CHP TÜZÜK’DE NEYİ DEĞİŞTİRDİ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
CHP TÜZÜK’DE NEYİ DEĞİŞTİRDİ


CHP 35. Olağan Kurultayında merak edilen Tüzük değişiklik önerisi maddeleri

 

CHP 35. Olağan Kurultay Tüzük değişiklik önerisi;

Madde-1
Tüzüğün 39. Maddesinin birici fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Mekez Yönetim Kurulu, Genel başkan, Genel Başkanın belirleyeceği sayıda genel başkan yardımcıları ve genel sekreterden oluşur.”

Gerekçe;
Değişiklik ile optimum sayıda genel başkan yardımcısı belirlenmesi ile aktif ve etkin bir Merkez Yönetim Kurulu yapısının oluşturulması amaçlanmıştır.

Madde -2
Tüzüğün 58. Maddesinin (B) fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş ve (C) fıkrasının beşinci bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir…

“Bir kişi iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemez. Ancak bu kural, bir yıldan fazla olmamak kaydıyla son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 Ekim günü başlayacak yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde uygulanmaz.”

C.Yöntemlerin Uygulanması:

“5. Merkez yoklaması yöntemi uygulanarak belirlenecek adayların toplam sayısı, Genel Merkezce Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına sunulan Partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde on beşinden fazla olamaz. Partinin son genel seçimlerde yüzde ondan az oy aldığı seçim çevrelerinden gösterilen toplam milletvekili aday sayısı ile örgüt denetiminde sandık konulması suretiyle yapılacak eğilim yoklaması sonucu belirlenecek milletvekili aday sayısı bu orana göre hesaplanan milletvekili aday sayısına dahil değildir…
Parti Meclisi bu yüzde on beş kotayı bir seçim çevresinin tümü için kullanabileceği gibi, Siyasi Partiler Kanunun 37’nci maddesinin ikinci fıkrasına göre göstereceği yüzde beş merkez adayları haricinde, önseçim, aday yoklaması veya eğilim yoklaması yaptığı seçim çevrelerinde sıralar ayırmak suretiyle de kullanılabilir. Bir yıldan fazla olmamak kaydıyla son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 Ekim günü başlayacak yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Parti meclisi bu yüzde on beş kotayla bağlı olmadan aday saptayabilir.”

Gerekçe:
(B) fıkrasındaki değişiklik ile bir kişinin üst üste iki kez merkez adayı olmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

(C) fıkrasının beşinci bendindeki değişiklik ile merkez yönetimiyle belirlenecek adayların; önseçim, aday yoklaması veya merkez yoklaması yapılan seçim çevresinde sıralar ayrılmak sureti ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Buna göre ön seçim ve aday yoklaması dışında örgüt tarafından sandık konulması suretiyle belirlenecek adaylar, milletvekili toplam sayısının yüzde on beşi olarak belirlenmiş merkez yoklaması kotasına dahil edilmeyecektir. Bunun yanında, sandık konulması suretiyle adayların belirlendiği bir seçim ardından makul bir süre geçmeden yapılacak ikinci bir seçimde bir önceki seçimdeki üye iradesinin, merkez yoklaması yöntemi kullanılarak muhafaza edilmesi amaçlanmıştır.

Madde -3
Tüzüğün 87. Maddesine aşağıdaki (H) fıkrası eklenmiştir.

“(H)16-17 Ocak 2016 tarihinde toplanan 35. Olağan Kurultayda kabul edilen değişiklikler kabul edildiği gün yürürlüğe girer.”

Gerekçe:
Yürürlük maddesidir.

 

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz - Değerli

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA