MERSİN İŞ DÜNYASI 2017’DEN UMUTLU | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MERSİN İŞ DÜNYASI 2017’DEN UMUTLU


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, 2017 yılının çok zor bir yıl olacağına işaret ederek, “Türkiye için de Mersin için de zor bir yıl olacak. Ancak biz bir ve bütün olursak, eksiklerimizi tamamlayıp, yaptığımız çalışmalar, attığımız adımlarla toplum huzurund

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, 2017 yılının çok zor bir yıl olacağına işaret ederek, “Türkiye için de Mersin için de zor bir yıl olacak. Ancak biz bir ve bütün olursak, eksiklerimizi tamamlayıp, yaptığımız çalışmalar, attığımız adımlarla toplum huzurunda güçlü mesajlar verebilirsek, Türkiye olarak da Mersin olarak da farklı yerlere gelebiliriz” dedi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Sefa Çakır, Ekrem Sağlam ve Ali Fuad Budur’un yanı sıra MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Sadık Çağatay Güneş’in katılımıyla basın toplantısı düzenledi. 2016’da yapılan çalışmaların özetlenerek 2017’de yapılması planlanan projelerin anlatıldığı toplantıda Mersin’de yaşanan sel felaketi ve son dönemlerde artan terör olayları da gündeme geldi.

Toplantıda, “Biz daha çok ürettikçe, insanımız daha çok iş ve aş buldukça, eğitim, sağlık, sanat, bilim her alanda herkes kendi işine dört elle sarıldıkça, yani Türkiye her şeye rağmen büyüdükçe, göreceksiniz ki bu şer cephesinin etkisi kalmayacaktır” diyen Aşut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bundan dolayı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak ülkemizin karşı karşıya kaldığı her musibet karşısında devletimizin yanındayız, omuz omuzayız. Mersin, bölgesinin ve ülkesinin zenginliği, huzuru olmaya, katma değer yaratan bir kent olmaya devam edecektir. Onların dayattığı değil, kendi yarattığımız dünyada yaşayacağız. Teröre karşı verilecek en güzel cevap budur.”

MTSO olarak, Mersin iş dünyası olarak, terörün gerçek gündemi unutturmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Aşut, önümüzdeki süreçte ülkenin iş ve aş sorununa, üretim sorununa, ihracat sorununa ve bunların çözümlerine daha çok odaklanacaklarını söyledi.

“Sel hasar tespiti için firmalarımız Oda’mızdan yardım talep edebilir”

Ardından konuşmasında Mersin’de yaşanan sel felaketine değinen Şerafettin Aşut, bu dönemde özellikle tarım alanlarında ciddi zararlar oluştuğunu, esnaf ve üreticilerin mağdur olduğunu anlattı. MTSO olarak ilgili bakanlıklarla yakın teması sürdürüp gerekli bilgileri paylaştıklarını kaydeden Aşut, şu bilgileri paylaştı:

“Yaşadığımız sel felaketi sonrasında işyerleri hasar gören üyelerimizin, görevlendirdiğimiz eksperlerimiz ve bilirkişilerimizce hasar tespitini yapıyoruz. Hazırladığımız raporlarla firmalarımız maruz kaldıkları hasarın miktarını kamu kurumlarına ibra edebiliyorlar. Biz firmalarımızın hasar tespitlerini yapıyoruz, ancak firmalarımızın itfaiyeden de maruz kaldıkları su baskınıyla ilgili rapor tutturmaları ellerini güçlendirecektir. Firmalarımız maruz kaldıkları hasarın tespiti için Odamız Genel Sekreterliği’ne veya Sanayi Servisi’ne doğrudan bir dilekçeyle başvurabilir. Biz hemen bir eksper heyeti görevlendiriyoruz.”

Olumsuz haberler sonrasında bir de olumlu haber paylaşmak istediğine değinen Aşut, Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı altyapı ihale sözleşmesinin imzalandığını hatırlatarak, “2018 sonunda inşallah bu uzun hikayenin sonuna gelinecek ve her anlamda Mersin ve bölgesinin gelişmesinin dönüm noktalarından biri olacaktır” ifadesini kullandı.

“Katmadeğer yaratan sektörlerin peşindeyiz”

MTSO’nun 2017’de kent adına önem taşıyan birçok projenin paydaşı olacağını dile getiren Aşut, bu projeler hakkında şu bilgileri verdi:

“Başta turunçgiller olmak üzere yaş meyve ve sebze sektörüne yönelik bir Ar-Ge ve Eğitim Merkezi kurulması çalışması yürütülüyor. Bu konuda Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ile güdümlü bir proje hazırlandı. Biz de Oda olarak bu projenin paydaşları arasındayız. Çünkü biz hem üreten hem de ihracat yapan grubu bünyemizde tutuyoruz. Bizim bu işte mutlaka aktif rol almamız gerekiyordu. Tarım sektörü için önemli bir yere sahip olan proje ile turunçgiller başta olmak üzere bahçe bitkileri sektöründe yürütülecek olan araştırma, geliştirme ve eğitim çalışmaları yoluyla ürün kayıplarının azaltılması, ürünlerin kalite ve katma değerinin artırılması, insan sağlığının korunması ve milli ekonomiye katkının arttırılması hedefleniyor.

Mersin Valiliği koordinasyonunda yürütülen bir diğer proje Mersin Tarım Gıda Teknoparkı Kurulması Projesi. Bu projenin de paydaşları arasındayız. Önümüzdeki günlerde Sayın Valimizin başkanlığında yapılacak açıklamayla şirketin yapısı ve sermayedar olarak bulunacak kurumlar paylaşılacak.

ÇKA güdümlü projelerinden bir diğeri Kimya Vadisi Projesi. Türkiye'nin ithal ettiği kimyasal ürünlerin yurtiçinde üretilmesine yönelik araştırma ve fizibilite raporu hazırlayıp, prototip üretim tesisi yapıp cari açığı kapatmak üzere yatırımcıların kullanımına sunulacak bir proje. İhracatımız maalesef ithalata dayalı ilerliyor. Kimya sektörü de ithal ettiğimiz önemli hammaddeler arasında yer alıyor. Bu alanda yapılacak bir çalışma cari açığın kapanmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Kısacası, katma değer yaratan sektörlerin peşindeyiz. TR-62 ve Doğu Akdeniz’i de kapsayan önemli bir proje.”

“TBİM Projemiz Türkiye’ye örnek oldu”

Geçen yılın sonunda tamamlanan Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi Projesi’ne (TBİM) bu yıl daha çok ağırlık vererek devam edeceklerini dile getiren Şerafettin Aşut, “Bu projemiz TOBB’a örnek oldu ve şimdi TOBB diğer Odalara bu konuda seminerler organize ediyor. Mersin’de de tanıtımlarımız sürüyor. Şimdiye kadar kentimizde 70’in üzerinde firmayı bire bir ziyaret ederek bilgilendirme yaptık” dedi. Mersin dışından talepler geldiğini de vurgulayan Aşut, Gaziantep, Konya, Antalya, İstanbul, Erzurum’dan firmalara www.tibim.org online uyguluma modülü üzerinden hizmet sağladıklarını, kısa sürede tüm Türkiye’ye hizmet verir hale geldiklerini söyledi. İhracatçıların deneme yanılmayla kaybedecek vakitleri de paraları da olmadığını ifade eden Aşut, hedeflerinin nokta atışı ihracatla hem ihracatçı sayısını hem de ihracat rakamlarını yukarı çekmek olduğunu vurguladı.

Ardından Mesleki Yeterlilik Belgesi Projesi’ne değinen Aşut, kanunlarla tehlikeli işler için belge zorunluluğunun başlatıldığını ve MTSO olarak da bu çalışmanın içinde yer aldıklarını söyledi. Temmuz ayında dış ticaret ve lojistik sektörüne yönelik ilgili branşlarda sınavlara başlayabileceklerini bildiren Aşut, “Şu anda dış ticaret ve lojistik ağırlıklı hizmet veriyoruz ancak MTSO Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi’nde Mersin genelinde mesleki yeterlilik belgesi talebi yüksek olan Çelik Kaynakçısı (Seviye 3), Metal Saç İşlemeci (Seviye 3), Asansör Bakım ve Onarımcısı (Seviye 3) meslek dallarında da hizmet verilmesi planlanıyor” dedi.

“Çilekteki kalıntı sorununun önüne geçeceğiz”

Geçen yıl Kazanlı Bölgesi’nde biber üretiminde solarizasyon yöntemiyle başlatılan nematodla mücadelenin bu yıl Silifke Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte çilekte devam edeceğini anlatan Şerafettin Aşut şunları söyledi:

“Biberdeki uygulamalarla yüzde 60’a varan verim artışı sağlamıştık. Sırada çilek var. Çilek Mersin’de önemli bir tarımsal potansiyele sahip ve Türkiye genelinde en çok çilek ihracatı yapan bölgelerden birisiyiz. Silifke Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı enstitü ve müdürlüklerle bölgedeki sorunun çözümüne dair eğitim ve demonstrasyon çalışmalarını bu yıl başlatıp, bölgenin hem gıda güvenliği hem de verim kayıplarını ortadan kaldırmak için ciddi bir teknik çalışmaya destek olacağız” dedi.

“Amacımız, başarı hikayeleri yazabilmek”

Yatırımlar konusunda da takipçi olacaklarına değinen Şerafettin Aşut, Seka Limanı’nın özelleştirilme sürecini ve Serbest Bölge’nin genişleme çalışmalarını takip ettiklerini bildirdi. Ayrıca bu yıl 1/100.000 Ölçekli İmar Planı’nın onaylanmasını beklediklerine de değinen Aşut, şöyle konuştu:

“Bilindiği gibi OSB Yasası’na göre OSB kurulma talepleri, gerekçesi hazırlanarak Valiliğe sunma yetkisi Ticaret ve Sanayi Odalarına ait. Bu sorumluluktan hareketle imar planının onaylanması sonrasında yine OSB’ler, ihtisas OSB’ler kurulması için gerekli girişimleri başlatacağız. İmar Planı’nda ticari cazibe merkezleri oluşturulması talebimiz vardı. Mobilyacılar, beyaz eşyacılar sitesi gibi ticari bölgelerin oluşturulması gerekiyordu. Bu konuların takipçisi olacağız. Amacımız başarı hikayeleri yazabilmek.”

İmar planını yeni yatırımcıların bölgeye gelmesi adına önemsediklerini de vurgulayan Aşut, önümüzdeki süreçte yeni yatırımcıları bölgeye çekmek için ulusal ve uluslararası organizasyonları sürdüreceklerini bildirdi.

“MERSİS Yenileniyor”

Oda çalışmalarına da değinen Şerafettin Aşut, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte Merkezi Sicil Sistemi Yazılımı’nın (MERSİS) yenilenmesi konusunda çalışmaları sürdürdüklerini anlattı. “Bu çalışma bizim desteklerimiz ve danışmanlığımızla bakanlık tarafından yapılıyor” diyen Aşut, “Şubat ayında Gümrük ve Ticaret Bakanımızın da katılacağı, Odamızda yapılacak bir törenle tüm Türkiye’de uygulamaya başlanacak. Yani projenin startı ikinci kez Mersin’den verilecek” dedi.

MTSO’nun meslek liselerine, sanata ve kültüre katkılarının da önümüzdeki süreçte devam edeceğini anlatan Aşut, konuşmasını, KOBİ’lerin 2017 yılında yararlanabileceği destekler ve sicil aflarıyla ilgili bilgiler vererek tamamladı.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA