BAKAN ÖZLÜ: TÜRKİYE, YÜKSEK TEKNOLOJİ İLE BÜYÜYECEKTİR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
BAKAN ÖZLÜ: TÜRKİYE, YÜKSEK TEKNOLOJİ İLE BÜYÜYECEKTİR


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk sanayisini büyütmenin ve ileri sanayi ülkesi hedefine ulaşmanın tek yolunun teknoloji odaklı üretim olduğunu belirterek, “Türkiye, Sanayi 4.0’ın aktif aktörlerinden biri olmak zorunda. Türkiye, yüksek teknoloji ile büyüyecektir. Sanayi savaşında zaf

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk sanayisini büyütmenin ve ileri sanayi ülkesi hedefine ulaşmanın tek yolunun teknoloji odaklı üretim olduğunu belirterek, “Türkiye, Sanayi 4.0’ın aktif aktörlerinden biri olmak zorunda. Türkiye, yüksek teknoloji ile büyüyecektir. Sanayi savaşında zafere ulaşmak için cephaneliğimizi teknoloji ile doldurmak zorundayız” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) tarafından Mersin’de düzenlenen Akdeniz Bölge Toplantısı’nda 8 ilin sanayicileriyle buluştu. Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) gerçekleştirilen toplantıya, Mersin Valisi Ali İhsan Su, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, MTOSB Başkanı Sabri Tekli ile Akdeniz Bölgesi’ndeki 8 ilin OSB yöneticileri katıldı.

“OSB’lerimizin daha da büyümesi, işlevlerinin pekişmesi gerekiyor”

Toplantıda konuşan Bakan Özlü, OSB yönetimlerinin çok önemli bir işlevi ve misyonu yerine getirdiklerini belirterek, Türkiye’nin sanayileşmesi, kalkınması, büyümesi, her anlamda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olması yolunda onların katkılarına inandıklarını ve güvendiklerini söyledi. Akdeniz Bölgesi’nin bir yandan kendi potansiyelini geliştirirken, diğer yandan yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam ettiğine işaret eden Özlü, “Akdeniz’in lojistik ve ulaşım imkanları, hem bu bölge hem de ülkemiz için ciddi bir avantajdır. Organize Sanayi Bölgelerimiz, tüm Türkiye’de olduğu gibi, Akdeniz ekonomisi için de lokomotif işlevi görmektedir. Türk sanayisinin gelişmesi, modernize olması ve dışa açılması için OSB’lerimizin daha da büyümesi, işlevlerinin pekişmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesine Dair Kanun’un 1 Temmuz’da yürürlüğe girdiğini anımsatan Özlü, Üretim Reform Paketi’nin günü kurtarma anlamında değil, geleceğin ihtiyaçlarına da cevap verebilecek nitelikte olduğunu vurguladı. Yeni nesil OSB’lerden de söz eden Özlü, “Enerji ve hammaddenin verimli bir şekilde kullanıldığı, atıkların minimize edildiği, işletmeler arası eşgüdümün üst düzeyde olduğu, yerel kamuoyu ile entegrasyonun sağlandığı, ekolojik kalite ve sosyal dengenin kurulduğu OSB anlayışını bütün şehirlerimize getiriyoruz” şeklinde konuştu.

“Şu an OSB’lerde 1 milyon 720 bin kişi istihdam edilmektedir”

Hükümetin ve Bakanlığın gerçekleştirdiği çalışmaları rakamlarla açıklayan Bakan Özlü, 2016 yılı sonuna kadar 173 OSB projesini tamamlayarak sanayicinin hizmetine sunduklarını kaydetti. Tamamlanan bu projeler için Bakanlığı tarafından 2017 yılı fiyatlarıyla toplam 4,2 milyar TL tutarında kredi kullandırıldığı bilgisini veren Özlü, “1962-2002 arasında yıllık ortalama 2 adet OSB projesi biterken, 2003-2016 arasında yıllık ortalama 8 adet OSB projesi tamamlanmıştır. 2002’ye kadar üretime geçilen parsel sayısı 11 bin 395 iken, son 15 yılda 50 bin 437 parselde üretime geçilmiştir. 3 binden fazla parsel inşaat aşamasında, 5 bin parsel ise proje aşamasındadır. Ayrıca 13 bine yakın parsel tahsis edilmeyi beklemektedir. Şu an üretime geçen parsellerde 1 milyon 720 bin kişi istihdam edilmektedir. OSB’lerdeki boş parsellerin de üretime geçmesiyle birlikte, bu sayının 2,5 milyon kişiye ulaşılmasını bekliyoruz. 2023 hedefimiz ise 65 yeni OSB kurarak, 1 milyon ilave istihdam oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.

Bugün itibariyle Bakanlığı tarafından tescil verilerek faaliyet gösteren OSB sayısının 308’e ulaştığına dikkat çeken Özlü, bunların 27’sinin Akdeniz Bölgesi’nde yer aldığını belirtti. Bakanlık olarak bugüne kadar Akdeniz Bölgesi’nde tamamlanarak sanayicilerin hizmetine sunulan OSB projelerine 2017 yılı fiyatları ile yaklaşık 410 milyon TL kredi desteği sağladıklarını bildiren Özlü, “Bakanlığımız 2017 yılı yatırım programında Akdeniz Bölgesi’nde devam eden OSB projelerine ise 2017 yılı fiyatları ile yaklaşık 18 milyon TL kredi desteği verilmiştir” dedi.

“Türkiye, Sanayi 4.0’ın aktif aktörlerinden biri olmak zorunda”

KOSGEB’in teknoloji üretimine, yerli üretime ve stratejik ürünlere yönelik destek paketlerinden bütün firmaların ve girişimcilerin mutlaka faydalanmaları gerektiğini vurgulayan Özlü, şöyle devam etti:

“KOSGEB, bundan sonra teknolojiye ve üretime yönelik desteklere daha fazla odaklanacaktır. Dünya hızla değişiyor ve dönüşüyor. Bu değişimin ve dönüşümün temel dinamosu, bilim ve teknolojidir. Son birkaç yıldır Sanayi 4.0’ın getirdiği yeni bakış açısı, bütün üretim ve pazarlama süreçlerini değiştirmiştir. Bizim de Türkiye olarak, bu yeni süreci tam anlamıyla kavramamız şarttır. Türk sanayisini büyütmenin ve ileri sanayi ülkesi hedefine ulaşmanın tek yolu, teknoloji odaklı üretimdir. Türkiye, yüksek teknoloji ile büyüyecektir. Ancak, Sanayi 4.0’ı kavramak yetmez. Bu sürecin aktif aktörlerinden biri olmak zorundayız. Pasif tüketiciler değil, aktif üreticiler olmalıyız. Teknolojiyi tüketerek değil, teknoloji üreterek ülkemizi büyütebiliriz. Açıkça belirtmek isterim ki; ülkemizin gelecekte nerede olacağı, bilime ve teknolojiye yapacağımız yatırımlara bağlıdır. Bugün teknolojiye yapacağımız yatırımlar, yarın nerede olacağımızı belirleyecektir. Teknoloji açığını kapattığımızda, cari açık problemimiz kalmaz. Bu nedenle ihracatımız içindeki yüksek teknoloji ürünlerin payını kademeli olarak yüzde 4’ten yüzde 15’e çıkarmamız gerekiyor. Yüzde 15 rakamına ulaşmak; Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markaya yatırım yapmakla mümkün olacaktır. Sanayi savaşında zafere ulaşmak için cephaneliğimizi teknoloji ile doldurmak zorundayız. Sanayi savaşında mevzi kazanmanın tek yolu ihracattır. İhracatımızın dünya ticaretinden aldığı pay, geçen yıl yüzde 0,89’a çıkarak rekor kırmıştı. Hedefimiz, 2023 yılında, dünya ticaretinden aldığımız payı en az 2 katına çıkarmaktır.”

Tarsus Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasına yönelik kararı dün imzaladıklarını da söyleyen Bakan Özlü, “İnşallah en kısa sürede Bakanlar Kurulu kararını çıkaracağız. Mersin’de Tarım ve Gıda İhtisas Geliştirme Bölgesi hayata geçecek. İlk etapta Tarsus’ta hayata geçecek. İkinci etap Erdemli’de olacak. 5 milyon 300 bin metrekarelik alana kurulacak olan Tarsus Gıda İhtisas OSB, tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde 15 bin kişilik ilave istihdam sağlanacaktır” diye konuştu.

“Kalkınmamızın, gelişmemizin olmazsa olmazı sanayidir, teknolojidir”

Kalkınma Bakanı Elvan ise OSB’lerin ve imalat sanayinin Türkiye’nin kalkınmasında, gelişmesinde, motor görevini gördüklerinin altını çizdi. İmalat sanayinde yaklaşık 5 milyon istihdam olduğunu, bunun 1,7 milyonunun OSB’lerde yer aldığını kaydeden Elvan, şunları söyledi:

“İhracatımızın yüzde 90’ı yine imalat sanayinde. Bizim kalkınmamızın, gelişmemizin olmazsa olmazı sanayidir, teknolojidir. Bunun farkındayız ama elbette sorunlarımız var, aşılması gereken konular, atmamız gereken ilave adımlar var. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası hem içeride hem de dışarıda birçok kesim Türkiye ekonomisinin çökme noktasına geldiğini, artık bunu toparlamanın mümkün olmadığını ve ekonomimize, Türkiye’ye yönelik inanılmaz olumsuz haberler yapıldığını biliyoruz. Özellikle 2016 sonlarına doğru. Biz 2017 hedeflerini koyduğumuzda bile o hedeflerimizi çok yüksek bulanlar, eleştirenler oldu. Ama bugün şunu görüyoruz; işte önümüzdeki pazartesi günü muhtemelen 3. çeyrek büyümesi açıklanacak. Çift hanelere çıkmaya yakın bir büyüme beklentimiz var. 2017 yılı için ise yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz.”

Türkiye’nin bu noktaya gelmesinde hükümetin gerekli tedbirleri alması ve uygulamaya koymasının yanı sıra iş dünyasının da inanılmaz bir performans sergilediğini vurgulayan Elvan, “Biz sizlere sonuna kadar inanıyor ve güveniyoruz. Artık Türkiye eski Türkiye değil, kimse kusura bakmasın. Toplam yatırımlarımızın yüzde 86’sını özel kesim yapıyor. Sadece yüzde 14’ü kamu tarafından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla itici, körükleyici olan güç ekonomide özel kesimdir. Elbette sıkıntılarımız, aşmamız gereken adımlar var. Özellikle yatırımcılarımız için en temel problemlerden biri yatırım alanları, yatırım yeri tahsisi hususu. Sizler bu hususta sıkıntılar çekiyorsunuz. Ama ben sayın bakanımıza çok teşekkür etmek istiyorum. Bu yatırım alanlarının üretilmesi noktasında çok yoğun bir çaba sarf etti ve ediyor” ifadelerini kullandı.

Sadece Konya ve Mersin’de yatırım yeri tahsisi yapıldığında 75 bin kişilik ilave istihdam sağlanacağına dikkat çeken Elvan, “Yatırım alanlarının süratle devreye sokulması ve özel kesimin de önünün açılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

"Yüksek teknolojili ürün ihracatımızın yüzde 10-15’e çıkmasını arzu ediyoruz”

Ar-Ge ve yenilikçi kapasitesinin artırılması gerektiğini de söyleyen Elvan, “Bugün yüksek teknolojili ürün ihracatımızın oranı yüzde 4’e yakın. Ama bunun yüzde 10-15’in üzerine çıkmasını arzu ediyoruz. Bu noktada da hem bize hem de sizlere düşen sorumluluklar var. Orta vadeli programımızda özellikle yüksek teknolojili ürünler noktasında destek mekanizmalarımızı artıracağımızı ve ithalatta bağımlı olduğumuz ürünlerde de yerli üretimi artırıcı somut tedbirler alacağımızı açık bir şekilde ifade ettim. İthalatımızın yüzde 74’ü ara mal ithalatı. Bu oran düşmeli. Ülkemizde daha çok üretmemiz gerekiyor. Bu noktada hem bize hem de size düşen sorumluluklar var. Yüksek dünyadaki değişim ve dönüşüme uyum sağlama yeteneği yüksek olan bir iş dünyasının inşallah bizim vereceğimiz olan destekle çok daha iyi noktalara geleceğini ve dünyanın dört bir yanında güçlü bir şekilde Türkiye’nin sesini duyuracağına inanıyorum” dedi.

“Yatırım için inanılmaz bir süreç ve fırsat yaşıyoruz”

“Yatırım için inanılmaz bir süreç ve fırsat yaşıyoruz” diyen Elvan, 2008 krizi sonrası ilk kez 2017 yılından itibaren dünya ekonomisinde ciddi bir canlanma olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“AB’nin potansiyel büyümesi kriz öncesini geçti. İnanılmaz bir canlılık var. Avrupa pazarında diğer pazarlarda canlılık var. Bu inanılmaz bir fırsat. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Kapasite kullanım oranlarımızın yüzde 80’lere ulaştığı bir dönemde mutlaka yatırım yapılması gerekiyor. Gelin hep birlikte fırsata dönüştürün. Daha çok üretin, daha çok ihraç edelim ve Türkiye’mizi dünyanın 2023 yılında ilk 10 büyük ekonomisi arasına sokarak dünyada neler yapabileceğimizi gösterelim.”

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü ise 2017 yılının OSB camiası için bir milat olduğunu vurgulayarak, “Sadece Üretim Reform Paketi OSB’lerimizin üzerinden 1 milyar liralık yük aldı. Yıllardır ödediğimiz TRT payı, emlak vergisi gibi pek çok yükten kurtulduk. Biz bu parayı bu yıla kadar ödedik, şimdi ödemeyeceğiz. Bu parayı yatırıma, üretime harcayacağız. OSB camiasını daha güçlü, daha rekabetçi kılacağız. Ayrıca, OSBÜK, özel hukuk, tüzel kişilik kazandı. Böylece OSB’lerimizin temsil kabiliyeti arttı. Şimdi gündemimizde teknik kolej meselesi var. Bakanlığımız ve OSBÜK işbirliğiyle her OSB’mize teknik kolej kazandırarak, insan kaynağımızın hem niteliğini hem de niceliğini artırmak istiyoruz” dedi.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA