BOZAN: TURİZM VE BALIKÇILIK BİRLİKTE YÜRÜYEBİLİR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
BOZAN: TURİZM VE BALIKÇILIK BİRLİKTE YÜRÜYEBİLİR


Su Ürünleri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı İhsan Bozan, çevreye ve doğaya zarar vermeden son sistem teknolojik çiftlikler kurarak balık üretimini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Mersin’de balık çiftlikleri kurmak için yatırım hazırlıkları yapan ve başta çevreciler olmak üzere ken

 

Su Ürünleri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı İhsan Bozan, çevreye ve doğaya zarar vermeden son sistem teknolojik çiftlikler kurarak balık üretimini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Mersin'de balık çiftlikleri kurmak için yatırım hazırlıkları yapan ve başta çevreciler olmak üzere kent dinamiklerinin tepkisini çeken balık çiftliklerinin, iddiaların aksine kirlilik oluşturmadığını söyledi.

Mersin’de başta çevreciler olmak üzere kent dinamiklerinin tepkisini çeken Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Su Ürünleri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı İhsan Bozan, “İddiaların aksine balık çiftlikleri kirlilik oluşturmamaktadır. Balık çiftliklerinin Muğla'dan Mersin'e taşınacağı iddiası yalan. Ayrıca bu bölgede sit alanı ve turizm alanı söz konusu değil. Türkiye'nin üretmeye ve büyümeye, büyümek için de yeni üretim alanlarına ihtiyacı var. Bu alanlarının belirlenmesi ve üretime açılmasının yegane amacı budur. Bodrum bölgesinden buraya taşınacak herhangi bir çiftlik olmadığı gibi Bodrum'da bugüne kadar çiftliklerin kapatılması veya taşınması yönünde verilmiş herhangi bir karar da yok. Bizi peşin yargılayanlar doğruyu bilip öyle yargılasınlar. Doğru yapıldığında turizm ve balıkçılık birlikte yürüyebilir ” dedi.
Su Ürünleri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı İhsan Bozan, çevreye ve doğaya zarar vermeden son sistem teknolojik çiftlikler kurarak balık üretimini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Mersin'de balık çiftlikleri kurmak için yatırım hazırlıkları yapan ve başta çevreciler olmak üzere kent dinamiklerinin tepkisini çeken balık çiftliklerinin, iddiaların aksine kirlilik oluşturmadığını söyledi.

Başta çevreciler olmak üzere kent dinamiklerinin tepkisini çeken balık çiftlikleriyle ilgili olarak Boğsak Gürbüzler Restoranda basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Basın mensuplarıyla birlikte Boğsak koyundaki Dana Adası açıklarında bulunan balık üretim tesislerini gezerek bilgilendiren Türkiye Su Ürünleri Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı olan İhsan Bozan, balık çiftliklerini savunarak, bir takım yanlış bilgilerle kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini ileri sürdü. Amaçlarının kimseyi herhangi bir töhmet altında bırakmak değil, tamamen net, belgeli bilgileri aktarmak olduğunu belirten Bozan, Türkiye'nin 2016 verilerine göre, 588 bin ton olan su ürünleri üretiminin 270 bin tonunun akuakültür yoluyla elde edildiğini bildirdi. Türkiye'nin, Avrupa'nın çupra, levrek ve lüfer üretiminde lider ülkesi olduğunu vurgulayan Bozan, akuakültür yoluyla elde edilen ihracat gelirinin de 2016 verilerine göre 800 milyon dolar olduğunu kaydetti.

"Mersin'deki 4 Alan 12 Kurumun Ortak Kararıyla Belirlendi"

Türkiye'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2008 yılında çıkarttığı mevzuatla kapalı koy ve açık denizlerde ve hassas alanlarda balık çiftliklerinin kurulabilmesine olanak sağlandığını anımsatan Bozan, bu mevzuata göre kriterler belirlendiğini ifade ederek, "Mevcut yasalara göre, balık çiftlikleri kıyıdan en az 1.852 metre mesafede, 30 metreden daha derin alanda ve 0.1 metre/saniye akıntı hızından daha yüksek alanlarda kurulabilmekte. Mersin ili deniz sahası içerisinde 18-20-21 Şubat tarihlerinde, aralarında Çevre Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da olduğu 12 kurum bir komisyon oluşturdu. Bu komisyonun yaptığı incelemelerde 8 deniz sahasında su ürünleri üretiminin yapılabileceği yönünde tespitler yapıldı. Bu tespitler sonucunda da 4 alanda mutabık kalındı. Dana Adası civarında bir, Aydıncık bölgesinde iki, Anamur bölgesinde de bir olmak üzere 4 alanın üretime uygun olduğu, bütün kurumların imzasıyla tespit edildi" şeklinde konuştu.

"Turizm ve Balıkçılık, Bodrum Bölgesinde Birlikte Yürüyor"

Çeşitli platformlarda dile getirildiği gibi bu alanların turizm bölgesi ve sit alanları olmadığını iddia eden Bozan, kültür balıkçılığının yüzde 65'inin Muğla sınırları içerisinde gerçekleştirildiğine işaret ederek, "Turizm ve balıkçılık birlikte yürümüş. Özellikle Bodrum, Türk turizminin başkentlerinden biri ve 70 kilometrekare büyüklükteki Güllük Körfezi'nde net 89 bin 180 ton üretim kapasitesi var. Bodrum bölgesindeki balık çiftliklerinin her birinin büyüklük ölçeği ortalama 2 bin ton. Mersin bölgesinde farklı olarak, kıyıya en yakın çiftlik kara da olsa ada da olsa 1852 metre olarak belirlendi. Yakın zamanda üretime açmayı planladığımız Dana Adası ve Aydıncık bölgesi açık deniz, körfez veya koy değil. Bu alanlardaki üretim planımız 10 -10 bin 500 ton, her bir bölgede. Yani anlatıldığı gibi çok yoğun üretim olmayacağı gibi açık denizde yapılacak ve Bodrum bölgesine göre, iddia edildiğinden çok daha az kirlilik yaratacaktır" ifadelerini kullandı.

"Balık Çiftliklerinin Muğla'dan Mersin'e Taşınacağı İddiası Yalan"

Turizme zarar verdiği için Muğla bölgesindeki balık çiftliklerinin Mersin'e taşınacağı iddialarını da yalanlayan Bozan, "Bodrum bölgesindeki balık çiftlikleri kapatılmış, turizmle problem yaşanmış, turizmi sıkıntıya soktukları için taşınmalarına karar verilmiş, onlar da Mersin bölgesine gelecekmiş. Bu tabii tamamen yalan. Böyle bir durum olmadığı net şekilde ortada. Türkiye'nin üretmeye ve büyümeye, büyümek için de yeni üretim alanlarına ihtiyacı var. Bu alanlarının belirlenmesi ve üretime açılmasının yegane amacı budur. Bodrum bölgesinden buraya taşınacak herhangi bir çiftlik olmadığı gibi Bodrum'da bugüne kadar çiftliklerin kapatılması veya taşınması yönünde verilmiş herhangi bir karar da yok" dedi.

"Kirlilik Değerleri 30 Yıldır Trix Değerlerinin Altında Çıkıyor"

Balık çiftliklerinin periyodik olarak denetlendiği bilgisini veren Bozan, balık çiftliklerinden akredite kurum ve üniversiteler aracılığıyla her yıl mayıs ve ağustos aylarında yüzey, orta su ve dipten su ve bentik numunesi alınarak, azot, fosfor ve nitrat gibi kirletici unsurlara ilişkin tahliller yapıldığını söyledi. Bozan, 30 yıldır üretim yapılan Bodrum bölgesinde bugüne kadar yapılan tüm analizlerde kirlilik değerinin belirlenen Trix değerinin altında çıktığını belirtti.

Çevrecilerin ve bazı akademisyenlerin, balık yeminin kirlilik oluşturduğu iddialarını da kabul etmeyen Bozan, akademisyenlerin bilgileri olmadan fikir beyan ettiklerini öne sürerek, "Geçenlerde bir çevre mühendisi balık yemleriyle ilgili açıklamalarda bulunmuş. Keşke önce bize sorsalar da doğru bilgiler aldıktan sonra paylaşsalar, kamuoyunu kasıtlı olarak yanlış yönlendirmeseler. Balık yemi, balık unu, balık yağı, soya küspesi, buğday unu, mısır gluteni, vitamin ve mineralden oluşur. Bunların hiçbiri kimyasal değildir, vitamin ve mineraller de tamamen organik ürünlerdir" dedi.

Mersin gibi güzel bir bölgede bu güzel ülke için üretmeye, istihdam oluşturmaya ve ihraç ederek döviz getirmeye aday olduklarının altını çizen Bozan, kamuoyunun da üretimi, Türkiye'nin ihtiyaçları ve gelişmesi için mutlak olmazı olarak değerlendireceğini umduklarını söyledi.
Bozan, istihdamla ilgili olarak yaptığı açıklamada ise "Bizim firmalarımız entegre firmalar. Yumurtadan sofraya kadar hepsini kendisi üretiyor. Biz Mersin'de sadece balık çiftliği kurmayacağız. Silifke Organize Sanayi içinde arazi aldık. Burada paketleme tesisleri, ambalaj fabrikası kurulacak, buz ve yem fabrikaları kurulacak. Muhtemelen yavru balık üretim tesisleri de kurulacak. Biz Mersin'de 5 yıl içerisinde 3 bin 500 personele çıkmayı planlıyoruz" dedi.

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA