MERSİN, YURTDIŞINDAKİ ETKİNLİĞİNİ ARTIRIYOR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MERSİN, YURTDIŞINDAKİ ETKİNLİĞİNİ ARTIRIYOR


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Şubat ayı basın toplantısında son bir ayda gerçekleştirilen yurtdışı temaslarını değerlendirdi.

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kent ekonomisinin canlandırılması adına yurtdışı temaslarına ağırlık veriyor. Son bir ayda kent için önemli ihraç kalemleri arasında yer alan yaş meyve sebze ihracatının alternatif pazarlarla artırılmasından, kent için önem taşıyan komşu ülkelerle ticaretin alternatif yöntemlerle canlandırılmasına kadar birçok konuda önemli çalışalar yapıldı. Berlin’de düzenlenen Fruit Logistica Fuarı’nda yaş meyve sebze için yeni pazarlar arayan, AB ülkelerine ihracatta yaşanan sorunların çözümü için temaslar kuran MTSO Heyeti, Ürdün’de ise Suriye kapısının kapanmasından sonra bölgedeki üçüncü ülkelere Ürdün ile birlikte açılabilmenin yollarını aradı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Şubat ayı basın toplantısında son bir ayda gerçekleştirilen yurtdışı temaslarını değerlendirdi. MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ekrem Sağlam, Hakan Sefa Çakır ve Ufuk Maya’nın da katıldığı toplantıda Aşut; Mısır, Ürdün ve Berlin’de yapılan çalışmalar ve atılan adımlar hakkında bilgi verdi.

MTSO’nun 2000’li yıllara kadar üye olmak dışında uluslararası oluşumların etkin bir parçası olmadığını hatırlatan Başkan Aşut, bu nedenle göreve geldiklerinde uluslararası oluşumlarda daha etkin rol almayı hedef olarak belirlediklerini anlattı. Bu çerçevede ilk olarak Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nde (ASCAME) önemli adımlar attıklarını kaydeden Aşut, 22 ülke ile 300’e yakın Ticaret ve Sanayi Odasının üye olduğu bu büyük oluşuma önce üye olduklarını ardından da Sanayi Komisyonu Başkanlığı görevini üstlendiklerini söyledi. Ardından Akdeniz’in ilk Sanayi Yatırımları Zirvesi’ni Mersin’de düzenlediklerini hatırlatan Aşut, MTSO’nun önerileri ile Akdeniz Serbest Bölgeler Birliği’nin kurulmasını sağladıklarını ve Dünya Serbest Bölgeler Federasyonu-FEMOZA Başkanı’nı Mersin’de ağırladıklarını anlattı. Tüm bu aktif çalışmaların aslında Mersin’in küresel lansmanı anlamına geldiğine dikkat çeken Aşut, “Bir günde bahar gelmiyor, bir günde tanıtım olmuyor. Tüm bu çalışmalar, tanıtım duvarının tuğlalarıdır” değerlendirmesini yaptı.

ASCAME’de ikinci olarak Lojistik Komisyonu Başkanlığı görevini üstlendiklerini bildiren Şerafettin Aşut, bu sayede Akdeniz çanağındaki ülkelerin bürokratlarından Bakanlarına kadar birçok etkin kişi ile doğrudan temas kurabildiklerini ifade etti. “Hatta Mısır ile tüm ilişkilerimizin kesildiği dönemde, biz ASCAME Lojistik Komisyonu Başkanlığı olarak Barselona’da Mısır Ulaştırma Bakanı ile doğrudan görüşmeler yapıyor ve devletimizi de bilgilendiriyorduk” diyen Aşut, Mısır Odalar Birliği Başkanı ile temaslarını sürdürdüklerini söyledi. Geçtiğimiz hafta TOBB öncülüğünde Mısır'a gerçekleştirilen seyahatte bir Türk-Mısır İş Forumu düzenlendiğini hatırlatan Aşut, “Gururla ifade etmek isterim ki, bu güçlü iletişim sayesinde Mersin burada öncü oldu” dedi.

“Bölgedeki 3. ülkelere Ürdün ile birlikte açılabiliriz”

Mısır’ın ardından bir diğer önemli ziyaretin Ürdün’e gerçekleştirildiğini kaydeden Şerafettin Aşut şunları söyledi:

“Türk iş dünyası için yatırım odaklı bir ziyaret oldu. Ürdün ciddi alt yapı yatırımlarına gidiyor ve Mersin olarak burada olmak zorundayız.  Eğer bu yatırımlardan yararlanmak istiyorsak bu görüşmelerin içinde biz de yer almalıyız. TOBB öncülüğündeki bir heyetle başta Ürdün Başbakanı Sayın Al Mulki olmak üzere Maliye, Su İşleri, Ulaştırma, Sanayi, Ticaret ve Ekonomi Bakanları ile görüştük. Ürdün, Suriye kapısının kapanmasından sonra bizim için önemli bir ülke oldu. Çünkü bölgedeki üçüncü ülkelere Ürdün ile birlikte açılabiliriz.

Tüm bu ziyaretler Mersin’in de bu pastadan pay alma çabasıdır. Tüm bunlar bölgede etkin hareket edebilmek adına atılmış önemli adımlardır.”

Bir taraftan son yıllarda kaybedilen pazarlarda gayret sarf ederken, diğer taraftan daha istikrarlı olsa da son dönemde gerek ekonomik gerekse siyasi anlamda olumsuz ilişkiler içine girilen Avrupa pazarını da ihmal etmediklerini ifade eden Aşut şu bilgileri verdi:

“Bu nedenle geçtiğimiz hafta Berlin’de düzenlenen ve sektörünün öncü fuarları arasında yer alan Fruit Logistica Fuarı’na katıldık.  Elbette fuar işin sadece bir yönüydü. Bunun dışında birçok kurumsal temasımız oldu. MTSO olarak öncelikle Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettik. Toplantıda öncelikli gündem maddemiz Almanya’ya yapılan ihracatta kalıntı sorunu idi. Kalıntıyla mücadele konusunda yaptığımız çalışmaları kendileriyle paylaştık. Ayrıca ihracatta Bulgaristan Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunlar gündeme geldi.

Ürünlerin TIR’lardan tamamen indirilerek incelendiği ve bunun ciddi ekonomik kayıplara neden olduğu vurgulandı. Böylesi sorunlar bire bir takip olmadan ne yazık ki çözülemiyor. Elimizden geldiğince Mersin firmalarının bu pazarda yaşadıkları sorunları gündeme getirdik.”

Temaslar sırasında Avrupa’nın en önemli alım heyetleri ve firmaları ile görüşerek Mersin’den alım yapmamalarının nedenlerini araştırdıklarını kaydeden Aşut, nakliye maliyetlerinin yüksek olmasından, uçakla direk ürün ulaştırılamamasına, ambalajlama ve boylamadan, kotalara kadar birçok sorun tespit ettiklerini bildirdi. “Anlatılan sorunlar içinde doğru olanlar var, eksik olanlar var. Kendimizi yeterli anlatamadığımız maddeler var. Tüm bunları konuştuk” diyen Aşut, “Ancak yine de bunlar bizim için önemli bilgilerdir. Üreticimiz ve ihracatçımızla bu konuları detaylı şekilde konuşacağız. Mersin, bu talepleri yerine getiremeyecek bir kent değil. İhracatımızı arttırmak istiyorsak başkalarına kızmak yerine önce kendimize çeki düzen vermek ve gelişmiş pazarların kalitesini sağlamak zorundayız” dedi.

“Hedefimiz sürekli ve kalıcı bir istihdam yaratılmasıdır”
Son günlerde gündemde olan istihdam seferberliği konusuyla ilgili de konuşan Aşut, “Bugün Sayın Valimizle de bu konuda bir görüşme yapacağız. Öncelikle iş ve aş bizim için sadece ekonomik bir konu değil, aynı zamanda toplumsal barışın ve huzurun da payandasıdır. Uzun süredir yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen, iş dünyası bu toplumsal sorunun çözümünde elini taşın altına koyacaktır. Ancak, bu konuda realist olmak zorundayız. Hayali rakamlar ve sözler, günü kurtaran demeçler yarar getirmez. Çünkü bizim hedefimiz insanımıza sürekli ve kalıcı bir istihdam yaratılmasıdır. Tüm çabamız bu yönde olacaktır. Bunun da özü ve temeli mesleki eğitimdir. Hükümetimiz de bu konuda başta çıraklık eğitiminin zorunlu kılınması ve meslek lisesi öğrencilerinin staj kalitesinin artırılması gibi hayati adımlar atmıştır. Bizler bu adımları büyük bir memnuniyetle takip ediyor ve artarak devam etmesini diliyoruz. Bu adımlar kalıcı istihdam ve kalifiye iş gücü için elzemdir” diye konuştu.
Hedefleriyle ilgili de bilgi veren Aşut, “Girişimci sayımızı arttırmak, kadınlarımızı ekonomiye entegre etmek, üretim, hizmet ve ticarette orta üstü ve yüksek teknolojiye geçmeye çalışmak, bunu teşvik etmek, mentörlüğünü yapmak, e-ticaret, e-ihracat gibi merkezinde internetin olduğu dijital bir ekonomiyi teşvik etmek, buna bağlı projeler üretmek, ihracatı arttıracak projeler geliştirmek hedeflerimizdir. Çünkü değişmeyenin geride kaldığı değil, değişmeyenin yok olduğu bir dünyaya doğru gidiyoruz” dedi.

 

 

 

Etiketler : Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA