlandığına dikkati çeken Kuran, “Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) uygulamaya koyduğu elektronik karne (e-karne) sistemi, eğitimde yepyeni bir dönem açtı. E-okul projesi MEB’e 3 milyon dolar tasarruf getirirken okulların yaptığı harcamaların da azalmasıyla devlet yıllık, 50 trilyon liralık tasarruf yapmış oldu. Keza Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2004 yılında hazırladığı e-bildirge çalışması, devlete en fazla tasarruf getiren projeler arasında yer alıyor. E-bildirgenin sadece dört yılda devlete katkısı 4 milyar doları buluyor” dedi.

E-imza kullanım alanları genişliyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türk Patent Enstitüsü, T.C. Dişişleri Bakanlığı e-nota, Sosyal Güvenlik Kurumu e-reçete uygulaması, Sigorta Poliçeleri, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), TÜBİTAK SAVTAG ile yapılacak tüm yazışmalar ve ekleri, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci, Şeker Kurumu Elektronik Veri Sistemi (EVİS), Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi (ASBİS), Uzaktan Veri Alım Projesi (UVAP) gibi pek çok uygulamada e-imza kullanımının zorunlu olduğuna değinen E-Tuğra EBG A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, Türkiye’nin e-dönüşüm sürecine E-Tuğra olarak katkıda bulunduklarını söyledi.

Kuran, “Sürecin verimli işleyişine destek olabilmek için e-imza üretim merkezlerimizin sayısını 40’ın üzerine çıkardık önümüzdeki aylarda ve yıllarda yeni şubeler açmayı sürdüreceğiz. Şubelerin yanı sıra hizmetlerimizi, Türkiye’nin bir çok ilinde e-devlet uygulamaları konusunda verdiğimiz ücretsiz eğitim seminerleri ile de destekliyoruz” dedi

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA