GÜNEY VE GÜNEYDOĞU GENÇ İŞ ADAMLARI FEDERASYONU TARAFINDAN ’GİAF VİZYON TOPLANTISI’ DÜZENLENDİ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
GÜNEY VE GÜNEYDOĞU GENÇ İŞ ADAMLARI FEDERASYONU TARAFINDAN ’GİAF VİZYON TOPLANTISI’ DÜZENLENDİ


Mersin’de Güney ve Güneydoğu Genç İş Adamları Federasyonu (GİAF) tarafından ’GİAF Vizyon Toplantısı’ düzenlendi

 

Mersin’de Güney ve Güneydoğu Genç İş Adamları Federasyonu (GİAF) tarafından ’GİAF Vizyon Toplantısı’ düzenlendi. GİAF ve Mersin Girişimci İş Adamları Derneği (Mersin GİAD) Başkanı Mehmet Serkan İzol’un ev sahipliğinde Hilton Otel’de düzenlenen toplantıya, Hollanda Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Jeroen Kelderhuis, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Erhan Özmen, İç Anadolu Genç İş Adamları Federasyonu (İÇGİAF) Başkanı Fatma Semiz, Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin ve federasyon üyesi iş adamları katıldı.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Erhan Özmen, Türkiye’de bir sistem değişikliği ve anayasa değişikliği olacaksa, bunun mutlaka toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini belirtti. Dünyanın, Türkiye’nin son dönemde yaşadıklarına sessiz kalmasını da sert dille eleştiren Özmen, "Suriye’den Kilis’e her gün bombalar yağacak, dünya bunu seyredecek. Yuh olsun onlara" dedi.

"ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN DİK DURACAĞIZ, YILMAYACAĞIZ. ÜLKEMİZE İNANCIMIZ TAMDIR"

GİAF Başkanı İzol, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, GİAF ailesinin fertleri olarak Türkiye’nin, bölgesinde ve Ortadoğu’da yaşanan sıkıntıları yakından takip ederek, çözüm için mücadele verdiklerini vurguladı. İzol, "Verilen mücadelenin farkındalık uyandırması için tüm sıkıntıları GİAD başkanlarımızla masaya yatırıyoruz, talep ve önerilerimizi medya aracılığıyla kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bölgenin genç ve girişimci iş adamları olarak şunun altını çizmek istiyoruz ki, şartlar ne olursa olsun dik duracağız, yılmayacağız. Ülkemize inancımız tamdır" diye konuştu.
Bölge illerinin birlikte hareket etmeleri gerektiğine işaret eden İzol, "Mersin şunun farkındadır ki, biz ancak bölgemiz kadar güçlüyüz. Ne Mersin ne Gaziantep ne de Mardin ve bölgenin diğer illeri, turizm, ticaret, sanayi gibi konularda tek başına hareket etme gücüne sahip değildir. Bölgemizin turizm, tarım ve sanayi alanında yeni çalışmalara ihtiyacı vardır. Tarım, turizm, sanayi ve tekstilde güney ve güneydoğu destinasyonlarını oluşturmamızın, sorunların çözümünde fayda sağlayacağı inancındayız. Öte yandan, gençlerimizin girişimci ruhunun köreltilmesinin, ülkemizin önündeki en büyük engel olduğuna inanıyoruz. Artık dünya piyasalarına bakıldığında, dev ekonomilerin ileri teknoloji ürünlerinin Ar-Ge ve üretim ile gelişim gösterdiğini görüyoruz. Gençlerimizin girişimci ruhlarını ortaya koymadıkça üreten değil, tüketen bir toplum olacağız" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE OLARAK DÜNYADA OYNANAN OYUNUN İÇERİSİNDE VAR MIYIZ, YOK MUYUZ?"

TÜGİK Kurucu Başkanı YİK Başkanı Özmen ise "Çok zor günlerden geçiyoruz" diyerek başladığı konuşmasında, 7 milyar 400 milyon insanın olduğu dünyanın bir oyun alanı olarak düşünüldüğünde, 193 devletin 3 ayrı ligde yer alan birer takım olduklarını belirtti. "Biz hangi ligdeyiz ve dünyadaki oynanan oyunun içerisinde var mıyız, yok muyuz?" diyen Özmen, Türkiye’nin, 18’inci büyük nüfusuna, 37’nci büyük coğrafyasına, 19’uncu büyük ekonomisine, 29,5 yaş ortalamasına ve bulunduğu coğrafyanın bugün külfetlerini yaşayan, ancak bir müddet sonra nimetlerini yaşayabileceği çok önemli bir coğrafyaya sahip bir ülke olarak tanımladı. Özmen, "Böyle bir dünyada Türkiye’nin rolü ne olmalı? Türkiye oyunun içerisinde olmalı mı, olmamalı mı? Bunu siyasetçimizden sivil toplum kuruluşlarına, mesleki örgütlerden medyamıza, bireylerimize kadar 78 milyon nüfusumuzun tamamı düşünmek zorunda" şeklinde konuştu.

"EKONOMİNİZ NE KADAR GÜÇLÜYSE O KADAR SİYASİ GÜCÜNÜZ OLUR"

Bugün gelişmiş ülkelerin izlediği yolu, Atatürk’ün 100 yıl önce söylediği, ’Ekonominiz ne kadar güçlüyse o kadar siyasi gücünüz olur’ sözüyle açıklayan Özmen, Atatürk’ün bir asır önce söylediğini bugün yapan ülkelerin ekonomileriyle sivrildiklerini, demokrasilerinin, toplumsal diyaloglarının, özgürlüklerinin, ürettiklerinin, tükettiklerinin ve geleceğe bakışlarının da hep birbirine paralel gittiğini kaydetti.
Bugün ABD’nin, ekonomik anlamda dünyanın lideri olduğu için siyasi anlamda da lider olduğunu ifade eden Özmen, 322 milyon nüfusa sahip ABD’nin, 193 ülkenin geçen yıl ürettiği 78 trilyon dolar gayri safi yurt içi hasılanın 17,5 trilyon dolarını tek başına ürettiğini, kişi başı ortalama 54 bin dolar milli geliri olduğunu söyledi.
Almanya’nın da 3,7 trilyon dolar gayri safi yurt içi hasılası ile 47 bin dolar kişi başı bir milli geliri olduğunu dile getiren Özmen, şöyle devam etti: "Bizim kadar nüfusu var, ancak biz geçen yıl 731 milyar dolar üretim elde etmişken, onlar 3,7 trilyon dolar, 5 katımız üretim elde etti. Hollanda’ya Türkiye’de herkes ’Konya kadar bir ülke’ diyor ama bizim ihracatımız 137 milyar dolar, 16,5 milyon nüfusu olan, 42 bin kilometrekare yüzölçümü olan bir Hollanda, 100 milyar dolar sadece tarımsal ürün ihracatı var. Dünyanın 5’inci büyük ihracatçısı. Amerika’nın, Almanya’nın, Hollanda’nın bugün geldiği nokta tesadüf mü, bir şans mı?. Güney Kore bugün dünyanın 10’uncu. büyük ekonomisi, 1,44 trilyon dolar. 1960’larda Türkiye’nin yarı üretimi olan bir ülke. 2002 yılında 120 milyar dolar ihracattan bugün 600 milyar dolar ihracata gidiyorlar. Kişi başı 30 bin dolar milli gelir seviyesini elde etmişler."

"SURİYE’DEN KİLİS’E HER GÜN BOMBALAR YAĞACAK, DÜNYA BUNU SEYREDECEK. YUH OLSUN ONLARA"

Bölgesinde yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’nin bugün kötü bir noktada ve çok zor bir durumda olduğuna dikkat çeken Özmen, Türkiye’nin yaşadıklarına dünyanın seyirci kalmasını sert dille eleştirerek, şunları söyledi: "Biz bu oyunun içerisinde miyiz, dışarısında mıyız? Bugün kötü bir noktadayız, gerçekten çok zor bir durumda. Türkiye’nin bulunduğu şartlar çok kötü. Çünkü Suriye gibi komşu bir ülkede bir bataklık gibi maalesef NATO, Birleşmiş Milletler, dünyada herkes ve dünyanın en güçlü siyasi aktörleri de Türkiye’yi öyle bir halde bıraktılar ki, bu kesinlikle kabul edilebilir bir durum değil. NATO’nun ve Birleşmiş Milletler’in en güçlü müttefiki Türkiye’ye, bugün Suriye’den Kilis’e her gün bombalar yağacak, dünya bunu seyredecek. Tek kelimeyle yuh olsun, yuh olsun onlara."

"SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ DE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ DE TOPLUMSAL MUTABAKATI SAĞLAMADAN KESİNLİKLE OLMAMALI”

"Biz bu oyunun içerisinde olmalıyız" diyen Özmen, "GİAF olarak kesinlikle ne terörden yılmak var ne bir ekonomik sıkıntıdan ne dünyanın durgunluğundan ne bölgemizdeki coğrafi olumsuzluklardan, hiç birinden yılmak yok. Asla yılmayacağız, ne teröre boyun eğeceğiz ne bölgemizdeki olumsuzluklara boyun eğeceğiz. Ancak, bu oyunun içinde varsak kartlarımızı böyle oynamak zorundayız. Onun için yeni şeyleri konuşmamız lazım. Artık yeni sözleri ifade etmemiz lazım. Bugün bir Anayasa değişikliği tartışması var. Mutlaka anayasa değişikliği yapmalıyız. Yönetimde bir model değişikliği. Olabilir, tartışalım ama ne bir sistem değişikliği ne bir anayasa değişikliği toplumsal sözleşmeyi kapsamadan kesinlikle olmamalı. Çünkü bu kadar kan kaybeden bir Türkiye, 17’nci büyük ekonomiden şimdi 19’uncu sıraya geriledik. Dünya ticaretinde 143 milyar dolar ihracatımız var. Dünyanın 19’uncu büyük ekonomisi olacaksınız, 18 trilyon dolarlık ihracatından 0,93, yüzde 1’in altında pay alacaksınız. 29 yaş ortalaması olan Türkiye Cumhuriyeti’ne bu kabul edilebilir bir parametre midir? Asla. 143 milyar dolar ihracat rakamı, 731 milyar dolar gayri safi milli hasılamızla bunlar olmaz. Almanya’ya 4 kilogram ürün göndereceğiz, Almanya bize 1 kilogram ürün gönderecek. Bir yerde bir yanlışlık var. Türkiye Irak’a çalışıyor. Türkiye’deki KOBİ’ler Irak’a ihracat yapıyor 8,5 milyar dolar ama Çin’den bu ülkeye ithalat 25 milyar dolar. Bunu bizim 7/24 tartışmamız lazım" diye konuştu.

"İLK 20 ÜLKE İÇERİSİNDE İKİ TANE MARKASI OLMAYAN ÜLKE VAR, BİRİSİ ENDONEZYA, BİRİSİ TÜRKİYE"

Dünyadaki 500 marka içerisinde ABD’nin 185, Güney Kore’nin 13, ilk 20 içerisinde Almanya’nın 30, Hollanda’nın 11 tane markası olduğunu da ifade eden Özmen, "Dünyanın yüzde 72’sini üreten ilk 20 ülke içerisinde iki tane markası olmayan ülke var, birisi Endonezya, birisi Türkiye. Bizim yeni fikirleri konuşuyor, yeni bir hikaye yazıyor olmamız lazım. Mutlaka yeni bir anayasa yapalım ama bu anayasanın diğer bir adı toplumsal sözleşme olsun. Bizi bu dünya normlarına taşıyacak anayasa olsun. Anayasayı sırf değiştiriyor olmak için bu kavramı kullanmayalım. Anayasayı bizi dünya normlarına taşısın diye yapalım. Sistem değiştiriyorsak yine toplumsal mutabakatla yapalım. Burada görüyoruz ki, toplumsal diyalogda hiçbir problem yok. Problem siyasi diyalogda. Maalesef bugün geldiğimiz noktada siyasette bir tıkanmışlık görüyoruz. Onun için buradan siyasilere şunu söylemek istiyorum ve şunu rica ediyorum; bakın lütfen dünya hızla değişiyor ve dünyaya entegre olan bir ülkeyiz. Dünyayla 400 milyar dolara yakın ticareti olan bir ülkeyiz. Korumacılığımız yok, kapılarımız açık, gümrüklerimiz sıfır. Dünyayla artık diyalogda olan bir toplumuz. Bunun başka şekli yok. 2023 yılında dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olacağız, 500 milyar dolar ihracat yapacağız. Bunu nasıl yapacağız, yolu nedir, yöntemi nedir, kuralı nedir, programı nedir? Siyasilerimizden ricamız, Büyük Millet Meclisi’nde 4 tane siyasi partimiz var, bu partilerimizden bizim gönderdiğimiz toplumumuzun gönderdiği milletvekillerimiz lütfen sağduyulu olsunlar. Onların oradaki tartışmalarından, diyaloglarından toplumsal olarak biz etkileniyoruz. Biz her sabah uyandığımızda neden gelişmiş ülkelerdeki insanlar gibi güne pozitif başlamıyoruz, neden onlar gibi güne 3-0, 5-0 ile başlamıyoruz? Bu ülkenin her birimi, her sorumlusunun, bu ülkede herkesin bir sorumluluğu var. Ama insani anlamda bunu güne mutlu başlamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA