YAŞ MEYVEDE TABAN FİYAT UYGULANACAK MI? | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
YAŞ MEYVEDE TABAN FİYAT UYGULANACAK MI?


CHP Mersin Milletvekili Çamak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba’ya sordu

 

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Mersin’de şeftali üreticisinin 40 kuruştan sattığı şeftalinin, marketlerde 4 liradan tüketiciye sunulduğunu belirtti ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’ya “Bakanlık bünyesinde mevcut taban fiyat uygulamalarına ek düzenlemeler yapılması planlanmakta mıdır” diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergesinde, Mersin’de meyve üreticilerinin önemli sorunlar yaşadığına dikkat çeken Çamak, “Eylül ayı içerisinde şeftali üretiminin en fazla yapıldığı Tepeköy, Sarılar ve Kocayer köylerini ziyaret ederek bölgedeki üreticilerin sorunlarını yerinde inceledim. Buradaki üreticilerimizin ciddi sorunları olduğu bizzat kendileri tarafından tarafıma iletilmiştir. Meyve suyu için kullanılan şeftali 30 kuruş, sofralık şeftali ise 40 kuruştan alıcı bulmuştur. Marketlerdeki fiyatı 4-5 TL’yi bulan şeftalinin üreticisine katkısı masrafları bile karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Üreticiden tüketiciye ulaşana kadar katlanarak artan fiyatlar hem üreticilerimizi hem de vatandaşlarımızı olumsuz etkilemektedir.  Ayrıca tarımsal alanlarda hem insan sağlığını hem de üretimi etkileyen taş ocakları kurulduğu bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Taş ocaklarının kurulumu noktasında herhangi bir önlem alınmadığı için hem vatandaşlarımız ve de tarımsal üretimimiz zarar görmektedir” ifadelerini kullandı.

Hüseyin Çamak, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Tarım sektöründe tekelleşmenin önüne geçmek için bakanlık bünyesinde herhangi bir tedbir alınmakta mıdır?
-Bu yörenin özellikle iki yıldır belası olan Akdeniz meyve sineği ile topyekûn ve etkin bir mücadele yürütülmesi konusunda hem kent hem bölge düzeyinde bir planlama ya da eylem planı uygulanmakta mıdır?
-Mersin, tarım açısından bu kadar önemli olduğu halde bölgede tarım alanları ile sanayi tesislerinin iç içe olduğu alanlar söz konusudur. Bölgede var olan sanayi tesislerinin tarıma zarar vermemesi açısından herhangi bir uygulamanız var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
-Mersin'de üretim verimliliğini artırmak ve üreticinin üretimini zor durumda kalmadan satabilmesi ve teşvik verilmesi için bugüne kadar ne gibi önlemler alınmıştır?
- Yaş meyvede üreticilerimiz en çok pazarlama konusunda mağduriyet yaşamaktadır. Bu anlamda bazı tarımsal ürünlerde olduğu gibi taban fiyat uygulamasının bu mağduriyeti kısmen de olsa giderebileceği düşünülmektedir. Bakanlık bünyesinde mevcut taban fiyat uygulamalarına ek düzenlemeler yapılması planlanmakta mıdır?
- Mersin’deki şeftali üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi için bakanlık bünyesinde bir çalışma söz konusu mudur?
- Yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin yakınlarında kurulan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen taş ocakları hakkında bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir? Bu taş ocaklarının kaldırılması; yerleşim yerleri dışına ve tarım arazilerine uzak bölgelere taşınması hususunda Bakanlık bünyesinde herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?”

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA