Çocuklarınız doğru beslensin, eğitimden geri kalmasın | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
Çocuklarınız doğru beslensin, eğitimden geri kalmasın


Yeni eğitim öğretim dönemi başlarken çocukların beslenme alışkanlıkları da önem kazanıyor. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, bu dönemde çocukların beslenme düzenlerinin nasıl olması gerektiğinden bahsetti

 

Yeni eğitim öğretim dönemi başlarken çocukların beslenme alışkanlıkları da önem kazanıyor. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, bu dönemde çocukların beslenme düzenlerinin nasıl olması gerektiğinden bahsetti. Çocukların yetersiz beslenmesinin önüne geçmek için tercih edilebilen takviye ürünleri, bu dönemde çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcı oluyor, dikkat kaybının önüne geçiyor ve bu sayede çocukların derslerdeki verimliliğinin artmasını sağlıyor.

Günümüzde çocuklar çok fazla şekerli yiyecekler tüketip lif, kalsiyum ve demirden fakir besleniyorlar. Çocukların büyüme ve gelişmelerinin sağlanması için almaları geren besinler ve miktarları ise oldukça önemli.

Yeni eğitim öğretim dönemi başlarken, çocukların doğru beslenmesi daha da önem kazanıyor. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, çocukların büyümelerine sorunsuz bir şekilde devam etmeleri ve yaşıtlarından geri kalmamaları için nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında bilgiler verdi: “Çocuklara düzenli beslenme alışkanlığı kazandırılmalı, günlük beslenmesinde tüm besin gruplarına yer verilmelidir. Asitli, şekerli içecekler yerine su içme alışkanlığının küçük yaşta kazandırılması, çocukların gelişimine destek olur ve gelecekte de daha sağlıklı olmalarını sağlar. Aburcubur denilen şekerli, yağlı, katkılı besinlerden uzak durulmalıdır. Özellikle sabah kahvaltısında en az 1 yumurta ve 1 bardak süt tüketilmelidir. Yemek konusunda çocuğa baskı yapılmamalı, çocuğu küstürmemek için tabağına tüketebileceği kadar besin konulmalıdır.”

Beslenme çantaları, çocukların ilgisini çekecek şekilde hazırlanmalı

Çocukların beslenmelerinde eksik kalmamaları için belki de en önemli nokta, beslenme çantalarındaki yiyecekler. Öğle öğünlerini evde geçirmeyen ve okula beslenme çantası götüren çocukların özellikle paketli gıdalardan uzak durmaları gerekiyor. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, bu konuda ailelere yardımcı olacak öneriler paylaştı: “Çocukların beslenme çantaları, ilgilerini çekebilecek şekilde hazırlanmalıdır. Ara öğünlerinde süt ve meyve, esmer ekmek, peynir, domates ve salatalık gibi sağlıklı gıdalar tercih edilebilir. Hazır besinler yerine ev yapımı şekersiz kek; dışardan alınan hamburger yerine tam buğday ekmek arası ev yapımı köfte tercih edilebilir.”

Takviye ürünlerinin içeriği iyi incelenmeli

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, çoğu takviye ürününün içinde yeterli vitamin ve minerallerin bulunmadığını hatırlattı: “Çocukları için takviye ürün seçerken piyasadaki her ürün tercih edilmemeli. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, takviyelerin içinde şeker olup olmadığıdır. Çocukların gelişimi için önemli olan, bu takviyelerin büyüme ve bilişsel gelişmeyi destekleyici içeriğe sahip olmasıdır. Bu sebeple aileler, tercih edecekleri ürünün içeriğini iyi incelemelidir. Takviye ürün seçimi yaparken özellikle çocukların ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri barındıran ürünler tercih edilmelidir. Bu vitamin ve mineraller çocukların büyümesine, bilişsel gelişimine ve kemik gelişimine katkıda bulunur.” 

Çocuklara erken yaşta süt içme alışkanlığı kazandırılmalı

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, büyüme çağındaki çocukların gelişimi için gerekli olan besinlerden ve faydalarından bahsetti. “Büyüme çağındaki çocukların gelişimi için kalsiyum çok önemli. Kalsiyum alımı için çocuklara erken yaşta süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlığı kazandırılmalı.B12 eksikliği çocuklarda dikkat kaybına ve okul başarısızlığına sebep olabileceğinden eksikliği giderilmelidir. Balık ve cevizin içerdiği omega-3 yağları bağışıklığı destekler. Bu sebeple haftada 2 kez balık, her gün ceviz tüketilmesi önerilmektedir. D vitamini kalsiyumun emilmesine yardımcı olurkenkemiklerin ve dişlerin güçlenmesi için de gereklidir. Son olarak çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlenmesi için A,C,D ve E vitaminleri oldukça önemlidir. Bu vitaminleri içeren besinler, çocukların beslenmelerinin düzenli parçaları haline getirilmelidir. Okullar açılırken takviyelere başlanmasıyla, çocukların bağışıklık sistemi kuvvetlendirilir, dikkat kaybı azalır ve derslerde verimliliği artar.”

 

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA