Ayan: Gelişen Teknoloji İşsizliğe Yol Açacak, Yeni İstihdam Alanları Açılacak | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
Ayan: Gelişen Teknoloji İşsizliğe Yol Açacak, Yeni İstihdam Alanları Açılacak


Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) ev sahipliğinde ‘’İnsanlığı nasıl bir gelecek bekliyor? Bilişim çağı tehdit ve fırsatları’’ konulu panel MESİAD Fahri Üyesi Gazeteci-Yazar Abdullah Ayan’ın sunumuyla gerçekleşti.

 

Abdullah Ayan, Bilişim çağının bütün toplumları mercek altına alan tehdit ve fırsatları ile mutlaka konuşulması gereken bir süreç olduğunu belirterek ‘’Gelişen teknoloji işsizliğe yol açacak ve yeni istihdam alanları açılacak.’’ dedi.

Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) ev sahipliğinde ‘’İnsanlığı nasıl bir gelecek bekliyor? Bilişim çağı tehdit ve fırsatları’’ konulu panel MESİAD Fahri Üyesi Gazeteci-Yazar Abdullah Ayan’ın sunumuyla gerçekleşti.

MESİAD binasında düzenlenen panele CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Çukurova SİFED Başkanı Ali Doğan, MESİAD Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler, MESİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin İpek, MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Deniz, yönetim kurulu üyeleri ve üyeler katıldı.

Ayan, teknolojide her gün akıl almaz gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek ‘’Dünyada tarım çağı 8 bin beş yüz yıl sürdü, sanayi çağı 150 yıl sürdü şu anda biz bilgi çağının taş devrindeyiz. Yaşanan gelişmeleri sanki teknolojinin son aşamasıymış gibi görüyoruz oysa henüz taş devrindeyiz.’’ İfadelerini kullandı.

Bilgi çağının karşımıza getirdiği en önemli sorunun istihdam konusu olduğuna vurgu yapan Ayan, ‘’Yapay zeka ile bilgi çağına birleştiren en önemli gelişme bana kalırsa önümüzdeki 5 yıl içinde hızlı bir biçimde gelişecek ama 20 yıl içinde tamamlanacak olan ve otomotiv endüstrisini baştan aşağı değiştirecek olan sürücüsüz araçtır. 2018 yılında İngiltere’de başlayacak olan bu süreç sadece sürücüsüz araç konusunda Amerika Birleşik Devleti’nde 5 milyon insanın işsiz kalacağı öngörülüyor. Yani 5 milyon işsizi alıp bambaşka yerlerde istihdam etmek zorundayız veyahut onlara yeni alanlar bulmak zorundayız.’’ Dedi.

Tarım çağından sanayi çağına geçişte halen birçok kişi tarafından bilinen fakat artık yapılmayan mesleklerden örnekler sunan Ayan, ‘’Başlayan yeni süreçte çok farklı gelişmeler var. Sadece istihdamı ilgilendiren değil, sadece daha kolay iş yapabilirlik değil aynı zamanda bütün toplumu da mercek altına alan tehdit ve fırsatları ile mutlaka konuşulması gereken bir süreç. 2008 yılında ABD’de çıkan küresel krizin temel nedenlerinden biri de buydu şu anda dünyada devam etmekte olan Almanya seçim sonuçlarında gördüğümüz ilk defa faşist ırkçı bir parti yüzde 13 buçukla üçüncü parti olarak meclise girdi. ABD’de Trump gibi biri seçildi. Bugün Avrupa ülkelerinin pek çoğunda sol gerilerken sağ ve aşırı sağın öne çıkma sebeplerinden temelinde de bu istihdam ve işsizlik sorunu yatar. Bütün Avrupa’da konuşulan mültecilerin Avrupalıların işlerini elinden aldığıdır. Oysa bu doğru değil. Neden doğru değil? 1980’lerden başlayarak ABD yükselen maliyetler nedeni ile kapitalizm kendine yeni bir nefes alma alanı buldu. Ucuz işçilik maliyetleri ile bu yeni alanlara yöneldi. Uzakdoğu Asya dediğimiz Asya Kaplanları dediğimiz, biraz Çin, biraz Endonezya, biraz Malezya, biraz Hindistan, biraz Kore gibi ülkelerdi. Bu ülkelerde ucuz iş gücü ile yepyeni rekabete açık bir alan yaratıldı. Bu alan ABD başta olmak üzere gelişmiş tüm ülkelerde istihdamı geriletti.’’ Şeklinde konuştu.

Önümüzdeki dalga çok daha farklı çok daha büyük bir dalga

Dünyada UBER denilen bir sistem başladığını aktaran Ayan; ‘’UBER sistemi çok basit bir yazılım. Siz cebinizdeki yazılımdan bulunduğunuz yerin konumunu bildiriyorsunuz ve bir araç çağırıyorsunuz o araç sizin çağrınıza uygun olarak geliyor sizi götürüyor. Gelişmiş ülkelerde artık yollar şoförsüz araçlara göre dizayn ediliyor. Önümüzdeki dalga çok daha farklı çok daha büyük bir dalga.’’ dedi.

‘’Akaryakıtla çalışan araçlar piyasadan çekilecek elektrikli araçlara yönelecek’’

Ayan sunumuna şu şekilde devam etti: Dünya yollarında 2 milyon araç var bu araçların boşu boşuna sürkülasyonu ortadan kalkacak. Çevre kirliliği ortadan kalkacak. Bununla birlikte paralel yürüyen bir elektrikli araç sistemi var. İlk VOLVO ilan etti, 2018 yılından sonra artık akaryakıtla çalışan araçları piyasadan çekiyor üretimini de durduruyor, elektrikli araçlara yöneliyor. Çin’de çok radikal bir adım atıldı. Çin Danışma Konseyi, ki en üst konseydir Çin’de her türlü kararı veren kominist partinin konseyi; 2035 yılına kadar aşama aşama Çin’de bütün karbon türevleriyle çalışan yani akaryakıtla çalışan araçları tamamen trafikten çekileceğini ve elektrikle çalışan araçların sisteme gireceğini ilan etti. Benzeri adımları Almanya, İngiltere, Fransa gibi gelişmiş Avrupa Birliği ülkelerinde de adım adım görülüyor. Şimdi bu durum da ABD’de 5 milyona yakın şoför işsiz kalacak ve bunların ne olacağı tartışma konusu.

1998 yılında dünyanın en gelişmiş fotograf sistemleri satan şirketi Kodak’tı. Ayrıca istihdam ve ciro bakımından da dünyanın ilk 100’e giren şirketiydi. Ancak süreci ön göremedi, teknoloji ile birlikte internetle birlikte bilişimle birlikte başlayan süreç 2001 yılında iflasın eşiğine getirdi. Kodak artık yok. Kodak’ın zirve yaptığı dönemde çalışan sayısı 170 bindi.

1994 yılında dünyada internet başladı hızlı bir biçimde de gelişti. Türkiye’ye de buradan düşen paylar var enerji politikalarına düşen paylar var. Bilişim sektörünün, bilgi çağının gelişmesiyle birlikte güneş enerjisi ön plana çıkıyor. Yenilenebilir diğer enerji alanları ön plana çıkıyor ve kömür sektörü tamamen bitiyor. Kömür sektörü sadece dünyayı kirletmesinden küresel ısınma tehtidinden dolayı değil artık maliyetlerin çok yüksek hale gelmesiyle de bitecek. Biz 5 sene önce güneş enerjisini konuşmaya başladığımızda Akkuyu Nükleer Santrali’nin enerji maliyeti 11.35 sent olarak hükümetin Rusatom’a verdiği satın alım garantisi idi o dönemde güneş enerjisin maliyeti 12.13 sent fiyatındaydı. Şu anda 5 buçuk sente düşmüş durumda ama daha da hızlı düşecek. Güneş enerjisinde en ciddi sorunumuz depolamaydı, depolamada da inanılmaz gelişmeler yaşanıyor. Dolayısı ile dünya sadece bilişim sektöründe yapay zekanın yapay nöronların diğer istihdam alanlarının değişmesiyle birlikte değişmeyecek enerji konusunda da bambaşka bir yere doğru evrilecek ve temiz enerjiye sıfır maliyetle nerdeyse kavuşma imkanı olacak.

Bu gelişme aynı zamanda şu anda dünyanın en büyük sorunlarından biri olan susuzluk sorununu çözecek. Çünkü elektrik maliyetlerinin düşmesiyle birlikte içilebilir suyun en kolay sağlanması olan deniz suyundan tatlı su elde etmek konusunda da maliyetler alabildiğine düşüyor ve dolayısıyla dünyada küresel ısınma tehditleri de sona erecek.

İnsanlığın başlayan bu işsizlik süreci ile birlikte geleceği noktada çöp sektörlerde oluşacak Çöp sektörler bugün dünyada para kazanabilen ancak bundan sonra kesinlikle istihdam alanı bulamayacak olan sektörler.

Abdullah Ayan’ın sunumunun devamında soru-cevap şeklinde sohbet edildi.

 

 

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA