SİLİFKE’DE ERİK HASADI BAŞLADI | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
SİLİFKE’DE ERİK HASADI BAŞLADI


Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Göksu Vadisi köylerinde, örtü altına alınan erik bahçesinde ilk hasat yapıldı. Eriğin 100 gramının 10-15 TL arasında satılması hedefleniyor

 

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Göksu Vadisi köylerinde, örtü altına alınan erik bahçesinde ilk hasat yapıldı. Eriğin 100 gramının 10-15 TL arasında satılması hedefleniyor.
İlçeye bağlı Keben Köyü’nde 1 dönümlük serada hasadı yapılan ve 100 gramlık kaselere konulan yaklaşık 150-300 kilo arasında erik, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere gönderildi. Silifke Erik Üreticileri Birliği Kurucu Başkanı Mustafa Göktaş, bu yıl da örtü altında ilk erik hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadıkların kaydetti.

AÇIK ALANDA İLK ERİK HASADI NİSAN AYINDA YAPILACAK

Türkiye’nin ilk turfanda eriğinin Silifke’de üretildiğini ifade eden Göktaş, “Açık alanda ilk erik hasadı Nisan ayında yapılacak. Örtü altına alınan bahçelerde ise ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Tadımlık olarak az miktarda toplanan eriği 100 gramlık kaselerde İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlere gönderdiklerini vurgulayan Göktaş, “Türkiye genelinde ilk turfanda can eriğinin Silifke’de çıktığını herkes biliyor. Bu nedenle de aşerip canı erik çeken kadınlar için eşleri uzak yerlerden ilçemize gelerek tadımlık olan bu eriklerden alıp gidiyorlar” diye konuştu.

30-35 DÖNÜM ARAZİDE ÖRTÜLÜ ÜRETİM

İlçede erik üretiminin Göksu Vadisi köylerinden Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Evkafçiftliği, Kargıcak, Imambekirli, Karahacılı, Ortaören ile Silifke’nin Kabasakallı Mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu beldelerinde erik üretiminin yapıldığını hatırlatan Göktaş, “Yaklaşık 7-8 yıl önce kurmuş olduğumuz birlikte eğitim çalışmaları neticesinde öncelikle 1-1,5 dönümlük bir arazide başlattığımız örtü altı bugün 30-35 dönümlük bir alanda oldu. Bu neden bu kadar az derseniz de örtü altı başlı başına bir risk verim olarak rekolte olarak açık alandan çok çok düşük hatta bazen yanmalar neticesinde sıfır rekolteye bile inebiliyorsunuz. Bu anlamda ilk çıkması açısından önemli zaten açık alanda da örtü altında da nisanın ilk haftasında çıkarıyoruz bizim amacımız 10-15 günlük bir erkencilik sağlamaktı. Ve hasat dönemini de biz 25-30 günden 45-50 gün civarına uzatmış olduk. Bu bizim açımızdan bölge çiftçisi açısından olduğu kadar bölge ekonomisine ve esnafına da önemli katkılar sağlamakta sıcak para girişi sağlanmakta” dedi.

7-8 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

Açık alanda normalde 800 hektarlık arazide 7-8 bin ton bir rekolte beklediklerini belirten Mustafa Göktaş, “Örtü altındaki 30-35 dönümlük alanda da yaklaşık 10-15 ton bir rekolte bekliyoruz. İlk hasadımızı yaptık. 100 gramlık paketler halinde yaptık daha önce yarımşar kiloluk paketler yapıyorduk. Geçen yıllarda fiyatlar çok yüksekti bu anlamda tüketicinin de alım gücü zayıftı. 100 gramlık paketliyoruz tüketicide olumlu tepkiler verdi en azından tadımlık alabiliyorlar” dedi.
Silifke eriğinin gerek erkenci olmasından, gerekse görünümü ve lezzeti ile tüketiciler tarafından yoğun bir şekilde talep edildiğine dikkat çeken Göktaş “Bölge, mikro klima özelliğe sahip. Bu nedenle burada yetişen ürünlerin ayrı bir aroması ve görünümü var” diye konuştu.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA