ÇEVRECİLERİN BALIK ÇİFTLİKLERİ TEPKİSİ SÜRÜYOR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
ÇEVRECİLERİN BALIK ÇİFTLİKLERİ TEPKİSİ SÜRÜYOR


Mersin’de kurulması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili tartışmalar sürerken, çevreciler, ÇED sürecine ilişkin dava açmaya hazırlanıyor.

 

Mersin’de kurulması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili tartışmalar sürerken, çevreciler, ÇED sürecine ilişkin dava açmaya hazırlanıyor.
Konuyla ilgili Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri, balık çiftliklerine yönelik tepkilerini dile getirdiler.

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, kentte kurulması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili olarak, bir şirketin ’ÇED gerekli değildir’ kararına karşı iptal istemi ile dava açacaklarını söyledi. Kurulmak istenilen balık çiftliklerinin her şeyden önce birinci derecede doğal sit alanı ve turizm bölgesi ilan edilmiş yerler olduğunu savunan Aslan, "Bu nedenle biz buna karşıyız. Bunun yanında biyolojik çeşitliliği koruma yasası, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Biz bu yasaya da karşıyız. Çünkü bütün doğal varlıklarımız, yaşam alanlarımız sermayeye açılacak. Bununla ilgili de çalışma yürütüyoruz ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

"ÇED raporundan kaçırılıyor"

MERÇED yönetim kurulu üyesi avukat Semra Kabasakal ise yaptıkları araştırmalarda, Mersin’de çok sayıda balık çiftliğinin kurulmasına onay verildiğini, ancak verilen bu onayların kamuoyu ile paylaşılmadığı gibi ÇED yönetmeliği gereği ilgili kurumlarda ilan edilmediğini ileri sürdü. Muğla’da denizi kirlettiği ve turizmi kötü etkilediği için tepkilere neden olan balık çiftliklerinin, şimdi de Mersin’de kurulmasının planlandığını savunan Kabasakal, "70’e yakın firma 1 milyar dolarlık yatırım için Mersin kıyılarını hedef seçmiştir. Yaptığımız araştırmalarda, yapılması planlanan balık çiftliklerinden 35 tane firmaya izin verildiği, ÇED raporlarının alınmaması için yönetmelikteki belirtilen tutarın altında kalacak şekilde parçalar halinde izin verildiği ve ÇED raporundan kaçırıldığı tespit edilmiştir. Danıştay’ın bir çok kararında belirtildiği üzere, ’Kümülatif etki değerlendirmesi’ dikkate alınarak, civardaki tüm balık çiftliklerinin gözden geçirilmesi ve Aydıncık ilçesinde kurulmasına izin verilen su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili ’ÇED gerekli değildir’ kararının planlama ilkeleri, kamu hukukuna ve yasaya aykırı olması sebebiyle tarafımızca dava açılmıştır. Bu husustaki dava dilekçemiz Mersin İdare Mahkemesi’ne verilecektir" diye konuştu.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA