26 BÖLGE İÇERİSİNDE EN YOKSULU MERSİN-ADANA BÖLGESİ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
26 BÖLGE İÇERİSİNDE EN YOKSULU MERSİN-ADANA BÖLGESİ


Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, TUİK’in 3 yıl önce yaptığı ilk araştırmada yoksulluk oranında Türkiye ortalamasından daha iyi durumda olan bölgemizin, nasıl olup da 3 yıl içinde 26 bölge içinde en kötü duruma düştüğünün çok iyi araştırılması gerektiğine vurgu yaptı

 

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, TUİK’in 3 yıl önce yaptığı ilk araştırmada yoksulluk oranında Türkiye ortalamasından daha iyi durumda olan bölgemizin, nasıl olup da 3 yıl içinde 26 bölge içinde en kötü duruma düştüğünün çok iyi araştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı gelir ve yaşam koşulları araştırması bölgesel sonuçlarını değerlendirdi.

Özdemir; Türkiye'de yıllık ortalama kişi başı gelirin 2016 yılında 19 bin 139 lira olarak hesaplandığını belirterek ‘’Mersin-Adana Bölgesi için ise söz konusu gelir 18 bin 5 lira ile Türkiye ortalamasının yüzde 6 aşağısında yer aldı. Bölgemizde yaşayan en zengin kesim ile en yoksul kesim arasında kişi başı gelir açısından bulunan 8,1 kat fark, bölgemizi gelirin eşit dağılımı açısından tüm bölgeler içerisinde son sıraya yerleştirdi. Diğer yandan Mersin-Adana, yüzde 15,9 ile Türkiye'de göreli yoksulluğun en yüksek olduğu yer. Yoksulluk sınırının 6 bin 533 lira olduğu bölgemizde toplam 618 bin yoksul yaşıyor. Özetleyecek olursak, gelir olarak Türkiye ortalamasının altında bulunan Bölgemiz, gelir eşitsizliğinin ve yoksulluk oranının da en yüksek seviyede bulunduğu yer konumunda.’’ Dedi. 

‘’Yoksulluk istatistiki değil, insani bir olgudur’’

Bu sonuca basit bir istatistik bulgu olarak bakmanın son derece yanlış olduğunu ifade eden Özdemir; ‘’Yoksulluk istatistiki değil, insani bir olgudur. Bu durumun getirdiği olumsuz sonuçları doğrudan hisseden yüz binlerce insanımız söz konusudur. Yoksulluk toplumsal dokumuzu zayıflatan, toplumsal barışa tehdit oluşturan son derece önemli bir sorundur. Yoksulluğun yaygın olduğu bir yerde güven ve huzur olmaz. Bunlar olmadan da birlik ve beraberliğimizi sürdürmekte zorlanırız.’’ Dedi.

‘’3 yıl içinde 26 bölge içinde en kötü duruma düştüğü çok iyi araştırılmalıdır’’ 

Özdemir; ‘’TUİK’in 3 yıl önce yaptığı ilk araştırmada yoksulluk oranında Türkiye ortalamasından daha iyi durumda olan bölgemizin, nasıl olup da 3 yıl içinde 26 bölge içinde en kötü duruma düştüğü çok iyi araştırılmalıdır. Bu konuda başta üniversitelerimiz olmak üzere, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara önemli görevler düşmektedir. Yoksulluğun bölgemiz içindeki coğrafi haritası (ilçe ilçe ve mahalle mahalle) bir an önce çıkarılmalıdır. Ayrıca hangi toplumsal kesimlerde yoğunlaştığı ortaya konmalıdır. Bunun getirdiği olumsuzlukları hayatlarının her alanında hisseden vatandaşlarımıza yönelik olarak iki ayrı önlemler paketi oluşturulması düşünülebilir.’’ Şeklinde konuştu.

‘’Birinci pakette yoksulluğun olumsuz sonuçlarını azaltmayı hedefleyen önlemler yer almalıdır’’

Birinci pakette yoksulluğun olumsuz sonuçlarını azaltmayı hedefleyen önlemler yer almalıdır tespiti yapan Özdemir; ‘’Gelir yetersizliği nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan dezavantajlı kesimler için gelir yaratıcı projelere öncelik verilmelidir. Eğitim, kültür ve sağlık gibi kamusal hizmetlerin sunumunda bu kesimlere pozitif ayrımcılık yapılabilir. Ayrıca, bu kesimlerin sosyal güvenlik sisteminin sağladığı imkanlardan haberdar olması sağlanmalıdır. Bu imkanlar en iyi şekilde anlatılarak erişimleri kolaylaştırılmalıdır. Bu çerçevede devlet kurumlarımız ve yerel yönetimlerimiz, koordinasyon içinde, kendi üzerlerine düşeni yapmalıdırlar.’’dedi.

‘’İkinci pakette ise ilimiz ve bölgemizdeki ekonomik büyümeyi, ülkemiz ortalamasının üzerine çıkaracak önlemlere ağırlık verilmelidir’’

Özdemir; ‘’İkinci pakette ise ilimiz ve bölgemizdeki ekonomik büyümeyi, ülkemiz ortalamasının üzerine çıkaracak önlemlere ağırlık verilmelidir. Yatırım teşvik sistemi yeniden dizayn edilmelidir. Mevcut yatırım teşvik sistemi birçok yatırım türünü kapsamıyor. Bu bağlamda, yatırım teşvik sisteminde sektör ve yatırım türü (yeni yatırım, modernizasyon yatırımı, ilave yatırım vb.) ayrımı yapılmaksızın, her türlü yatırıma teşvik sağlanması büyük önem taşımaktadır. Yatırımlar açısından IPARD, KOSGEB vb. kurumların teşvik verdiği projelerin kapsamı genişletilmelidir.’’ Şeklinde ifade etti. 

‘’ Yoksulluğun en önemli nedeni işsizlik ve mesleksizliktir’’

İçerisinde bulunduğumuz koşullarda yoksulluğun en önemli nedeninin işsizlik ve mesleksizlik olduğunun altını çizen Özdemir; ‘’Bu sorunun çözümü, yeni iş sahalarının açılarak mesleki eğitime ağırlık verilmesinden geçmektedir. İşsizlik ve buna bağlı olarak ortaya çıkan yoksulluk sorununun çözümü için, bölgemizdeki yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yatırımların cazip hale getirilmesi öncelikli hedef olmalıdır. Ayrıca, bölgemize dışarıdan yatırımcı çekebilmek için, tanıtım konusuna özel bir önem verilmelidir.
Bölgemizin ulaşılabilirliğini artıracak Mersin-Antalya Sahil Yolu, Çukurova Bölgesel Havalimanı, Çeşmeli-Taşucu arasındaki Otoyol bağlantısı, Liman ve Hal Kavşağı yol yapım çalışması gibi projeler bir an önce hayata geçirilmelidir. Mersin’in batı sahil şeridinin tamamen turizm yatırım bölgesi ilan edilerek verilecek turizm teşvikleri bu kapsamda oluşturulmalıdır.
Bütün bunlar yapılırsa, bölgemiz ekonomisinin büyüme hızı artacak, istihdam ve gelir yaratma kapasitesi yükselecektir. Yoksulluk konusunda bölgemizdeki kötü gidiş durdurulabilecektir. Ancak bu şekilde yoksulluğumuz ile değil, güzel özelliklerimizle haberlere konu olabiliriz.’’ Dedi.

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA