İKTİDAR ZAMLARIN FATURASINI VATANDAŞA KESİYOR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
İKTİDAR ZAMLARIN FATURASINI VATANDAŞA KESİYOR


CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, asgari ücrette yapılan son değişiklikten sonra SGK primi tavan ücretlerinin de yaklaşık yüzde 30 oranında zamlandığına dikkat çekerek, “İktidar zamların faturasını kendi geçimini zar zor sağlayan sıradan vatandaşlara kesiyor” dedi

 

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, asgari ücrette yapılan son değişiklikten sonra SGK primi tavan ücretlerinin de yaklaşık yüzde 30 oranında zamlandığına dikkat çekerek, “İktidar zamların faturasını kendi geçimini zar zor sağlayan sıradan vatandaşlara kesiyor” dedi.

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, partisinin önergesi üzerine söz aldığı Meclis konuşmasında; SGK prim artışları ve GSS mağdurlarının durumunu anlattı. Kendi yarattığı mağduriyetleri kaldırma vaatleriyle oy alan bir iktidar örneğinin dünyada pek nadir rastlanır durum olduğuna dikkat çeken Dr. Çamak, “İşte bizim memleketimiz böyle istisnai bir iktidara sahip” dedi. Yine de “hatanın neresinden dönülse kârdır” diyerek en azından hükümetin, yarattığı mağduriyetleri giderme çabasını olumlu bir gelişme olarak kabul ettiklerini ifade eden Dr. Çamak, şunları söyledi:

“Bu açıdan, çalışan emeklilerin kesintilerinin kaldırılması ve asgari ücret artışı gibi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim beyannamesinde de öngörülen değişiklikleri iktidarın uygulamasını memleketimize bir faydamız olarak düşünüyoruz. Öte yandan, madalyonun öteki tarafıysa tam anlamıyla içler acısı. İktidar bu zamların faturasını kendi geçimini zar zor sağlayan sıradan vatandaşlara kesiyor.”

 “VATANDAŞ İSYANDA”

 SGK primi tavan ücretinin yüzde 34,5'u oranda prim uyguladığını anımsatan Dr. Çamak, asgari ücrette yapılan son değişiklikten sonra bu prim ücretlerinin de yaklaşık yüzde 30 oranında zamlandığına dikkat çekerek, “Örneğin, eskiden taban prim ücreti olarak 444 lira prim ödeyen kişiler 1 Ocak itibarıyla 568 lira ödemek zorundalar. Şimdi, iktidara soruyorum: Peki, vatandaş acaba bunu ödeyebilecek durumda mı? 1 Ocak öncesine göre gelir düzeylerinde gerekli iyileşmeleri yapmadan vatandaştan nasıl bu kadar astronomik artışları ödemesini bekliyorsunuz? Cidden çok merak ediyorum. 31 Aralık 2015 ile 1 Ocak 2016 arasında bir günde ne oldu da herkesi bir anda heybesini dolduran Karunlardan sandınız? Vatandaş isyanda” dedi.

 Prim borçlarının altmış günü geçmesi halinde vatandaşın tüm sağlık haklarının ellerinden alındığına işaret eden Dr. Çamak, bunun asla kabul edilebilir bir durum olmadığını vurguladığı konuşmasında; şunları dile getirdi:

“ Ayrıca, biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak ‘genel sağlık sigortası’ denilen işsiz evlat vergisinden yaklaşık 7 milyon mağdurun 9 milyar lirayı aşan borçlanmalarının silineceğini de seçim beyannamemizde belirtmiştik. 1 Kasım seçimlerinden önce mevcut iktidar da bunun ne denli büyük bir hata olduğunu 7 Haziran’dan sonuçlarından anlamış olacak ki Cumhuriyet Halk Partisi’nden isabetli feyz alarak 1 Kasım seçimlerinden önce bizzat Başbakan bu genel sağlık sigortası borçlarının silineceğini vaat etmiştir.”

 BORÇLAR SİLİNMİYOR SADECE ERTELENİYOR

 Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçimlerden önce Üsküdar'da bir kafede bir grup üniversite öğrencisiyle buluşmasında GSS'den ötürü biriken borçların silineceğine dair kullandığı “Borç sıkıntısı içinde strese girmeyin sevgili gençler. 1 Kasımdan sonra ilk işimiz bütün o borçları silmek olacak” sözlerini hatırlatan Dr. Çamak, seçim sonrasında yaşananları ise, şöyle anlattı:

“Oysa bu, 5510 sayılı Kanun'un 67'nci maddesinde yapılan değişikliklerden anlıyoruz ki bu mağdur gençlerin GSS prim borçları tam olarak silinmiyor. Lise veya üniversiteyi bitirenlerin GSS giderlerinin sadece iki yıl süreyle devlet desteğiyle ödenmesi kararlaştırılıyor. Bu borçlar silinmediği gibi, asgari ücrete gelen zamlarla beraber, ocak ayı itibarıyla yüzde 30 oranında zamlanmış bir şekilde artmaya devam ediyor. Buna göre, geçen yıl ayda 50 lira borçlandırılanlar 65 lira, 152 lira borçlandırılanlar 197 lira, 305 lira ödeyenler ise 395 lira ödemek zorundalar. Gelir testi yaptırmayan veya yaptırsa bile ödeyemeyen vatandaşları, yıllarca faydalanmadıkları sağlık hizmetlerinden ötürü borçlandırmanın nasıl bir mantığın ürünü olduğunu anlamakta güçlük çekiyoruz.”

 SAĞLIK HİZMETLERİNİ KENDİ HALKINA DA ÜCRETSİZ SUNMALI

 Suriyeli mültecilere sunulan ücretsiz sağlık hakkını kendi vatandaşına da sunmasını öneren Dr. Çamak, “Bir devlet düşünün ki istihdamını sağlayamadığı vatandaşlarını, zaten yük olmak zorunda kaldıkları ailelerinin gelir düzeyine göre borçlandırıp bu sürede faydalandırmadığı sağlık hizmetlerinin parasını ödetmek için ‘Ne yap ne et, ailenin maddi durumuna göre bana şu kadar para bul, getir’ diyebiliyor. İşsiz kalan vatandaşın, sığındığı ailesine ikinci kez mahcup olmasından başka bir anlam ifade etmeyen böyle bir uygulama acilen zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır. Devletimiz, milyonlarca Suriyeli mülteciye uyguladığı gibi, insan hakkı olan sağlık hizmetini kendi halkına da ücretsiz sunmalıdır. Özellikle, GSS konusundaki haksızlıkların düzeltilmemesi nedeniyle hâlen ciddi eksiklikler olmasına rağmen ilgili maddelerde az da olsa bir iyileşme olmasından ötürü Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu yasal değişikliklere ‘Yetmez ama evet’ diyerek destek vereceğiz. Fakat bizden feyz alırken bir dahaki sefere böyle yarım yamalak değil de tam olarak uygulayabilecek şekilde alabilirlerse daha fazla memnun olacağımızı da belirtmek isterim” dedi.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA